Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.11.2011.
11:11
Vestionline A

Jeremić: I bez kandidature nastavljamo evrointegracije

Učinićemo sve da 9.decembra bude doneta pozitivna odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali neće biti smak sveta ako to ne bude moguće, izjavio je u Strazburu ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle obraćanja Alijansi socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Vuk Jeremić

On je napomenuo da je najvažnije da se evropski proces nastavi i da on ne zavisi od toga da li će i kada će Srbija dobiti status kandidata, iako će Beograd učiniti sve da to bude što raniije.

Ako ne dobijemo status kandidata ovog ili onog datuma, to ne znači da je gotovo i da bi trebalo odustati, naglasio je Jeremić.


Prema njegovim rečima, "mi smo evropskom procesu posvećeni zbog nas samih, jer su reforme društva, koje se ostvaruju kroz evropski proces, u interesu građana Srbije".
 

Jeremić misli da je manje važno da li će neki konkretan formalni korak biti napravljen ovog ili onog datuma.

S obzirom na to da Evropa prolazi kroz krizu, Jeremić smatra da je svima jasno da se pitanje budućnosti proširenja Unije lomi preko pitanja Srbije.

Beograd je radio na tome da uveri socijaldemokratsku frakciju u Evropskom parlamentu da nije dovoljno samo da podrži Srbiju, dodao je Jeremić, već i da radi sa onima koji nisu sigurni da li nju potrebno podržati na evropskom putu.


Posle razgovora sa Martinom Šulcom, predsednikom poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, napomenuo je Jeremić, mnogo smo jači i bolje se razumemo jer Srbija može računati na podršku socijaldemokrata.


On je, međutim, ukazao da je veliko pitanje da li će to biti dovoljno, jer postoje delovi EU u kojima postoji visok nivo skepse i konzervativizma po pitanju proširenja, ali je najvažnije da se evropski proces Srbije nastavi.


Jeremić je naglasio da je Srbiji značajno što je dobila podršku druge po veličini grupacije u Evropskom parlamentu, posebno Šulca, koji će Jiržija Buzeka zameniti na mestu predsednika Evropskog parlamenta.


U Strazburu je Jeremić razgovarao razgovarao i sa šefom grupe prijatelja Srbije u Evropskom parlamentu Viktorom Boštinaruom.

Srbija ispunila uslove, sve osim Kosova

Srbija je ispunila uslove da 9. decembra dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali je pitanje Kosova još jedino ostalo otvoreno, ocenio je predsednik poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Martin Šulc, posle razgovora sa Jeremićem.


Šulc je rekao će to biti ključno pitanje kada 27 zemalja članica bude odlučivalo o statusu kanditata i naglasio da ne želi da predviđa kakva će biti odluka Evropskog saveta.


Ali, naglasio je Šulc, Srbija može da računa na nas parlamentarce, članove socijaldemokratske grupe u Evropskom parlamentu.


On se nada da će se, po pitanju dobijanja kandidature za članstvo, u decembru sve odvijati veoma dobro, iako je reč o vrlo osetljivom trenutku.


Prema njegovim rečima, pozicija Alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu je da Srbija ima jasnu perspektivu priključenja Uniji.


Srbija je deo Evrope. Evropska perspektiva znači da zemlja pre ili kasnije ima pravo da se priključi EU i to je naša jasna poruka, zaključio je Šulc.

Četvrtak 17.11.2011. 11:24
Tako je Jeremicu. Svi narodi Evope zeljno cekaju izbore da procesljaju ko je to uzeo narko novac od Tacija i za narko bazu na Kosovu!! Roditelji dece u Evropi vode glavnu rec a ne politicari danas!!! Kosovo je Srbija i samo Srbija moze zatvoriti puteve ubijanja dece drogom u EU.
Četvrtak 17.11.2011. 11:49
Значи никако не одустајете да идете у ЕУ у коју вас не желе и у коју већина грађана не жели. Ви сте феномен, и вероватно ћете ући у уџбенике за проучавање. А то што си разговарао са политичарима ранга портира и кафе-куварице(извињавам се људима који обаљају ово занимање) то је тек за "похвалу"
Četvrtak 17.11.2011. 11:50
eh 11 godina ste nas lagali o obmajnivali , a znali ste od pocetka da je kosovo I METOHIJA uslov svih uslova ( debili zbog kosova se i sfrj raspao pa nebi nato ratovao za ideale), a vi ste nas muzli muzli ,drzavu i narod osiromashili ,gori ste od kuge, posle kuge ostane nesto sto je zdravo, posle vas ce ostati samo jad i bolest. al eto sveca vam je pri kraju pocnite i vi sada da verujete u boga jer vam samo on moze pomoci, al da sam ja bog ne bih vam oprostio pa makar iz oka da ste mi iz oka ispali...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online