Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.11.2011.
17:31
Beta A

"Odluke države moraju da se sprovode"

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da dogovori postignuti sa Prištinom nisu protivni interesima Srba na Kosovu i da svi državni organi, ma na kom nivou, moraju da sprovode odluke svoje države.

Borislav Stefanović

"Oni (na Kosovu) nisu inostranstvo, oni su po Ustavu Srbije deo Srbije i samim tim je neophodno da se usaglašavamo. Ne bi trebalo reagovati emotivno, na prvu loptu, i tražiti nedostatke u dogovorima postignutim sa Prištinom, jer svaki pregovarački proces nosi koncesije sa obe strane, on u svojoj srži jeste sklapanje interesa", rekao je Stefanović agenciji Beta.

Odbornici četiri opštine na severu Kosova saopštili su ranije danas da su dogovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine protivni interesima srpskog naroda i da se neće dozvoliti njihova primena u tim opštinama.

"Mi smo kao država onemogućili bilo kakav potez koji bi narušio naš Ustav ili potvrdio takozvanu državnost Kosova. Sve ostalo su interpretacije određenih političkih subjekata sa severa Kosova, koja je u ovom slučaju maliciozna i štetna po državni interes Srbije, ali to ne bi trebalo da ima za posledicu bilo kakvo razbijanje jedinstva koje je neophodno očuvati", naveo je Stefanović.

Stefanović je istakao da takve interpretacije neće uticati na "jasnu državnu politiku" - neodricanje od Kosova i čuvanje prava Srba i njihovih života, njihov ostanak sa svojim institucijama i svojom državom.

"Potvrđivanje specifičnosti prelaza Jarinje i Brnjak je cilj Vlade i siguran sam da će Skupština Srbije i šef UNMIK-a, kao administrativni politički čuvar Rezolucije 1244, potvrditi rešenje za administrativne prelaze koje omogućava najbolje moguće rešenje u datim teškim uslovima", rekao je Stefanović.

Stefanović je istakao da niko u Vladi Srbije niti u Skupštini Srbije nikada neće doneti odluku koja narušava Ustav Srbije i da za državu Srbiju i njenu Vladu administrativni prelazi nikada neće biti granični prelazi".

Šef pregovaračkog tima Beograda rekao je da predsednici opština sa severa Kosova i načelnik okruga Radenko Nedeljković "znaju vrlo detaljno sadašnje dogovore i znali su ih unapred", kao i kasnije kada su dogovoreni.

"Znali su detalje svih mogućih opcija za administrativne prelaze, prema tome, tu ne postoji nikakva nepoznanica i neophodno je i da ubuduće imamo kontinuitet usaglašavanja naših stavova", rekao je Stefanović.

Istakao je i da je važno da se u Skupštini Srbije pokaže što veći stepen jedinstva, jer je to državno pitanje, a ne stranačko.

"Poslanici bi trebalo da vode računa o interesu države Srbije i da ne podlegnu bilo kakvim emotivnim ili stranačkim uticajima koji bi vodili i državu Srbiju i njene građane na Kosovu, a naročito na severu Kosova, u vrlo negativnom pravcu", rekao je Stefanović.

Naveo je da je neophodno sačuvati jedinstvo građana i države i da ni u kom smislu ne bi trebalo potpirivati razlike, koje su nekada stranačke a nekada motivisane emotivnim pristupom tom bolnom problemu.

"U situaciji kada se dižu tenzije i dolazi do ubistva građana u Kosovskoj Mitrovici jako je važno da se sačuvaju mir i stabilnost.


Trebalo bi imati u vidu da sever Kosova, kao i ostatak Kosova, deo Srbije po Ustavu i svim zakonima Srbije tako da će biti primenjene sve odluke koje je objektivno moguće primeniti zbog ograničenja koja nameće Rezolucija 1244", rekao je Stefanović.

Petak 11.11.2011. 17:54
Ne, odluke naroda moraju da se postuju, a jedna od njih ce biti i teranje svih izdajnika g. motkom!
Subota 12.11.2011. 02:09
Ma sta kazes, pa oni ti ne priznaju ni Ustav a kamoli rezoluciju 1244. Bajke su za bracu Grim.
Subota 12.11.2011. 07:13
Stefanovicu stavi kapicu *kece* na glavu - gotovi ste! Provaljen si ooooooodavno mozes da krenes ka zidu placa. Da ti nije palo na pamet da demonstriras silu drzave jer Srbija nije tvoja drzava!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online