Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.11.2011.
17:12
Beta A

Šešelj (opet) obio da se izjasni o krivici

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj je ponovo odbio da se pred Haškim tribunalom izjasni o krivici po trećoj dopunjenoj optužnici za nepoštovanje suda. Pošto je Šešelj to učinio i pre sedam dana, sudija Barton Hol u spis je, po pravilima suda, uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Vojislav Šešelj

Tribunal je Šešelja, krajem maja, optužio za nepoštovanje suda zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni tri knjige i dokumente u kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka. Početkom jula, Šešelj je izjavio da nije kriv po toj optužnici.

Optužnica je u oktobru proširena navodom da Šešelj, potom, nije postupio po ponovljenom nalogu suda od 15. jula da sa svoje internet stranice ukloni ukupno četiri knjige i druge dokumente koji sadrže podatke o identitetu svedoka.

Kao i prošlog petka, Šešelj je u sudnici rekao da ne želi da se izjasni zbog toga što mu je sudski sekretar krajem oktobra uveo nadzor razgovora sa pravnim savetnicima zbog sumnje da im je prenosio poverljive informacije.

"Rado bih se izjasnio, ali ne mogu zato što ne razumem optužnicu i neću moći da se izjasnim dok mi ne omogućite pravnu pomoć", rekao je Šešelj u sudnici.

On je ocenio da mu je nadzorom razgovora sa pravnim savetnicima narušeno jedno od osnovnih procesnih prava - pravo na pravnu pomoć. Šešelj je od pretresnog veća zatražio da odmah naloži sudskom sekretaru da ukine nadzor njegovih razgovora sa pravnim savetnicima.

Podneo je i zahtev za obeštećenje od 1.000 evra zbog "pretrpljene brige, frustracije i osećaja zbunjenosti, usamljenosti i napuštenosti" izazvanih nadzorom razgovora sa savetnicima. Šešelj je protestovao i zbog hrane u sudskom pritvoru u Sheveningenu. On je u sudnicu doneo neotvorenu porciju te hrane i ponudio je sudiji Holu da je proba.

"Nudim vam nagodbu: probajte samo jedan zalogaj, a ja ću zauzvrat sa svoje internet stranice skinuti tri knjige i sve dokumente", rekao je Šešelj sudiji.


Sudija Hol uzvratio je da "neće dozvoliti Šešelju da ročište pretvori u farsu", a da će o njegovim primedbama na hranu biti obavešten sudski sekretar.

Krajem oktobra, Tribunal je Šešelja osudio na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, utvrdivši da je on, uprkos zabrani suda, namerno objavio identitet 10 zaštićenih svedoka u jednoj od svojih knjiga. Šešelj je ranije već bio osuđen na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja, a kazne su mu objedinjene.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda" kako bi rad suda učinio apsurdnim.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 01:25
Gospodine Seselj, toliki patriotizam i produhovljenost je izraz pravog srpskog junaka, koji ne preza od kazamata Hasko -americkog suda, kojima je najbitnije da zrtvu proglase zlocincem. Isto sada pokusavaju i u Libiji, pravdajuci njihove zlocine, navodnim hapsenjem Gadafijevog sina za masovna silovanja zena(Gebelsova propaganda).Zeljno te cekamo u Srbiji, Vojo legendo!!!!!
Nedelja 13.11.2011. 01:12
Kakav je ovo kralj. Em sto ih Jb, em sto im usi zavrce! Taman je sudija trebao da pojede to sto mu je donio, bio bi jedan sudija manje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online