Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 16.11.2011.
19:03
RTS A

"Britanija nas podržava pod uslovom da..."

Velika Britanija će podržati Srbiju u Briselu 9. decembra, ali su za to potrebni preduslovi - pronalaženje rešenja za prelaze na severu Kosova i Metohije i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, rekao je predsednik Boris Tadić posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u Londonu.

Britanski premijer i srpski predsednik u Londonu

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će Velika Britanija podržati Srbiju devetog decembra kada se u Briselu bude odlučivalo o dodeljivanju statusa kandidata.

"Verujem da će nas Britanija podržati, ali za to su potrebni neki preduslovi - nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga pronalaženje rešenja za administrativne prelaze na severu Kosova", izjavio je predsednik Tadić posle sastanka sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom.

Tadić je dodao da dobijanje statusa kandidata nije jednostavno ostvariti, ali da se nada da će Srbija to uspeti da postigne u decembru. Na pitanje da prokomentariše stav Velike Britanije da je za sticanje statusa kandidata neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao: "Svi mi imamo isti stav i o tome smo govorili na sastanku. Očekujemo da nađemo rešenje za administrativne prelaze, nadamo se da je to moguće".

Predsednik Srbije je podsetio da je unilateralna akcija kosovskih specijalnih snaga proizvela krizu na severu Kosmeta, a ta kriza je prizvela novi problem.

"Pokušavamo da pronađemo rešenje. Išli smo aktivno sa predlozima", rekao je Tadić i dodao da se Srbija nada da će kroz to rešenje moći da bude obnovljen pregovarački proces sa Prištinom.

Tadić je rekao da bi posle toga bilo moguće naći rešenja i za tehnički dijalog. Kako je naglasio, ta rešenja ne podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova. "I o tome sam govorio sa Kameronom. Srbija je u tom smislu veoma iskrena i otvorena - priznavanje Kosova ne dolazi u obzir", istakao je Tadić.

Velika Britanija je jedna od članica Evropske unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država Zapadnog Balkana, i protivi se tome da posle prijema Hrvatske u EU nastupi pauza u procesu proširenja.

Velika Britanija, sa kojom Srbija naredne godine obeležava 175 godina diplomatskih odnosa, na petom je mestu po ulaganjima u Srbiji, a da bi tih investicija bilo još više potrebno je, kako se ističe, unaprediti poslovnu klimu.

U razgovorima u Dauning stritu, sa srpske strane učestvovali su i šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i vicepremijer za evropske integracije Božidar Đelić. Tadić se danas sastao i sa predsedavajućom Doma lordova Fransis de Suzom, a u čast predsednika Srbije, šef britanske diplomatije Vilijem Hejg priredio je svečani ručak.

Zajedno sa predsednikom Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine Sebastijanom Kouom, Tadić je obišao i Olimpijski park. Na kraju posete održaće predavanje na Institutu za strateške studije.

Predsednik Tadić se sinoć, na svečanom prijemu koji je u njegovu čast priredio ambasador Srbije Dejan Popović, susreo sa velikim brojem srpskih studenata i predavača na Oksfordu, Kembridžu i drugim britanskim univerzitetima, za koje je rekao da su svojevrsna "intelektualna izvidnica" koja treba da pomogne u definisanju pravca u kojem treba da se razmišlja. 

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 20:31
Погледајте како Борис Тадић стоји на десној страни и држи длан руке са којом се рукују на горе у подређеном положају. Класична поза послушника из књиге "Говор тела", чак му је и на лицу кретенски неискрени осмех.
Sreda 16.11.2011. 19:10
Gde ste spekulanti sta ste smislili novo za pljackanje EU i jadnog Balkana? Vidi ga isti Papandreu :)
Sreda 16.11.2011. 23:54
Englezi su u drrugom svetskom ratu kao pomoc Srbima iz aviona bacali samo leve cokule,(istinita prica).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online