Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Subota 05.11.2011.
21:04 >> 22:37h
novimagazin.rs A

Tadić odbio da potpiše "Preokret"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne može da potpiše dokument Preokret koji su predstavili Liberalno-demokratska partija i Srpski pokret obnove, jer se suštinski ne slaže sa politikom odustajanja od legitimnih državnih i nacionalnih interesa

Predsednik Republike Srbije: Boris Tadić
 

Tadić je, zatvarajući na Kopaoniku regionalni seminar u organizaciji studenata Fakulteta političkih nauka, ocenio da je neobično što ga te stranke uopšte pozivaju da tako nešto učini.

"Politika na Kosovu ne može da bude kamen o našem vratu, ali taj problem ne možemo rešiti amputiranjem dela tela", istakao je Tadić.

"Priznati greške pred nove izbore"

Na predstojećim izborima će, kako je istakao, biti potrebno priznati i greške, i dodao da 2008. godine nije nije mogao da predvidi svetsku ekonomsku krizu, jer to tada nije učinio nijedan ekonomista, i da su se neka obećanja koja je dao zato ispostavila kao nerealistična.

"Obećao sam 200.000 radnih mesta zato što sam poslušao ekonomske stručnjake. To je bilo nerealistično iako je svet tada bio uveliko drugačiji", rekao je Tadić. On je upozorio da svet verovatno očekuje još jedan talas recesije, i da će Srbiji trebati godine da se ekonomski oporavi.

On je, komentarišući programski dokument "Preokret" koji su predstavili LDP i SPO kazao da bi primenom plana Martija Ahtisarija srpski narod za tri decenije potpuno nestao sa Kosova i Metohije, i da zato ne može da podrži programske zahteve nekih stranaka koje insistiraju na zaokretu u politici prema Kosovu prihvatanjem tog plana.

Predsednik Srbije istakao je istovremeno da se interesi Srbije ne mogu redefinisati svakih nekoliko godina samo zato što su se promenile međunarodne okolnosti.

"Zemlja koje se lako odriče svojih legitimnih interesa tog trenutka biva prepoznata od velikih sila kao zemlja kojoj se novi uslovi postavljaju od šale i gube kredibilitet u politici", upozorio je Tadić.

Prema njegovim rečima, svi u Evropi znaju da su interesi Srbje na Kosovu legitimni i zato niko ne traži od Beogada da eksplicitno prizna Kosovo, iako bi neke države volele da Srbija to učini na implicitan način.

Tadić je poručio da će zato nastaviti da dograđuje politiku koja Srbiji obezbeđuje evropsku budućnost i ekonomski prosperitet i istovremeno sprovodi politiku zaštite legitimnih interesa na Kosovu kojih država Srbija ne može i ne sme da se odrekne.

"Niti ima prosperitetne budućnosti ako se odreknemo Kosova, niti ima Kosova ako se odreknemo evropske budućnosti", objasnio je Tadić, i konstatovao da bi redefinisanjem nacionalnog identiteta, koji je delom vezan i za Kosovo, čitav srpski narod u budućnosti imao velike probleme.

"Nisam korumpiran"

Osvrćući se na hronični problem korupcije u regionu, Tadić je istakao da on sam nije korumpiran, što potvrđuje činjenica da gotovo i da nema imovinu, ali da je svakako neophodno na sistemski način proveravati da li su vršioci javnih funkcija podložni korupciji.

"Pogledajte kolike su plate političara i kolika je njihova imovina, napravite komparativnu analizu i vidite da li je moguće bilo da zarade to što imaju", poručio je Tadić. Prema njegovim rečima, proteklih meseci je mnogo učinjeno na planu borbe protiv korupcije, što potvrđuje i izveštaj Evropske komisije i postupci protiv bivših ministara.

"Ideja o odricanju o naših interesa na KiM je opasna i sa stanovišta evrointegracija. Iluzija je da bi Srbija ako bi se odrekla svojih interesa na KiM dramatično ubrzala proces približavanja EU, a to dokazuje i primer okončanja saradnje sa Haškim tribunalom", rekao je Tadić.

Okončanjem saradnje sa Haškim tribunalom Srbija je, kako je objasnio, na neki način razotkrila prirodu politike na evropskom kontinentu, jer se pokazalo da u EU u trenucima krize proširenje nije popularna tema.

Prema njegovim rečima, zato je iluzija i zabluda da Srbija promenom politike prema Kosovu osvojila nove razvojne potencijale i ubrzala proces približavanja EU.

"Suština je da Srbija zadrži identitet na KiM i da dobije što joj pripada kao državi a to je pravo na čuvanje vlastitog integriteta. To nije moguće u konfrontaciji sa čitavim svetom", zaključio je Tadić.

Biće još parada ponosa

Upitan da li će u Srbiji dogodine biti ponovo organizovana "Parada ponosa", Tadić je rekao da će se takve parade u budućnosti organizovati, ali i poručio da ljudi koji žele da organizuju paradu moraju da shvate da nisu svi isti i da ne percipiraju svi taj događaj na istovetan način.

"2010. godine učinili smo veliki iskorak ka pomicanju granica slobode i žao mi što većina građana to ne misli i platio sam političku cenu za to", rekao je Tadić, i objasnio da građani često ne vide zašto je nešto za njih dobro ali za pet ili deset godina razumeju, i političari su dužni da plaćaju cenu i za nepopularne poteze.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 21:12
Ti si se odavno pobrinuo za nas kredibilitet u politici niko nas vise ni za sta ne je3e zahvaljujuci vama pametnjakovicima izdajico !!
Subota 05.11.2011. 21:17
ЛДП о СПО њихови лидери су директна рука САД И ЕУ и свих осталих србомрзаца. Какви су то Срби који се одричу свије груде па није то њихова бабовина него је то вјековно крвљу стекла Србска сиротиња и Ствирила сржаву Србије ос самог доласка на балкан прије много вијекова па ја не знам ко има право да попљује све што се стварало за СЛОБОДУ СРБА на БАЛКАНУ, страшно је пао морал........! Драги моји Срби обични грађани, патриоте будите нормални и слиједите ријечи наших духовних вођа наше цркве у Србији јер су они главна препрека свим Масонима, сектама... наше и руске цркве држе литургије за спас Срба а то смета дотичним непријатељима....
Subota 05.11.2011. 21:19
BoTa hajde sad prvo se IZVINI pa kod Merkelove na kafu,na peglanje opet,nisi dobar decko kako ona to zeli.Joj buzdovan je dobar sta je za tebe
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online