Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 21.11.2011.
03:48
B92 A

BIA izlaže radove haških optuženika

U novoj postavci muzeja Bezbednosno-informativne agencije, koja nije otvorena za javnost, mogu se videti pesme, slike, pištolji haških optuženika, piše beogradski list "Danas".

Stojan Župljanin

"Sad je zima u mom kraju“ naslov je jedne od pesama Stojana Župljanina, koju je napisao tokom skrivanja od Haga.

Osim pesama, Župljanin je tokom bekstva pisao i dnevničke beleške, a sve je to izloženo u novoj postavci muzeja BIA, koja je zatvorena za javnost, a koju je novinar "Danasa" imao priliku da pogleda.

Župljanin je uhapšen 11. juna 2008. u Pančevu. U početku je negirao svoj identitet, tvrdeći da je Branislav Vukadin, ali je DNK analizom potvrđen njegov identitet.

Odmah pored Župljaninovih zapisa, izložene su njegove fotografije sa izvesne proslave koju je posetio dok se skrivao. Do ovih fotografija su došli operativci BIA tokom potrage za njim. Ljudi sa fotografija nisu znali da su se zabavljali u društvu jednog od najtraženijih haških optuženika. U svojim dnevnicima Župljanin je zapisivao svoje misli o životu, kao i opažanja o mestima gde je boravio.

Ratko Mladić

Centralno mesto u novoj postavci muzeja zauzimaju dva pištolja marke "češka zbrojovka“ i "glok 17“, koje je general Ratko Mladić imao prilikom hapšenja 26. maja ove godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Odmah pored male "češke zbrojovke“ izložene su i Mladićeve vojne legitimacije iz Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske, kao i lična karta koja je izdata Mladiću u vreme pokojnog ministra policije Vlajka Stojikovića. Ta lična karta je izdata bez davanja otisaka prstiju i mimo procedure. Mladić je dobio taj dokument, a da se nije ni pojavio u policijskoj stanici, navodi "Danas".

Gledajući Mladićevu dokumentaciju, kao i njegovu prvu fotografiju nakon hapšenja, može se videti njegov razvoj i fizičke promene - od mladog oficira JNA do najtraženijeg haškog optuženika.

Radovan Karadžić

U okviru nove postavke muzeja dokumentovana je i čuvena transformacija Radovana Karadžića - od predsednika Republike Srpske do nadrilekara Dragana Dabića.

U stilu - nekad i sad - mogu se videti njegove fotografije iz vremena kada je bio u političkom vrhu RS, ali i tokom njegovog skrivanja od Haga, odnosno sa seanse koju su operativci BIA fotografisali uoči hapšenja, radi njegove identifikacije. 

Draža, Kalabić, "Balkanski ratnik" i "Skank"

 

U postavci muzeja BIA nalaze se i lični predmeti koje su koristili Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, i Nikola Kalabić, komandant Gorske kraljevske garde.

 

U okviru postavke predstavljene su i akcije "Balkanski ratnik“ i "Skank“ i to u delu posvećenom najznačajnijim rezultatima BIA od njenog osnivanja 2002. godine.

 

U međunarodnoj akciji "Balkanski ratnik“, koja je pokrenuta na osnovu informacija BIA, u Južnoj Americi, zaplenjeno je više od dve tone kokaina, dok je tokom prošlogodišnje operacije "Skank“ otkrivena velika laboratorija za uzgajanje marihuane u veštačkim uslovima. Laboratorija je bila specifična po tome što su uslovi, kao što je veštačko osvetljenje, grejanje i voda, omogućavala "berbu trave“ tokom cele godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.11.2011. 08:41
Ovo ce jednog dana zlata biti vrijedno! Kad dodju pravi Srbi na vlast i kada Srbija ponovo bude ponosna na svoje heroje. PS:Pjevaj Srbijo i kad ti se place.
Ponedeljak 21.11.2011. 10:41
Излажу трофеје своје издаје и својх претходника комунистичких бандита. Е па видите, за разлику од вас који се поносите експонатима њихови власници су били прави Срби. А ви сте најобичнији издајнички шљам.
Ponedeljak 21.11.2011. 07:29
Dal imaju sta od rahmetli Sabahudina Slobinetua?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online