Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 17.11.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti A

Srbi u Gračanici prodaju ar zemlje za 40.000 evra

U gotovo svim opštinama na Kosovu srpska imanja prodavala su se od pre tri godine po astronomskim cenama. Ekonomska kriza malo je zaustavila potražnju, ali ne u opštinama u kojima je ostalo većinski srpsko stanovništvo. U poslednjih godinu dana cene vrtoglavo rastu, od 10.000 evra po aru u Štrpcu do čak 40.000 evra koliko se traži za komad zemlje uz magistralni put Priština - Skoplje u ataru kosovske opštine Gračanica.

Otimaju i državno zemljište: Gračanica
 

Navodeći da se dnevno proda pet do 10 hektara zemljišta, naročito u regionu opština Lipljan, Kosovo Polje i Priština, predsednik srpske opštine Priština, Nebojša Nikolić tvrdi da je nemoćan pred najezdom albanskih kupaca koji džakovima novca mašu srpskim zemljoposednicima, obrazlažući da je "kosovska vlada izdala nalog dijaspori da svako lice mora da otkupi bar deset ari zemljišta u vlasništvu Srba".


- Takvo ponašanje Albanaca sa Kosova nije novost i naravno da te stvari ne idu spontano. Neko je morao da obezbedi ogromna sredstva za takvu kupoprodaju. Trebalo bi postaviti pitanje i Srbima zbog čega su spremni da tako brzo prodaju svoju imovinu. S druge strane, razumem osećaj nesigurnosti koji ih na to podstiče - kaže državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.
 

Trguju već tri decenije

Potpredsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Dejan Radenković podseća da su Albanci organizovano kupovali srpsku zemlju 80- ih godina prošlog veka, i da je država na sve načine pokušala to da spreči, ali nije uspela.
- To nije lako sprečiti, a samu prodaju diktira zakon ponude i potražnje - kaže Radenković.

Ipak, od uspostavljanja prištinskog gradonačelnika u Gračanici, kosovskim Albancima odbijeno je više od 4.000 dozvola za gradnju, a jedini način da se spreči otimačina nekadašnjeg državnog zemljišta danas nedefinisanog statusa bio je da se proglase zonama od opšteg društvenog interesa. Ali, ni on ne može da spreči promenu nacionalne strukture svojih sugrađana.


- Sve opštine imaju problem sa divljom gradnjom, ali za razliku od drugih kod nas se menja demografska struktura stanovništva. Ne možemo da se izborimo s vremenom koliko se brzo gradi, a nemamo zakonske mehanizme da ih sprečimo. Ako opština pokuša nešto, dolazi čak i do sukoba. To će u budućnosti biti ključni problem, iako je i međunarodnim ugovorom utvrđeno da u našoj opštini ostane većinski srpsko stanovništvo. Ipak, kosovski Albanci intenzivno kupuju zemlju, a Gračanica je posebno interesantna jer je i prva po razvoju među opštinama na Kosovu.
 

Spasli imovinu zadruga

Poseban problem je državna imovina koju su preuzele poljoprivredne zadruge.
- Jedini način da je sačuvamo bio je da to proglasimo zonama od opšteg društvenog značaja - objašnjava za "Vvesti" gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović.

U opštini Štrpce Albancima je najinteresantnije vikend naselje na Brezovici. Predstavnici srpske opštine pre dve godine su čak blokirali puteve ne bi li sprečili građenje vikend-naselja.


Dalibor Jevtić, šef kabineta kosovske opštine Štrpce, kaže da interesovanje nije tako veliko kao u periodu od 2001. do 2009. godine.


- Tada je prodato oko 80 odsto privatnih imanja po ceni od 5.000 do 10.000 evra po aru. Ni danas cene nisu mnogo niže, jer je ovo turističko mesto. Naša uprava je zaustavila divlju gradnju. Kada smo napravili presek imali smo 260 novih vikendica, od toga je samo 108 imalo urednu dozvolu izdatu pre '99. godine - kaže Jevtić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.11.2011. 12:22
tako su radili isto i u vreme Jugolavije ti Srbi sa Kosova tamo uzmu velike novce onda u Kraljevu Kragujevcu i redom do Beograda kupuju za te pare sto su uzeli sa kosova po dve kuce i automobil i radno mesto . Onda oni sto ostanu u manjini nemogu vise ni da prodaju jer njih onda isteraju i gotovo sa selom tako radi Srpsko prozdrljivo dupe pa onda stacemo sad daj da nam se sve vrati .CAS POSTENIM I STVARNO PROTERANIM SRBIMA I NJIMA SE IZVINJAVAM NA OVOM MOM KOMENTARU ALI NE LOPOVIMA SRBIMA KOJI GLEDAJU SAMO SVOJE DUPE KOJE SAM OPISAO U IZNOSENJU:
Četvrtak 17.11.2011. 15:11
Tendeciozna veste sa namerom da stigmatizuje Srbe, i da izazove negativne reakcije. Vecina gradjana koja jedva sastavlja kraj sa krajem ce razmisljati u silu:"zasto mi njima da pomazemo, kada oni uzimaju tolike pare?" To su vesti koje su plasirane sa vrha vlasti sa namerom da Srbi sa Kosmeta izgube naklonost i podrsku ostatka Srbije. Sluzice se svim sredstvima da nas posvadjaju i zavade jer su to dobro poznate metode njihovih zapadnih nalogodavalaca.
Četvrtak 17.11.2011. 12:19
Smisljena politika, a nasi spavaju! Kosovo I Metohija....ne znam sta da kazem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online