Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 05.11.2011.
14:01
smedia.rs A

Srbi obišli groblje u južnom delu Mitrovice

U pratnji Kosovske policije, Srbi iz severnog dela Kosovske Mitrovice obišli pravoslavno groblje u južnom delu grada. Zadušnice su jedina prilika kada mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja, kažu oni.

U južnoj Mitrovici porušeno je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika...
 

Oko 300 Srba iz severne Kosovske Mitrovice jutros je na Zadušnice posetilo pravoslavno groblje koje se nalazi u južnom delu grada. Srbi su do groblja u južnoj Mitrovici, na kome je oko 90 odsto nadgrobnih spomenika porušeno, stigli autobusima u pratnji Kosovske policijske službe (KPS).


Prisutni Srbi rekli su novinarima da su Zadušnice jedina prilika kada uz pratnju policije bezbedno mogu posetiti grobove svojih preminulih rođaka i prijatelja.


Zoran Zamfirović, čija porodica generacijama živi u Kosovskoj Mitrovici, jutros je obišao groblje u južnom delu grada.


"Kad sam prvi put došao bilo mi je jako teško. I sada je tako, ali moramo da nastavimo da se borimo za opstanak, barem da sačuvamo ove grobove. Ovo je žalosno, ovoliko oskrnavljenih grobova. Ovako nešto ne verujem da iko na svetu može da uradi, tragedija za nas koji smo ostali ovde…", kazao je on.

Dragoslav Elezović ističe da više nema šta da se kaže, jer porušeni spomenici sve govore.


"Ne znam kakav je to narod, kako mogu da se plaše mrtvih, da barem njih ostave na miru ako nas proganjaju. Valjda će dati Bog da se i mi ovog oslobodimo i da jednom na miru dođemo ovde i posetimo grobove naših najmilijih. Teško mi je kad dođem, a svaki naredni put oštećenja su sve veća", kazao je Dragoslav.


Jedna žena zapalila je sveće i ostavila cveće na grobu za koji ni ne zna da li je mesto gde počivanju njeni, pošto je svuda okolo sve razrušeno i više se ne zna čiji je koji grob.


Branko Grujić, koji je rodom iz Mitrovice, a živi u Kraljevu, doživeo je neprijatnost , kada mu je, dok je bio na groblju, neko sprejom na haubi automobile ispisao "UCK".


"Jutros sam došao pre policije i autobusa. Otišao sam na groblje, zadržao se oko 20 minuta i kad sam se vratio zatekao sam ''UCK'' ispisano na haubi. Ovde nema sigurnosti, ovo je jako ružno, da dođeš da zapališ sveće, a doživiš svašta. Među prvima sam počeo da dolazim i nastaviću, bez obzira na sve", rekao je on.


Regionalni portparol Kosovske policijske službe (KPS) Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je policijska stanica u južnom delu Mitrovice otvorila slučaj koji se karakteriše kao remećenje javnog reda i mira.


U južnom delu Kosovske Mitrovice na srpskom groblju uništeno je više od 500 spomenika i tamo se umrli Srbi ne sahranjuju od 1999. godine, dok u severnom delu grada na albanskom groblju nema nijednog oštećnog spomenika.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 14:06
Imaju li ovi siptarski divljaci ikakav strah od Boga.
Subota 05.11.2011. 14:09
I ti primitivci hoce drzavu da prave od nase dedovine? Pred njima da se povucemo? Pa oni se i mrtvih Srba boje a kamoli zivih.
Subota 05.11.2011. 18:27
da li je tadić. šutanovac iliti neki slični pročitao ovo? a ako nije pitam se kakve bi emocije u njima ovo izazvalo, da li bi osetili bar mrvicu nelagode?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online