Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 11.11.2011.
03:08
Press A

Naprednjaci ukidaju VMA!

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je za beogradski "Pres" da bi Srpska napredna stranka, ukoliko pobedi na izborima, ukinula Vojnomedicinsku akademiju (VMA).

Po ministru odbrane Draganu Šutanovcu, namera naprednjaka je da se VMA ukine kao vojna bolnica i da se podvede pod klinički centar
 

- Nažalost, insistiranje SNS-a na pogrešnoj politici u želji da budu različiti očitava nameru da se ukine VMA kao vojna bolnica i da se podvede pod klinički centar - naveo je Šutanovac.


DSS i SNS bili protiv ukidanja služenja vojske

On je naglasio da bi ukidanje VMA dovelo u ozbiljan problem sve vojne zdravstvene osiguranike i njihove porodice, kojih danas u Srbiji ima oko 120.000.


- Takav potez naprednjaka bi takođe doveo do urušavanja sistema odbrane, ukidanja vojnomedicinskog fakulteta, Univerziteta odbrane i do niza drugih katastrofalnih poteza, koji bi Vojsku Srbije doveli u jako loš položaj - upozorio je ministar odbrane.


Govoreći o eventualnom vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u slučaju pobede naprednjaka, Šutanovac je ukazao na to da je SNS uvek bio protiv njegovog ukidanja.
 

Lazanski: SNS uvodi regrutnu obavezu

Vojni analitičar Miroslav Lazanski rekao je da ako je stav SNS-a da se ide na povećanje broja vojnika, onda Srbija mora da ima jasan regrutni kontingent.

- To bi značilo da se onda vraća regrutna obaveza - dodao je Lazanski.

- Ko je pažljivo pratio skupštinsku raspravu kada je donošena odluka o ukidanju obaveze služenja vojnog roka, mogao je još tada da jednoznačno zaključi da su SNS i DSS protiv ukidanja obaveze. Činjenica da je to sad i objavljeno u takozvanoj "beloj knjizi", a da je Borislav Pelević to potvrdio, govori da naprednjaci nisu promenili svoje stavove - naglasio je Šutanovac, i izrazio zadovoljstvo sprovedenim reformama u sistemu odbrane.


- Demokratska stranka, kao i stručna javnost, smatraju da je reforma sistema odbrane sprovedena po najboljim standardima i u duhu vremena u kome živimo, a svako vraćanje na staro vodi nas u ozbiljne probleme i velike rizike - zaključio je Šutanovac.

"Bela knjiga": VMA će biti klinički centar


U programu SNS, "Beloj knjizi", navodi se da će "VMA postati civilna zdravstvena ustanova dostupna svim građanima, u kojoj će Vojska Srbije imati svoj definisani kapacitet prema utvrđenim potrebama. Zvaće se Klinički centar VMA, jer baštini dugu tradiciju vojnog saniteta Srbije. Umesto direktora imaće načelnika i Upravni odbor umesto patronata Ministarstva odbrane. Objediniće se vojnozdravstveno osiguranje sa civilnim i izjednačiti prava svih građana da koriste zdravstvenu zaštitu pod jednakim uslovima".


Poslanik SNS-a Borislav Pelević rekao je za "Pres" da ta stranka nije za ukidanje VMA, već za povećanje njene dostupnosti i drugim građanima Srbije.


- Niko ne sme da se brine, ni vojnici, ni zaposleni na VMA. Zalažemo se da, u skladu sa kapacitetima te ustanove, deo ostane za vojnike, a ostatak da bude namenjen drugim korisnicima zdravstvene zaštite, što i piše u našoj programskoj platformi - dodao je Pelević.


SNS je poručio da se "nigde, ni na jednom mestu u njihovom programu ne pominje nikakav vojni rok, a pogotovo ne obavezujući". Funkcioner SNS-a Borislav Pelević je objasnio za "Pres" da će se ta stranka zalagati za povećanje broja vojnika na 40.000, od čega bi bilo 10.000 profesionalaca, a ostatak bi činili mladići koji bi se dobrovoljno prijavljivali za služenje vojnog roka, koji bi trajao od tri do šest meseci.

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2011. 03:29
Bez sumnje da jedan sprat treba oslobodit iskljucivo za vas politicare, odavno ste sazreli za lekarsku intervenciju.
Petak 11.11.2011. 03:44
prljava kampanja,jer Suntnac se nada da ce privuci glasove vojnika i njihovih porodica, i ne vidim nista lose da se izjednace prava gradjana i vojske u VMA,niti da se zdravstvo ujedinjuje u jedan centar,najvaznije je da funkcionise. Ne ukida se ovim izmenama VMA,ali davljenik se i za slamku hvata da se spase od gubitka vlasti.
Petak 11.11.2011. 06:22
Unistili su Vojsku Srbije sada je ostalo jos da uniste vojni zdravstveni sistem, pa namensku industrij, potom vojno skolstvo sa projektnim zavodima i odradili su svoj posao po nalogu ! Sve se radi na umanjivanju vojne moci Srbije. Ima onih koji su zakacili sluzenje vojnog roka od 6 meseci pa bi oni rekli sta su mogli da nauce odnosno obuce za tih par meseci...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online