Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 07.11.2011.
17:55
Blic A

Radnici traže da idu u zatvor da bi preživeli

Čak 125 radnika surduličke fabrike elektro motora za automobilsku industriju "RS Partners Pes", koji su u štrajku zbog neisplaćenih zaostalih zarada, traže od Ministarstva pravde i ministarke Snežane Malović da zajedno sa svojim porodicama budu osuđeni na zatvorske kazne da bi preživeli.

"Mi smo 19 meseci u štrajku. U međuvremenu svi smo protivzakonito dobili otkaze. Pa, pošto nismo u mogućnosti da izdržavamo svoje porodice, tražimo da zajedno sa njima idemo u zatvor", kaže štrajkač Dragan Đorđević. On je objasnio da su radnici krivi zato što, bez obzira na višegodišnji radni staž, svojoj deci ne mogu da obezbede elementarne uslove za život.

Radnici surduličke fabrike elektro motora za automobilsku industriju "RS Partners Pes" su u štrajku zbog neisplaćenih zaostalih zarada i traže od Ministarstva pravde da sa svojim porodicama budu osuđeni na zatvorske kazne da bi preživeli
 

Radnici od Ministarstva pravde i ministarke zahtevaju da budu osuđeni na privremene kazne zatvora sa poluotvorenim sistemom, koji podrazumeva štrajk u fabrici do 14 časova, a posle toga odlazak u zatvor.

Fabriku elektro motora za automobilsku industriju "RS Partners Pes", nekada najprofitabilnije preduzeće u Surdulici, 2007. kupili su Beograđanin Andrej Dimitrijević i ruski državljanin Sergej Kistimov, od kada počinju nesporazumi radnika i vlasnika.

Đorđević kaže da je pismo iste sadržine, pored Ministarstva pravde, upućemo predsedniku i premijeru Srbije, ministru policije i Odboru za pravosuđe Skupštine Srbije.


Violeta Đorđević, član Štrajkačkog odbora, kaže da je svih 125 radnika dobili otkaze tako što su im radne knjižice poslate na kućne adrese.


"Nedavno je Viši sud u Vranju doneo rešenje kojim konstatuje da je naš štrajk apsolutno u skladu sa zakonom, ali ni mi ni naše porodice od toga nemamo koristi jer država nije u stanju da nas zaštiti", navodi Violeta Đorđević.


Ona kaže da vlasnik i država ne žele ili neće da im isplate zaostale zarade i tako reše njihov status, pa je zbog toga privremena kazna zatvora najbolje rešenje za svih 125 radnika ove nekada uzorne fabrike. Na pitanje da objasni sudbinu 125 otpuštenih radnika koji i dalje štrajkuju, Slađana Jović, finansijski direktor "RS Partners Pes", kaže da joj nije poznato ko su ti radnici.


"Fabrika normalno radi. Ovde, ispred zgrade, svakoga dana dolazi neka grupa građana koji apsolutno nisu naši radnici. Ne znam sta oni tu traže", kaže direktorka Jović i dodala da u fabrici trenutno radi 57 radnika i da se, zbog potreba narasle proizvodnje uskoro planira zapošljavanje još 50 radnika.

Ponedeljak 07.11.2011. 18:07
Izbegao sam da pročitam ceo tekst iz razloba bola u želudcu. U zatvor treba da ide boris tadić sa svom svojo mafijaškom bretijom koji je doveo narod Srbije na nivo biloškog opstanka..
Utorak 08.11.2011. 10:25
Joj dobrog kamenoloma za ove nase politicare! Pa Murga drot da ih kontrolise svakodnevno.
Ponedeljak 07.11.2011. 21:32
Pa gde su braca rusofili,pa ove jadnike prevario i brat Rus i braca demokrate.Kako ovo komentarisati a ne zameriti se majcici Rusiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online