Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.11.2011.
16:05
Beta A

Potrebna nezavisna kontrola bezbednosnih službi

Neposredna kontrola parlamenta nad radom službi bezbednosti u Srbiji je nepotpuna i nedovoljna, ocenjeno je danas u Beogradu i predloženo osnivanje nezavisnog parlamentarnog tela koje ne bi činili poslanici, već nezavisne ličnosti.

Vladimir Todorić

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić, jedan od autora studije "Kontrola službi bezbednosti" izrađene uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, osvrnuo se na nedavno predstavljeno mišljenje Evropske komisije (EK) u kojem se ocenjuje da je parlamentarni nadzor nad službama bezbednosti i dalje slab i da parlamentu nedostaje stručna ekspertiza.

Todorić je rekao da je EK izrazila zabrinutost što službe bezbednosti u Srbiji, za razliku od onih iz zemalja članica EU, imaju istražna ovlašćenja i mogu da sprovode istražne mere i u krivičnim delima.

On je ukazao da je u poslednjoj deceniji postignut napredak u vidu donošenja zakona i strategija o bezbednosti i uvođenju niza institucija u čijoj nadležnosti je kontrola nad radom službi bezbednosti.

Autori studije, predstavljene u Misiji OEBS-a, pored Todorića su i docent na Fakultetu političkih nauka Dejan Milenković i konsultant Slobodan Koprivica.

Milenković je naveo da studija ukazuje na pravne aspekte kontrole službi bezbednosti, na koje se kao na organe državne uprave odnose svi principi kontrole javne uprave - kontrola vlade i parlamenta, institucionalana i spoljna kontrola koju sprovode sudovi, Državna revizorska institucija, zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja.

"Ne treba smetnuti s uma da sve tri agencije (Bezbednosno informativna agencija, Vojno bezbednosna agencija i Vojno obaveštajna agencija) ne predstavljaju ništa drugo nego organe državne uprave i ako ih stavimo u taj kontekst, onda podležu svim oblicima kontrole kojima podleže javna uprava", naglasio je Milenković.


On je ocenio da je kontrola izvršne vlasti nad radom službi kroz podnošenje izveštaja direktora službi skupštinskom Odboru za bezbednost, koji jednom godišnje podnosi zbirni izveštaj Skupštini.

Kao dobar potez on je ocenio osnivanje Odbora za kontrolu službi bezbednosti i predložio osnivanje parlamentarnog tela u kojem ne bi sedeli poslanici već nezavisne ličnosti.

Milenković je taj predlog obrazložio strahom koji sada postoji da će poslanici - članovi političkih stranaka, poverljive informacije sa Odbora dostaviti strankama koje mogu da ih iskoriste u svrhu političke borbe.

Četvrtak 10.11.2011. 16:08
Treba uvesti 12 bezbjednosno informativnih agencija i tako ih postaviti da kontrolisu jedna drugu. Ali nikako da se zna ko koga kontrolise. Uvesti zakon za izdaju, pa na vjesala ko izda majku Srbiju. Oduzeti imovinu i sl.
Četvrtak 10.11.2011. 21:29
Mlad, prav, pametan čovek a tako da zastrani. Kakvo ti iskustvo imaš u radu pri obaveštajnim službama? Dal se sećaš OEBSa i Vilijama Vokera i njihove misije Račak zbog čega je počelo bombardovanje Srbije. Lepo ćeš da izučiš zanat kako da lažeš i manipulišeš sopstveni narod. DVERI ZA ŽIVOT SRBIJE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online