Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Subota 05.11.2011.
02:40
Politika A

Organizatori "Prajda" tuže Srbiju

Organizatori "Prajda" podneli su tužbu protiv države Srbije Ustavnom sudu, zbog neodržavanja Parade ponosa i najavljuju postupak u Strazburu, piše beogradska štampa. Predstavnici organizacionog odbora "Parade ponosa" počeli su pripreme za organizovanje "prajda" sledeće godine i u toku ovog meseca taj skup će prijaviti policiji.

Goran Miletić: Srbija prekršila pravo na slobodu okupljanja
 

Kako u razgovoru za "Politiku" ističe Goran Miletić iz organizacionog odbora, policiji će do kraja novembra biti poznat datum održavanje Parade ponosa, kako bi predstavnici MUP-a imali dovoljno vremena da se spreme za ovu manifestaciju.

Organizatori "Parade" podneli su tužbu protiv države Ustavnom sudu Srbije zbog neodržavanja ove manifestacije, a pošto sumnjaju da će ova institucija odgovoriti na njihovu tužbu narednih meseci, podneće tužbu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"U obe tužbe je napisano da je država Srbija prekršila pravo na slobodu okupljanja zagarantovano Ustavom i član Evropske konvencije o ljudskim pravima koji garantuje da ne sme biti suspendovana sloboda okupljanja. S obzirom na to da ni sud u Strazburu ne radi baš brzo, mi ćemo preko Međunarodne organizacije za zaštitu ljudska prava tražiti da ovaj sud donese presudu po ubrzanom postupku. To je veoma važno i za Srbiju, ali i za ostale zemlje koje svim svojim građanima ne žele da obezbede pravo na slobodu okupljanja", kaže Goran Miletić.

Na pitanje kakvu odluku očekuje od strane Evropskog suda za ljudska prava, on kaže da ovaj sud može da donese različite presude.
 

"Rusija i Poljska, koje su takođe tužene zbog zabrane "Parade ponosa", dobile su presudu da su povređena ljudska prava građana. Sud u Strazburu može da presudi novčanu kaznu u simboličnom iznosu od jednog evra, a kazna može da bude i 100.000 evra – u zavisnosti od toga kakav pravni stav zauzme sud", zaključuje Goran Miletić.

Predstavnica nevladine organizacije "Labris" Jasminka Todorović podseća da je ova NVO pre dve godine takođe tužila državu Ustavnom sudu Srbije zbog otkazivanja "Parade ponosa" 2009. godine. Ovaj sud do danas nije doneo presudu.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2011. 03:01
Kакви хистерикуси! Још ће нама осталима набити осећај кривице што смо хетеро... Ово ми дође ко силовање у здрав мозак свих осталих који нису као они. Фљак.
Subota 05.11.2011. 03:22
Да је Србија нормална држава, имали бисте право на окупљање сваког дана... У затворском кругу, иза жице...
Subota 05.11.2011. 03:28
"podnece tuzbu u strazburu za ljudcka prava"...zar nije moje ljudcko pravo da kazem, Ne nakazama na ulicam moje Srbije. Mogli bi mi neku kontra tuzbu podnet...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online