Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 19.11.2011.
10:06
Srna A

"Srbin hoće da živi u Srbiji"

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov izjavio je da bi državljanstvo Rusije dalo Srbima sa Kosova dopunsku zaštitu i da bi "Rusija sa radošću primila braću Srbe".

Oko 20.000 kosovski Srba zatražilo je utočište u Rusiji

"Rusija bi sa radošću primila braću Srbe. To bi bio više manevar za spašavanje", rekao je Kosačov "Večernjim novostima" povodom zahteva 20.000 kosovskih Srba da dobiju rusko državljanstvo, dodajući da je žalosno što su kosovski Srbi dovedeni u takvu situaciju usred civilizovane Evrope.

On je ocenio da je želja kosovskih Srba za ruskim državljanstvom uzrokovana očajem, osećajem bezizlaznosti iz situacije u koju su dospeli, kao i razočarenjem što Beograd i EU očigledno ne čine dovoljno za rešenje njihovih problema.

"Za svakog čoveka je prirodno da želi da bude pre svega građanin svoje zemlje, koja je stvorena naporima njegovih predaka. Srbin hoće da živi u Srbiji. Ali nije njegova krivica što su Srbiju danas faktički raščlanili i on se voljom sudbine našao na teritoriji koju je grupa zemalja priznala kao samostalnu državu", naveo je Kosačov.

On smatra da su Vladi Srbije, zbog odluke da budućnost zemlje veže isključivo za evrointegracije, bitno sužene mogućnosti branjenja suvereniteta Srbije na Kosovu, a da su taoci toga postali kosovski Srbi.

"Sadašnjim vlastima u Beogradu, na osnovu njihovog vlastitog geopolitičkog izbora, vrlo su ograničeni resursi da utiču na situaciju. Taoci te složene pozicije su postali kosovski Srbi", rekao je Kosačov.

On je napomenuo da ruska Duma ne donosi odluku o državljanstvu te da su organi ruske izvršne vlasti prava adresa na koju treba uputiti peticiju za državljanstvom. "Ali članovi parlamenta imaju pravo da na odgovarajući način izraze svoju poziciju, koja će, kako se meni čini, biti podrška kosovskim Srbima", dodao je Kosačov.

Ruski parlamentarac je naveo da će Rusija u okviru svojih diplomatskih i političkih mogućnosti pružati podršku svima koji su se danas našli u teškom položaju na Kosovu, ali da je njen uticaj bitno ograničen, jer nema službene političke kontakte sa kosovskim rukovodstvom.

Kosačov je naveo da bi dobijanje ruskog državljanstva moglo dati dopunsku zaštitu svakome ko bi ga dobio, ali da to ne bi rešilo problem, jer bi kosovski Srbi bili državljani Rusije van njenih granica. "Razumljivo je da mi ne planiramo da priznamo novu državu. Srbi sa Kosmeta mogu biti uvereni da ih Rusija neće izdati kako bi imala neku političku korist", poručio je Kosačov.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 10:45
AMA MI NECEMO U EU!!!! Narod ne zeli da je clanica. Samo lose od toga imamo. Ostale zemlje hoce da izadju iz EU, a nasi politicari trce da udju.... Kako su glupi. Jadna mi sa njima. NECEMO EU!!!! NECEMO! Hocemo miran zivot, lep, dug.....
Subota 19.11.2011. 10:44
i srbi iz srbije bi hteli da zive u srbiji ,a ne u jugoslaviji , srbiji i crnoj gori ,gde dominiraju kadrovi koji su dosli kao nacionalni kadrovi bivsih jugo drzava. srbi iz srbije i ostali autohtoni drzavljani hoce da vladaju svojom drzavom bas kao sto svi narodi bivsih jugo drzava svojom. HOCEMO DA ZIVIMO U SRBIJI a ne u ostacima jugoslavije i srbije i crne gore!
Subota 19.11.2011. 12:03
Sta reci bukvalna IZDAJA SRPSKE VLADE zbog EU brzo optuzivanje Tadicija i njegovih izdajnika zbog izdaje i kolaboraterstva sa zapadnjackim silama protiv SRBIJE I njenih gradjana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online