Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 20.11.2011.
13:04
J. L. Petković - Vesti A

Život u srpskom delu Orahovca

U Orahovcu pred Mitrovdan na oskudnom betonskom igralištu ograđenom žicom nekoliko mališana je pokušavalo da igra košarku. Ni košarka, ni fudbal nisu naročito zadovoljstvo jer na časovima fizičkog nikada nema dovoljno igrača. Sva četiri razreda orahovačke gimnazije pohađa ukupno 10 učenika, malo za većinu timskih sportova. Ipak, to je jedan od retkih izvora zabave. Starom pohabanom loptom dobacuju se igre radi, jer na kraju neće biti ni pobednika ni pobeđenog.

Natalija Bojić

Budnim okom pratila ih je profesorka Natalija Bojić, koja brine o njihovom zdravom telu i duhu. Tog dana je bar mogla da kako-tako održi čas.

Kada nastupe hladni dani, časovi fizičkog vaspitanja držaće se u učionici.


- Kada bih počela da pričam šta nam sve nedostaje, ta priča ne bi imala kraja. Nemamo ni sportsku halu, nemamo ni lopte, ni ostale rekvizite. Zimi držim čas u učionici, što je van svake pameti, ali šta ćeš. Radimo vežbe oblikovanja, važno je da vreme provedemo korisno i interesantno - slegla je ramenima Natalija. Ona ima puno razumevanja za svoje đake.

- Život je ovde monoton za mlade. Nemaju puno s kim da se druže, nemaju gde da odu, pa smo upućeni smo jedni na druge, toliko da dosadimo sebi i jedni drugima. Kada nema dece, onda ni život ne funkcioniše onako kako bi trebalo - nastavlja profesorka, koju su životne okolnosti pre 12 godina poterale iz Peći.

Odmor bez graje

U oronuloj zgradi smeštene su i osnovna i srednja škola

Gimnazija je ulicu niže od improvizovanog školskog dvorišta.

Mala zgrada, poodavno krečena i bez vidnog obeležja, starih popucalih prozora koje davno niko nije otvarao, nalazi se malo ispod crkve Uspenja Svete Bogorodice.

Nekada je bila samoposluga i manja sala za raznorazne svečanosti Doma kulture.

Ali, već više od deceniju, u takoreći prikrajku srpskog Orahovca, jer je najveći deo albanski, u nekoliko desetina kvadrata uče mališani.


 

- U ovoj zgradi smo posle rata iz 1999. godine. Živi se radi i onako kako se mora. Teško je bez ijednog kabineta. Gimnazija dosta toga iziskuje, jer ima predmeta za koje je potrebna kabinetska nastava. Samo za informatiku i računarstvo, koji je obavezan predmet, uspeli samo raznim donacijama da nabavimo kompjutere - priča dugogodišnji direktor Sava Galić.

Srednja škola radi na smenu sa osnovnom. Prepodne jedni, popodne drugi. I sve u istom krugu. Posred hodnika stara furuna, jedino grejanje u hladne dane, ormar i rešo, nikako ne ukazuje da se iza zidova krije učionica. Na zidu je okačen poster sa slikama vesele i nasmejane dece gde, sa pogrešno ispisanom rečju "prijateli". Iza ogromne zelene biljke slika svetog Save. Srpskog grba i zastave nema u vidnom polju.

Sava Galić

U vreme odmora je neobično tiho. Prošle godine u školi su bila samo tri gimnazijalca. Sada ih je devet u prvom, a drugog i trećeg razreda nema.


- Dve godine nismo upisivali nijednog učenika, tako da smo bili na korak do gašenja jedine škole na ovim prostorima, jer do Gračanice, Mitrovice i Goraždevca je dalek put - objašnjava Galić.

Razbežali se profesori

 

- Pre rata smo imali profesora fizike, hemije i matematike, ali se posle sve razbežalo, i morali smo da se snađemo s onima koji su se zatekli ovde, jer niko nije želeo da dođe u Orahovac da predaje. Ipak, naš profesorski kadar u potpunosti odgovara potrebama nastave - kaže direktor Sava Galić.

