Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.11.2011.
12:53
Beta A

Jeremić: U dijalogu sa Prištinom prvo o severu Kosova

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je za češke medije da u dijalogu sa Prištinom sada prvo mora da se rešava problem severa Kosova.

Sada ne govorimo o statusu Kosova, govorimo o tome kako da se odblokira sadašnje stanje na Kosovu: Vuk Jeremić
 

"Priština nije spremna da razgovara o rešenju situacije na severu Kosova koju je izazvao pokušaj da (njena) vojska počne da kontroliše tu oblast. O tom moramo prvo da razgovaramo, jer tu je jasna i prisutna opasnost. Ne možete da razgovarate o nekim drugim temama a da se ne pomene problem koji najviše gori", kazao je Jeremić u intervjuu koji su u ponedeljak objavile češke Lidove novini.


Trenutno stanje na Kosovu Jeremić je ocenio kao mirno ali nestabilno.


"Kosovski Albanci su u julu pokušali da na sever te teritorije pošalju svoje vojnike i podrili su tako ceo dijalog koji se vodio od početka godine", rekao je Jeremić koji je optužio Prištinu da je drastično destabilizovala situaciju i stvorila tenzije.


Ministar je naglasio da su i odnosi Srba i Kfora dospeli u ćorosokak, jer Srbi traže da se sve vrati u stanje kao što je bilo pre jula, što je po oceni Jeremića fer zahtev.


"Ukoliko Priština spozna da joj se isplate ti jednostrani koraci, činiće ih ponovo, pitanje je samo vremena kada će doći sledeći. Veoma je važno da međunarodna zajednica istakne da je protiv takvih jednostranih koraka", rekao je šef srpske diplomatije.


Jeremić je češkom listu kazao da je Srbija preko Brisela ponudila puno konstruktivnih predloga da se problem nastao na severu Kosova reši ali da na njih još niko nije odgovorio.


"Sada ne govorimo o statusu Kosova, govorimo o tome kako da se odblokira sadašnje stanje na Kosovu. Kada se tenzije smire i kada se vratimo dijalogu, nadam se da ćemo doći i do debate o statusu", rekao je Jeremić.


U intervjuu češkom listu Jeremić je naglasio da odbija da prihvati tezu da je problem Kosova najteži problem na svetu koji ne može da se reši.


Upozorio je da problem Izraela i Palestinaca nije jednostavniji i zapitao da ako o problemu Izraela i Palestinaca može da se pregovara i traži rešenje, zašto bi to u slučaju Kosova bilo isključeno.


"A takođe svi moraju da shvate da ne može samo jedna strana da dobija a druga da gubi. To mora da bude kompromis, dakle dajete nešto da nešto dobijete. Tek tada može da se nađe rešnje. Sada to nije moguće", rekao je Jeremić.


Govoreći o evrointegracijama Srbije, Jeremić je kazao da očekuje da će njegova zemlja uskoro dobiti status kandidata za EU a proteklu godinu ocenio kao vrlo uspešnu za Srbiju zbog reformi koje je sprovela, a koje je pozitivno ocenila i Evropska komisija.


"Ne živimo u iluzijama. Znamo da su teška vremena. A nije reč samo o krizi. Sigurno da nije jednostavno sprovoditi reforme ni u zlatna vremena, a kamoli u vreme globalne krize. Ali mi ćemo nastaviti. Reforme su važne za Srbiju bez obzira na to koliko će biti brz proces ulaska u EU", zaključio je Jeremić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online