Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 09.11.2011.
18:08
Beta A

EU spremila rešenje za carinu na Kosovu

Iz Evropske unije Beogradu, Prištini i Euleksu dostavljene su varijante mogućeg rešenja za "zajednički nadzor" carinskih prelaza između Kosova i Srbije.

Brisel spremio rešenje za Beograd, Prištinu i Euleks
 

Kako javlja dopisnik Bete, te varijante podrazumevaju stavljanje na snagu onog što je najvažnije - sloboda trgovine i prometa lica i vozila, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Agenciji Beta su evropski diplomatski izvori rekli da postoji utemeljena nada, da bi dogovor uskoro mogao biti postignut i dijalog odmah nastavljen, dodavši da su posrednik EU Robert Kuper i nadležni zvaničnici u Beogradu i Prištini u stalnoj video i telefonskoj vezi.

Kako saznaje Beta, jedna varijanta rešenja se temelji na predlogu, koji je delegacija Srbije podnela tokom poslednje runde dijaloga u Briselu, a to je da na carinskim prelazima budu predstavnici Euleksa, Prištine i Beograda, ali da to bude saglasno ranijem rešenju po uzoru na Unmikov carinski režim, statusno neutralno.

To znači da "suštinski nema granice", pošto je to ionako "evropski cilj", kako su to razumeli diplomatski izvori u Briselu. U EU se smatra i da će Beograd izneti konačan predlog tek pošto uskoro o Kosovu reč da i Skupština Srbije, što će obavezivati i Srbe na severu Kosova.
 

I dalje se, međutim, traži konačna formula, jer je za Beograd neprihvatljiva formulacija o "integrisanom upravljanju granicama", obnarodovana u Prištini, jer bi to značilo zadiranje u pitanje statusa.

Robert Kuper

Diplomate u Briselu prenose određena mišljenja u EU da je "neodrživa situacija" da se blokira prisustvo misije Euleksa na severu Kosova, imajući u vidu da Srbija želi da postane članica EU i da je jasan zahtev uticajnih članica EU da Euleks ima nadležnosti na celom Kosovu, da bi se Srbiji odobrio status kandidata i ubrzo pokrenuli pregovori s Unijom o prijemu.

Zamoljeni da potvrde pisanje prištinskih medija o tome da je posrednik EU Robert Kuper predložio "integrisano upravljanje granicama" na celom području Kosova prema Srbiji, evropski izvori navode da su i dalje u igri bar dve-tri slične varijante.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.11.2011. 18:13
Opet "trojanski konj" za Srbiju. Kakve zajednicke carine!? Ako Srbija pristane na zajednicke carine, znaci da priznaje postojanje granice sa Kosmetom, a samim tim priznaje nezavisno Kosovo. prosto i jednostavno.
Sreda 09.11.2011. 18:17
Роберт Купер је погрешио ноте.. Уместо "Оде Радости" са собом је понео "Посмртни Марш". Кући га чека љута жена, а јапанке знају карате.
Sreda 09.11.2011. 19:56
Још један добар разлог да се каже НЕ! ЕУ, њиховим ''решењима без граница'', нормама, вредностима и осталим срањима...Али то се већ не уклапа у францетићев евро-атлантски сан...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online