Čas za jednog učenika

Danica Velikić

Profesorka Danica Velikić na staroj tabli kredom ispisuje reči na ruskom. Čas je držala za jednu jedinu učenicu.


- Već 28 godina predajem ruski jezik ovde i dosta toga nam nedostaje. Radimo kao u ratnom stanju, u teškoj situaciji, ali držim čas kao da je sve u redu. Deci govorim da uče i rade bez imalo straha - priča Danica.


U maloj učionici sa dve prave đačke klupe i nekoliko starih stolova na kojima stoje računari, rasparenim školskim stolicama, gde se jasno vidi da su od kojekude, njen posao je i da ih nauči nekim životnim lekcijama. U skučenoj i tužnoj svakodnevici ni taj posao nije lak. O kakvim snovima, nadanjima i perspektivi pričati u gradu koji uglavnom deli samo tužna sećanja.


- Ponekad popričamo, ali iskreno izbegavam te teme, ne želim da se i učenici razočaraju, jer smo svi mi na neki način razočarani, ali smo ovde da radimo. Sama izdržavam svoju porodicu. Oni žive u Kraljevu, a ja im šaljem za stan, za dažbine, struju, vodu. Moram da izdržim još nekoliko godina, jer tamo nemam kuću. Vrlo mi je teško - priča ona.


Na putu do škole Ivana Filijović, učenica četvrtog razreda gimnazije, nema prilike da se raduje ni drugarima iz razreda, niti odmoru kada će prepričavati tajne u školskom hodniku. Ona nema priče i uspomene iz školske klupe, jer je bila samo učenik, a nikada i tinejdžer. Ivana je tri godine bila jedini đak u gimnaziji. Sama je dolazila, sedela, učila i odgovarala. Nema nijedan izostanak. Čak ni one opravdane.


- U početku je bilo teško dok se ne navikneš, a onda je malo lakše. Dosta vremena provodim u učenju, jer nema ko da odgovara umesto mene. Svakog jutra idem u školu, posle učim, pa se prošetam malo, jer nema ni puno prostora za šetnju. I onda nazad na učenje. I to je to - kaže Ivana.

Ivana Filijović


 

Ova 18-godišnjakinja je vrlo dobar đak. Stidljivo kaže da joj je gimnazija poslednji korak u obrazovanju.


- Neću upisati fakultet jer nemam uslova za to. Volim da crtam, pa možda to nastavim. Imam dve starije sestre koje su udate. Tata je umro i živim sama sa majkom. Mama je domaćica i nije joj lako. Najviše bih volela ovde da ostanem, ali na ovakav način ne bih mogla da živim u Orahovcu.
 

Put dug 50 godina

 

Svi učenici koji su posle orahovačke gimnazije upisali fakultet, završili su ga, a mnogi u roku, podičio se direktor škole Sava Galić.

 

- Kada uporedim sa većim školama, ovde se ništa manje ne radi. Svi naši učenici koji su upisali fakultet, i završili su ih. I sam sam bio učenik ove škole, a 39 godina radim ovde. I već 50 godina putujem iz Velike Hoče četiri, pet kilometara svaki dan. Kao đak sam išao peške, ali sada je drugačije - kaže Galić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.11.2011. 13:22
Кад се у новинама прочита овако нешто, човеку дође да вришти од муке, да плаче од жалости, да куне оне који ово доприносе. Јадан је и чемеран овај народ у окружењу убица и лопова. Због својих,бранквића, драшковића, јовановића, туцовића у свакомвеку Србин је патио. Заборавили смо бога, своје корене, традицију. Заборавили смо своје јунаке са којима се Србија поносила. Сада нам опсесија европа и НАТО пакт, јер за ову власт то је једина алтернатива.
Ponedeljak 21.11.2011. 08:46
Ovo ce neko morati dobro da plati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online