Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 06.11.2011.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sever strahuje i od srpske policije

Prelazak Kfora na teritoriju Srbije i nasilno uklanjanje barikade na putu Brnjak-Ribarići, koju su Srbi iz Zubinog Potoka ponovo postavili i dodatno ojačali, moglo bi da bude uvod u ozbiljne probleme na relaciji MUP Srbije - Srbi u Ibarskom Kolašinu.

Bilo je najava, čak je tim povodom reagovalo i Srpsko nacionalno veće severnog Kosmeta, da će policija iz Novog Pazara, po nalogu vrha MUP-a Srbije, silom ukloniti srpsku barikadu koja se nalazila u međuzoni, tačno na administrativnoj liniji između Srbije i Kosova.

- Kad smo Beogradu poslali jasnu poruku da bi to bila klasična izdaja Srba u Ibarskom Kolašinu i na celom severnom Kosmetu i da ćemo na takav potez adekvatno odgovoriti, na barikadu su, s testerama i lopatama, stigli vojnici Kfora, a njihov portparol je izjavio da je uklanjanje dogovoreno sa Beogradom - kaže jedan od Srba iz Zubinog Potoka koji dežura na barikadi u Brnjaku.
 

Posle "rvanja" sa vojnicima Kfora, Srbi su se pomerili tri-četiri metra unazad i napravili novu i još veću barikadu koju Kfor, kako je saopšteno, neće uklanjati jer se nalazi na teritoriji Srbije.

- Nadamo se da to neće činiti ni naša braća iz Srbije. Ako MUP Srbije ipak nešto pokuša, hiljade žitelja Ibarskog Kolašina krenuće na obližnji srpski kontrolni punkt Tabalije koji će, bojim se, proći kao nedavno punkt u Jarinju koje je drugi put zapaljen. I ova poruka prosleđena je u Beogradu, verujemo da naši, bez obzira na sve ucene Evrope, neće raditi protiv nas - kaže jedan od Srba iz Zubinog Potoka.
 

U poslednjim događajima na severu Kosmeta, Ibarski Kolašin se pokazao kao najtvrđi orah za Kfor, Euleks i Albance iz Prištine i zbog toga su najčešće na meti Kforove i druge NATO mašinerije.
 

Ovaj deo Kosova "važan je za Evropu" zbog jezera Gazivode, odakle se vodom snabdevaju ugljenokopi i termoelektrane oko Obilića (jedne od najvećih rezervi u Evropi), na koje su neke evropske zemlje odavno bacile oko, ali i pola centralnog Kosova. Svake godine Priština opštini Zubin Potok, samo po osnovu korišćenja vode sa Gazivoda, "otima" po pet-šest miliona evra.

Groblja zarasla, spomenici porušeni


Srbi s Kosova juče su izašli na groblja, na kojima su u najvećem broju slučajeva zatekli porušene i oskrnavljene nadgrobne spomenike. Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice su na groblje u južnom delu grada izašli u pratnji Kosovske policijske službe i zatekli novo skrnavljenje nadgrobnih spomenika. Mitrovački paroh Milija Arsović rekao je da to groblje niko ne obezbeđuje.


Srbi iz Prištine su na groblje izašli u organizaciji Kola srpskih sestara i u pratnji policije, prethodno se okupivši u crkvi Svetog Nikole.
 

Posle punih 12 godina nekoliko Srba je prvi put obišlo i potpuno uništeno groblje u selu Opraške kod Osojana u opštini Istok.
 

- Groblje je zaraslo u trnje, jedva smo pronašli grobove - izjavio je povratnik Petko Miletić.


Traže preokret u kosovskoj politici


Predsednik LDP-a pozvao je juče Borisa Tadića da potpiše proglas "Preokret" o potrebi promene kosovske politike i nastavku evropskih integracija. Jovanović je ocenio da taj proglas do 9. decembra, kada se odlučuje o zahtevu Srbije za kandidaturu u EU, treba da potpišu i patrijarh srpski, predsednik SANU, rektor Univerziteta u Beogradu i drugi. Na skupu su govorili i predsednik SPO Vuk Drašković i predsednik SDU Žarko Korać.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2011. 14:27
Ja sam odavno na severu cuo price da planiraju da sruse punkt MUP-a Srbije , jer sta ce punkt na admin prelazu , jel ima policisjkog punkta za obovenu kontrolu na admin. prelazima sa AP Vojvodinom ?! A ovo sto je Beograd ovlastio KFOR da se rva sa Srbljima i da rusi barikadu , pokazuje da je vreme da se Tadic najuri s vlasti
Nedelja 06.11.2011. 13:13
tuga i zalost.meni je mnogo tesko,kad citam ovo.jadni ljudi ostavljeni od svih.a sad im preti srpska milicija.izdaja apatija i propast.da li ce neko uspeti da prodrma ovaj narod u Srbiji iz ucmalosti.sve sam manji optimista.izdaja golema
Nedelja 06.11.2011. 13:58
Ако се умеша Дачићева ергела, пуче брука и срамота, а више ме ништа од ових наших несрећних ухљуга изненадило не би.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online