Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 13.11.2011.
13:52
Beta A

Vladika Teodosije protiv podele KiM

Vladika Raško-prizrenski Teodosije ocenio je danas da bi podela Kosova bila loše rešenje, jer većina srpskog naroda i verskih objekata nije na severu pokrajine, ali je dodao i da se ne može ignorisati realnost: da ljudi severno od Ibra žive drugačijim životom nego u drugim delovima Kosova.

"Nije dobra podela, ako bi značila granicu na Ibru, jer šta bi onda bilo ono drugo što ostaje? A tu imamo najveće svetinje. Sve ono što je istorijski najvrednije nalazi se južno od Ibra, a tu je i veći deo stanovništva. Gde bismo mi onda bili? Ako nismo u Srbiji, onda bismo bili na Kosovu ili u Albaniji?", rekao je Teodosije u intervjuu za Radio Beograd.

Ono najvrednije je južno od Ibra: Vladika Teodosije

Teodosije bi rekao da je pogrešan utisak da je podela najviše što Srbija može da dobije od Kosova, jer smatra da je to "najmanje", kao i da bi takvo rešenje bilo velika šteta za državu, crkvu i narod, odnosno "istorijska greška koju ne bismo nikada mogli da ispravimo".

Vladika je dodao da razume zbog čega bi Srbima na severu Kosova odgovaralo takvo rešenje, ali je apelovao na njihovo saosećanje sa ostalim sunarodnicima u pokrajini i dodao da je veoma važno da se očuva jedinstvo.

On je ocenio da su Srbi koji drže barikade na severu Kosova, do sada pametno postupali i uspeli da pokažu da se ne slažu sa politikom i idejom međunarodne zajednice i Prištine da se sever Kosova tretira kao i opštine južno od Kosovske Mitrovice.

"Dobro je da su istrajali i da se nije dogodio nijedan incident, odnosno da nismo primenjivali nasije jer bi to bio podsticaj onima koji žele da reše pitanje severa na štetu Srba", rekao je on.

Govoreći o nastojanjima da se srpski istorijski spomenici na Kosovu prikažu kao kosovska kulturna baština, Teodosije je ocenio da će to biti osuđeno na neuspeh dok god Srpska pravoslavna crkva bude u tim crkvama i manastirima. On je podsetio da su albanski ekstremisti do 2004. godine uništavali sve što je podsećalo na srpsko prisustvo na Kosovu, ali su potom pokrenuli kampanju da sve to nazovu svojom kulturnom baštinom.

"Ako je to njihovo, zašto su rušili? Trude se da promene naš identitet, ali ja nisam uplašen, jer dok god smo prisutni u manastirima i crkvama, to ne može biti kosovska kulturna baština", rekao je Teodosije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 14:11
Е мој Теодосије, ни речи подршке Србима на барикадама.
Nedelja 13.11.2011. 14:30
Vladika Artemije bi ti to najbolje objasnio ali nije u mogucnosti.Valjda znas i zasto.
Nedelja 13.11.2011. 14:03
Pope, obrati se vlastima u Beogradu sa kojima je tvoj partijarh u talu. Pusti Srbe sa KiM imaju oni previse problema, ne trebas jos i ti da ih smaras. Inace, vlast ne razmislja o podeli vec o potpunoj predaji i priznavanju nezavisnosti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online