Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 19.11.2011.
01:12
Vestionline A

Zlostavljana deca godinama trpe nasilje

Danas se obeležava Svetski dan prevencije zlostavljanja i nasilja nad decom, a prema podacima Incest trauma centra, seksualno zlostavljani mališani u Srbiji uglavnom su ženskog pola, u najvećem broju slucajeva godinama trpe nasilje, a počinioci su najčešće očevi ili osobe koje "igraju ulogu oca" - očuh, hranitelj, usvojitelj.

Foto: Ilustracija
 

Podaci o prijavljenim slučajevima seksualnog nasilja u detinjstvu, u periodu od 1994. do 2009. godine, pokazuju da su od petoro dece koja su seksualno zlostavljana, četvoro ženskog pola.

U navedenom periodu Centru se nedeljno obraćalo devet osoba koje su preživele seksualno nasilje, najstarija od njih ima 48 godina, a najmlađa šest meseci. Zlostavljanje je najčešće počinjalo kada dete napuni osam godina i jedan mesec.

Skoro 30 odsto dece trpelo je višemesečno zlostavljanje, a čak 71 procenat je više godina maltretirano. Višegodišnje zlostavljanje u proseku je iznosilo pet godina, a između prvog incidenta i prijavljivanja najčešće je prošlo devet godina i tri meseca.

U 92 odsto slučajeva počinioci seksualnog nasilja su osobe muškog pola, u 40 odsto to je biološki otac deteta, a u 53 procenta počinilac koji "igra ulogu oca", prema učestalosti - otac, očuh, hranitelj i usvojitelj.

Najčešći vid incesta je otac - ćerka, a u 17,5 odsto slučajeva počinilac seksualnog nasilja je osoba van porodice poznata detetu, kao što su prijatelji, komšije i privatni profesori...

Podaci pokazuju i da su u skoro sedam odsto slučajeva nasilje činili maloletnici. Takvi oblici zlostavljanja najčešći su unutar porodice i ustanova socijalne zaštite gde su deca trajno smeštena.

Deca su maltretirana opscenim telefonskim pozivima, pokazivanjem inače pokrivenih delova tela, voajerizmom, milovanjem, snimanjem pornografskih fotografija, pokušajima da se obavi seksulani odnos, silovanjem, incestom i dečjom prostitucijom.
 

Pravo deteta na zaštitu od svih oblika nasilja predstavlja osnovno pravo svakog mališana, a ono je utvrđeno u Konvenciji o pravima deteta UN, Saveta Evrope i ostalih međunarodnih zajednica, koju je i Srbija ratifikovala.

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, zloupotreba ili zlostavljanje deteta obuhvata sve oblike fizičkog i emocionalnog zlostavljanja, seksualnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nemaran postupak, komercijalnu ili drugu eksploataciju, što dovodi do stvarnog ili potencijalnog narušavanja zdravlja deteta, njegovog preživljavanja, razvoja ili dostojanstva u okviru odnosa, koji uključuju odgovornost, poverenje ili moć.

Vlada Srbije usvojila je krajem 2008. Nacionalnu strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, a u junu prošle godine usvojen je Akcioni plan za sprovođenje te strategije.

POVEZANE VESTI

Subota 19.11.2011. 06:20
Не видим разлог и да се о томе не говори у школама...можда негде има држава која то ради...код нас чекају тинејџерски узраст и онда деци малтене деле кондоме...а о овоме нигде, нико, ништа. Тако да деца не могу да имају квалитетну заштиту. Како се то дешава у кругу породице, која би требало да буде сигурна лука за децу, дете не може то да освести као лоше, колико год се оно лоше осећало. Мали су и тешко да ће им ко поверовати. Али децу је тако лако прочитати. Проблем су наше предрасуде, ограде које постављамо. Педофил, насилник, геј - ма све то чучи у свакоме од нас, знали ми то или не, свест је чудо, као и човекољубац, миротворац, хетеросексуалац - и то чучи у свакоме од нас. Ствар ИЗБОРА.
Subota 19.11.2011. 23:59
Društvo treba da nađe mehanizme kojima bi zainteresovalo decu da budu što prisutnija u vannastavnim aktivnostima bio to sport, ples, kurs ovog ili onog, sve samo da budu što dalje od svojih bližnjih koji čine onih 53 % koji čine nasilje nad njima. Ako deca imaju problem lakše će se poveriti ako imaju kome,a to mogu biti upravo te vanredne aktivnosti. Nikad nisam imao probleme sa starijima možda i zbog toga što sam stalno bio na ulici sa drugarima, u školi sa drugaricama, a posle sam naučio i sam da se čuvam. Preventiva na prvo mesto!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online