Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.11.2011.
13:53 >> 15:13h
Beta A

Protest "Bog sve vidi" u Kosovskoj Mitrovici

Nekoliko hiljada Srba održalo je danas protest pod nazivom "Bog sve vidi" u Kosovskoj Mitrovici zbog ubistva Save Mojsića, i poručilo da ih ni taj događaj neće pokolebati u nameri da ostanu da žive na Kosovu i u okviru države Srbije. Miting je protekao bez incidenata.

Foto: Ilustracija

Na bini je između dve srpske trobojke na platnu bilo ispisano "Savo Mojsić - srpski heroj". O mladiću ubijenom prošle nedelje govorili su njegovi prijatelji i rođaci, a okupljeni su držali transparente na kojima je pisalo: "Savo, mi ne zaboravljamo - Brđani", "Mi smo humanitarci, a ne kriminalci", "Nećemo granice i okove".

"Kome su Srbi učinili zlo pa da ovoliko ispaštaju", upitao je sociolog Kosta Galjak i pozvao komšije Albance da se vrate tradiciji, da ne ubijaju Srbe i ne veruju strancima koji su "došli na ove prostore zarad svojih interesa".

Potpredsednik Privredne komore Kosova i Metohije Vitomir Jaćimović, gde je Savo Mojsić radio u službi obezbeđenja, govorio je o ubijenom mladiću kao vrednom i dobrom radniku.

Sastanak sa Stefanovićem odložen zbog mitinga

 

Pošto protest organizuju lokalne uprave na severu Kosmeta, predsednici opština sa severa neće doći na razgovor sa šefom pregovaračkog tima Beograda Borislavom Stefanovićem koji je trebalo da se održi u Beogradu. Kako je RTS-u potvrdio predsednik opštine Leposavić, oni bi sa Stefanovićem trebalo da se sastanu sutra.

"Savo Mojsić je, kao i mnogi mladići, životom platio to što je Srbin", rekao je Jaćimović i za sva stradanja i ubistva Srba optužio Kfor i Euleks koji su se, kako je rekao, otvoreno stavili na stranu zločinaca.

Rođak ubijenog Mojsića i predstavnik naselja Brđani Siniša Lazić podsetio je da su Srbi prethodnih godina ukazivali šta može da se desi u tom naselju, gde žive i Albanci.

"Pucnjem u Savu pucano je u sve Srbe", rekao je Lazić i naveo da ubistvo neće pokolebati Srbe da se izbore da ostanu u sastavu Srbije.

Pojedini govornici su ponovo optužili šefa beogradskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da radi u suprotnosti sa interesima Srba.

Zamenik predsednika Opštine Kosovska Mitrovica Momir Kasalović rekao je da se život građana sa severa Kosova i Metohije više od tri i po meseca odvija na barikadama u "iščekivanju koliko će Kosova i Metohije Stefanović da proda ne bi li Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU".

"Vodimo rovovsku borbu kako bismo sprečili dolazak kosovskih policajaca i carinika na prelaze Brnjak i Jarinje, a u petak će Borko Stefanović, uz nalog svog predsednika kroz takozvanu integrisanu carinu da dovede ROSU i albanske carinike", rekao je Kasalović.

U proteklih nešto više od mesec dana ubijena su četvorica Srba na Kosovu i Metohiji, a počinioci nisu pronađeni.


Savo Mojsić je ubijen 9. novembra u multietničkom delu naselja Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice. Tom prilikom ranjena su još dva mladića, a jedan je povređen u tuči koja je prethodila oružanom napadu na srpske mladiće.

Srbi protiv integrisanog upravljanja prelazima

 

Prištinski list "Koha ditore" objavio je danas da predstavnici Evropske unije očekuju da se Beograd i Priština dogovore oko integrisanog upravljanja granicom i da se ono sprovodi postepeno. Srbi sa severa Kosova i Metohije usprotivili su se takvom rešenju, tvrdeći da on znači uspostavljanje granice ka centralnoj Srbiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 14:09
Neka ti je slava i pokoj duse Savo, osveticemo te brate nas!!!! Izbacicemom kad tad ove Arnaute i njihovu albaniju gde i pripadaju jer Bog vidi sve!!!
Sreda 16.11.2011. 14:55
Нека вам је Господ Бог у помоћи, браћо Срби,а Сави и свим страдалим Србима нека је Вечна слава.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online