Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.11.2011.
20:53
Beta A

Prištinski paroh pozvao Srbe da se vrate u Prištinu

Paroh prištinski Darko Marinković pozvao je danas raseljene da se vrate u Prištinu i pridruže se grupi od sedamdesetak Srba koji žive u tom gradu.

Pogled na Prištinu
 

Paroh je rekao da raseljeni Srbi mogu da se vrate u svoj grad i da žive u Prištini u kojoj sada zajedno sa dve svešteničke porodice i njihovom decom živi vise od 70 Srba. Paroh je dodao da je to samo njegov poziv i dobronameran savet raseljenim Srbima.

Albanci iz Đakovice pozvali Srbe da zajedno urede groblja

Albanci iz Opštine Đakovica
pozvali su raseljene Srbe koji su danas, na zadušnice, došli da
obiđu grobove, da zajednički srede zapuštena groblja, izjavio je koordinator opštine Đakovica Đokica Stanojević.

"Poseta groblju u selima Piskote i Petrovac prošla je bez problema, nije bilo incidenata, koji su do sada bili uobičajeni prilikom naših dolazaka u Đakovicu", kazao je Stanojević agenciji Beta.

Stanojević je dodao da je autobus sa 50 raseljenih Srba iz Beograda, Kragujevca i Kraljeva, krenuo sinoć na zadušnice.

"Po dolasku na Kosovo dobili smo jako obezbeđenje i pratnju koja nas je vodila do oba groblja i same Đakovice", kazao je on.

"Groblja su zapuštena i neuredna, ali smo od albanskih predsatvnika opštine dobili poziv da ih zajedničkim snagama očistimo", kazao je koordinator opštine Đakovica. Odlazak na groblja na zadušnice organizovalo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Raseljeni Đakovčani su tom prilikom posetili i Crkvu Uspenja presvete Bogorodice u centru Đakovice. Od nekoliko hiljada Srba koji su do 1999. godine živeli u Đakovici danas u tom metohijskom gradu živi pet starica i to u porti crkve.

U Prištinu je na zadušnice organizovano došlo oko stotinak raseljenih Srba iz Beograda i Niša, kao interno raseljenih sa centralnog Kosova, a pridružil su im se i prištinski Srbi.

Oni su prvo obišli obnovljenu crkvu Sveti Nikola u kojoj su liturgiju služili parosi Darko Marinković i Stevo Mitrić. Potom su u pratnji policije obišli i gradsko pravoslavno groblje.

Pored ranije srušenih nadgrobnih spomenika, raseljeni su zapazili da ima i onih koji su polomljeni od poslednjih zadušnica, a do nekih grobova od rastinja nije moglo da se dođe.

Brat i sestra Kaća i Dragan Dzudović rekli su za Betu da od šiblja i rastinja nisu mogli da dođu do grobova i da groblje danas napuštaju "izgrebanih duša i ruku". Dodali su da su raseljeni spremni da plaćaju održavanje groblja, ali da to treba neko da organizuje.

Paroh je rekao da je proletos deo groblja očišćen i da očekuje da će nadležni nastaviti da održvaju groblja kako je i obećano.

Otac Darko je kazao da su neki raseljeni Srbi preneli posmrtne ostatke predaka u mesta gde sada žive iako to SPC strogo zabranjuje.

Raseljene Srpkinje Danica Popović i Desanka Petrović rekle su za Betu da bi se odmah vratile u Prištinu kada bi bile bezbedne i kada bi im kosovske vlasti vratile uzurpirane kuće.

Raseljeni Srbi i članice Kola srpskih sestara poklonile su danas 11 ikona delimično obnovljenom hramu Sveti Nikola koga su spalili i uništili albanski ekstremisti marta 2004.godine.

Paroh Drarko pokazao je raseljenim Srbima ikonu Svetog Nikole iz 1871. godine, koju je pravoslavni Čeh Patrik Kaizr našao na zgarištu crkve. Bila je deo ikonostasa koji su za crkvu uradili poznati debarski majstori.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 21:08
Добар потез али Срби ће проћи лоше који се врати када Албанцима прохтје да их опљачкају и побију.
Subota 05.11.2011. 21:06
Vuk samo menja dlaku a Cud ne !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online