Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 14.11.2011.
15:22
Blic A

“Apstinencija je odustajanje od sopstvenih interesa“

Nezadovoljstvo postojećim nivoom političke rasprave i, pre svega, potpune političke neodgovornosti, gotovo svih aktera na sceni, stvara opšte zasićenje kod građana, pogrešnu i vrlo opasnu nezainteresovanost, apatiju i apstinenciju. Apstinencija nikada nije bila rešenje, ona je odustajanje od sopstvenih interesa, predavanje odluka u ruke nekog drugog. Građani imaju jedno oružje, to je njihov glas, kaže Biljana Srbljanović, dramski pisac, komentarišući mogućnost velikog broja belih listića na izborima.

Građani imaju jedno oružje, to je njihov glas: Biljana Srbljanović
 

Uprkos predlozima i ocenama pojedinih intelektualaca da će na predstojećim izborima najviše biti nevažećih glasova ili takozvanih belih listića budući da se građani osećaju iznevereno, šanse da prešvrljani listići zabeleže značajniji rezultat su male, smatraju politički analitičari.


" 'Beli glas' nije ni apstinencija ni nezainteresovanost, on je, naprotiv, velika politička zainteresovanost građana da kažu i pokažu političkim elitama do koje mere su nezadovoljni. To ne znači ne izaći na izbore, to znači mobilisati se i izaći na glasanje, a tim gestom pokazati šta se misli o ponuđenim opcijama", kaže za "Blic" Biljana Srbljanović.

"Apstinensija može biti opasna"

Da kampanja na ovu temu nije opravdana, smatra sociolog i bivša profesorka Filozofskog fakulteta Zagorka Golubović. Ipak, tvrdi ona, s obzirom na malodušnost ljudi, nije nemoguće da bude veliki procenat takvih glasova.

"Najlakše je reći 'skidam brigu sa sebe, neka bude šta bude', ali to je neodgovorno. Ljudi moraju da se opredele, jer je situacija u državi veoma ozbiljna. Prazan listić išao bi naruku nedemokratskim i neevropskim snagama. Ubacivanje u glasačku kutiju praznog listića ili apstinencija mogu da budu vrlo opasni", ističe Golubovićeva.

Kampanja na Fejsbuku

Kakvo je raspoloženje po pitanju "belih glasova“, govori i podatak da je na Fejsbuku otvorena stranica "Kampanja - nevažeći glasovi“, koju je do sada podržalo hiljadu ljudi.

Na pitanje, da li su beli listići pravi način, s obzirom na tešku situaciju u zemlji, Biljana Srbljanović kaže:
"Sad je, baš zbog teške situacije u zemlji, opravdano više nego ikad, inače će se ta 'teška situacija' legitimno nastaviti i u sledeće četiri godine. Uvek postoji mogućnost nelegitimnosti izbora, ta kriza bi bila ozbiljna, ali i otrežnjujuća. A otrežnjenje nam jedino i treba".

Nevažeći glasovi koje mnogi zagovaraju pokazuju protest, ali do sada se nikada nije dogodilo da ih bude u većem broju, pa je verovatnoća da se to dogodi na ovim izborima minimalna, smatra Zoran Lučić iz CESID-a.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 15:22
Mogla si da se ocesljas kad si vec ustala iz kreeta Bebe Popovica & Cede Jovanovica.....
Ponedeljak 14.11.2011. 15:33
Nec izac na izbore pa da Srbija propadne u totalni mrak, ako vec i nije totalonom mraku, iako sam Srbin...nepada mi napamet da trosim sekund svog vremena da glasam za lazovcine i bednike koji su opljackali Srbiju...svi zajedno jadnici nevrede koliko zrno graska. Rado bih bio dosta nekulturni u ovom pisanju, tipa da me povuku za itd...al ajd necu zarad ovoga portala.
Ponedeljak 14.11.2011. 15:42
Nece biti apstinencije, svi rodoljubivi Srbi izaci ce i glasati za nacionalne opcije, a to nije nijedna od stranaka na vlasti, niti lazna opozicija SNS.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online