Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 18.11.2011.
14:38
Blic A

Goli, krvavi i odrani na Trgu republike

Protest "Srbija protiv krzna" povodom obeležavanja Nedelje borbe protiv krzna, održan je u 11 sati na Trgu republike, a aktivisti su pažnju privukli performansom u kojem su mladići i devojke samo u donjem vešu prekrivenom crvenom bojom pozirali na krznu.

Performans u kome je četvoro mladih ljudi izgledalo kao odrane žeivotinje, uobičajen je u zapadnim zemljama kada su ovakvi događaji u pitanju, ali kod nas se prvi put protestovalo na ovakav način. Performans su izveli aktivisti iz udruženja "Sloboda za životinje" u saradnji sa kolegama iz udruženja "Prijatelji životinja" iz Zagreba.

"Uprkos tome što je bilo jako hladno i što smo se smrzli, moram istaći da to nije ništa naspram onoga kroz šta prolaze životinje. Zajednički performans smo napravili jer želimo da pokažemo da borba za prava životinja nema granica", rekao je Luka Oman (36) iz Zagreba, koji je sa još dvoje aktivista iz Zagreba i koleginicom iz Beograda učestvovao na protestu.

Protestni govor pred oko stotinak znatiželjnjih prolaznika i predstavnika medija održao je Zoran Mikan iz Udruženja za prava i slobodu životinja. Uporedo sa njegovim govorom, pušten je i film na "bodi video skrinu" u kom su prikazana mučenja i patnje koje životinje doživljavaju na mnogim farmama.

"Želimo da svako ko želi da kupi krzneni predmet, dobro razmisli kako je taj predmet nastao. Životinje drže u užasnim uslovima, a na još gori način ih ubijaju. Želimo da ukažemo da je ubijanje životinja radi krzna nepotrebno
s obzirom na tehnološke mogućnosti", rekla je Ljiljana Gledić Filipović, potpredsednica udruženja "Sloboda za životinje".

Organizatori protesta "Srbija protiv krzna 2011" su članovi udruženja "Sloboda za životinje", a podržali su ih aktivisti udruženja "Feniks" i "Prijatelji za životinje". Kažu da je cilj okupljanja skretanje pažnje javnosti na svu okrutnost industrije krzna i povećanje svesti građana o besmislu ubijanja životinja u svrhu proizvodnje krznene odeće zbog mode i glamura.

"Nas nekoliko došlo je iz Novog Sada da podrži ovu akciju. Slažemo se s tim da životinjskom krznu nije mesto na ljudima", kaže Iva Sadžakov (20), studentkinja iz Novog Sada.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2011. 17:37
Neka postoje i drustva za zastitu zivotinja... Srbima se ne kaznjeno i organi vaditi u prodavati mogu... Zasto ne postoji drustvo za zastitu Srba Pa nas tamane kao nezasicenu vrstu... Okruzili nas sa svih strana naslednici fasizma a njihovi sledbenici svakodnevno nas nekaznjeno ubijaju,
Petak 18.11.2011. 18:04
А да ли би извели перформанс поводом пробијања истине о вађењу органа Србима на Косову и Метохији?
Petak 18.11.2011. 16:40
Jbt. dosli Hrvati sa Novosadskim naglaskom kod Konja da se "aktivisu"!? Pa svakav olos se sjatio u Beograd i "aktivise" a posle Beograd los, netolerantan, brutalan i pun huligana!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online