Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.11.2011.
04:52
J. L. Petković - Vesti A

Jedini frizer južno od Ibra

Miljaim - Miki Eminović, nastavnik iz Lapljeg Sela kod Prištine, jedan je od retkih Srba na Kosovu koji može da se pohvali da - političarima radi o glavi.

Jedini je frizer u ovom kraju, pa neumorno šiša i udara glanc običnom svetu, ali i predstavnicima vlasti. Diskretan je, pa ne želi da odaje ko su mu poznate mušterije.

Radnju je otvorio pre desetak godina, i od tada non-stop šiša do kasno uveče, pa čak i nedeljom. Dnevno ima po desetak mušterija, a na ulepšavanje mu dolaze Srbi iz svih okolnih sela.


- Ovim zanatom sam počeo da se bavim sa 13 godina, a sada imam 42, pa izračunajte. Moj otac se bavio ovim poslom, ali njega nije imao ko da šiša. Tako je jednom insistirao da ga ošišam i to nikada neću zaboraviti, s obzirom na to da kao dete nisam umeo ni papir da režem, a ne da ošišarm čoveka. Međutim, uz očeve sugestije nekako sam uspeo, a kada me je pohvalio da sam lepo odradio posao, dao mi je volju i elan da nastavim. Kada sam malo sazreo u ovom zanatu, shvatio sam da sam oca unakazio, ali on nije hteo da me obeshrabri već mi je dao podršku da savladam ovaj posao - priča Miki.

OD JEDNOG POSLA NE MOŽE DA SE ŽIVI: Miki Eminović


Osim što je pažljivo učio od oca, Miki se izveštio i intendantskoj službi dok je bio vojnik u Sloveniji. Kada nije u frizerskom salonu, koji je zapravo skromno opremljen i preuređeni kiosk, Miki predaje tehničko obrazovanje u osnovnoj školi "Miladin Mitić".


- Od jednog posla ne može da se živi. Čim dođem kući iz škole, idem pravo u salon. Nemam zemlju, nemam kravu, nemam ništa osim makaza i fena. U salonu se osećam prijatno. Uvek ima mušterija. Šišam decu, odrasle muškarce, žene ako nemaju ne traže neku zahtevnu frizuru. Šišam i poznate, ali ne bih o tome. Što se tiče bakšiša, neki ostavljaju, neki ne, kako ko. Pre bih rekao da više ostanu dužni, ali dobro, ne gledam na to. Ako nemaju danas, ostaviće sutra.

Radi i uz sveće


Uz stalne nestašice vode i struje ni frizerskom zanatu ne cveta cveće.

- Bilo je strašno dok nisam nabavio agregat. Često se dešavalo da taman stignem do kraja, kad nestane struja. I onda pod svećom šišam. Nije retko bilo da stignem do pola i onda nema ni struje ni vode. Ode mušterija kući, pa nastavimo kada dođe struja.

Preko vikenda kod Mikija se čeka na red. Cena je već dugo ista - za muškarce 2 evra, za žene 2,5. Mušterije dolaze i iz Gračanice, Čaglavice, Preoca, pa čak i Lepine. Sa njima začas zapodene razgovor, a kaže da samo jednom pita za frizuru.


- Kada dođu prvi put kažu šta žele, posle toga nema potrebe. Sve pamtim i sve znam. Nikada mi se niko nije požalio. Jedini sam frizer u Lapljem Selu koji je opstao i ostao. Bilo ih je više, ali su napravili pogrešnu procenu. Ovaj zanat se ne uči preko noći, već treba mnogo iskustva. Ne verujem da i jedna jedina radnja duže ovde radi od moje. Radim svakodnevno, a salon zatvaram jedino kada odem na odmor - priča Miki Eminović.


Ko jednom dospe pod Mikijeve ruke, uvek dolazi, potvrdile su mušterije u radnji, na šta je Miki zaključio da "zanat ne bira mušteriju", kao i da je zlatno pravilo svakog zanata da je "mušterija uvek u pravu".


Miki Eminović je rođen u Lapljem Selu. Ne namerava da napusti rodni kraj:
- A, zašto bih? Ovde sam osnovao svoju porodicu, deca se ovde školuju, ovde radim. Samo jedno mesto na svetu se zove dom.

Utorak 15.11.2011. 05:38
Nasmeja me ovaj patriota; svaka čast čoveku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online