Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.11.2011.
17:51
Beta A

Šešelj odbio da se izjasni o krivici

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj odbio je danas da se pred Haškim tribunalom izjasni o krivici po dopunjenoj trećoj optužnici za nepoštovanje suda, zbog toga što mu je sud zabranio nenadziranu komunikaciju s pravnim savetnicima.

Lider Srpske radikalne stanke: Vojislav šešelj
 

Sudija Barton Hol (Burton Hall) potom je nagovestio da će sledeće Šešeljevo izjašnjavanje o krivici biti zakazano za desetak dana.

Šešelj je po treći put optužen zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je objavio poverljive podatke o zaštićenim svedocima iz glavnog procesa u kojem mu se na teret stavljaju ratni zločini.

"Kako da se izjasnim kad nisam razumeo ništa od optužnice. Treba mi pravna pomoć, a nemam je zato što mi je sekretarijat uskratio privilegovanu komunikaciju s pravnim savetnicima...Kako da se izjasnim o nečemu što mi može doneti sedam godina robije, a nemam pravnu pomoć", rekao je Šešelj pošto mu je optužnica pročitana, a sudija Hol ga je pitao kako se izjašnjava po jedinoj tački za nepoštovanje suda.

Optuženi je kazao i da hoće da se izjasni o krivici, ali posle nenadziranih konsultacija s pravnim savetnicima.

Sudski sekretar 28. oktobra je na mesec dana uveo nadzor Šešeljevih razgovora s pravnim savetnicima zbog sumnje da je on tu komunikaciju - koja se inače ne nadzire - zloupotrebio za otkrivanje poverljivih informacija iz procesa koji se protiv njega vode u Hagu.

Šešelj, koji se brani sam, naznačio je da se pred Tribunalom "još nije desilo da optuženi bude izveden na izjašnjavanje o krivici, a da nije dobio pravnu pomoć". Napomenuo je da se njemu to pred sudom nije dešavalo "ni u Titovom režimu".

"Sekretarijat se meša u proces na osnovu sumnje da sam ja možzda zloupotrebio privilegovanu komunikaciju da kažem šta da se stavi na moj sajt. Samo na osnovu sumnje, jer nema dokaza, moja prava se dovode u pitanje", kazao je Šešelj.

On je najavio da će tražiti izuzeće celog pretresnog veća u kojem su - pored sudije Hola - predsedavajući O-Gon Kvon (O-gon Kwon) i sudija Hauard Morison (Howard Morišon). To veće je Šešelja u ponedeljak, u odvojenom procesu, osudilo na 18 meseci zbog nepoštovanja suda.

"Vi ste tom presudom pokazali da niste razumni ljudi, jer donosite nerazumne odluke", kazao je Šešelj, uz najavu da će na tu presudu uložiti žalbu, ali da mu je i za to potrebna nenadzirana komunikacija sa pravnim savetnicima.

"Normalizovanje" njegove komunikacije s pravnim savetnicima, Šešelj je postavio kao uslov za početak procesa.

Tribunal je Šešelja, krajem maja, optužio za nepoštovanje suda, zato što je odbio više sudskih naloga da sa svoje internet stranice ukloni tri knjige u kojima se otkriva identitet zaštićenih svedoka.

Početkom jula, Šešelj je izjavio da nije kriv po toj optužnici. Optužnica je 28. oktobra proširena navodom da Šešelj, potom, nije postupio po ponovljenom nalogu suda od 15. jula da sa svoje internet stranice ukloni i četvrtu knjigu i druge dokumente koji sadrže podatke o identitetu svedoka.

Taj nalog, kako piše u proširenoj optužnici, bio je upućen i Šešeljevom najstarijem sinu Nikoli, koji se stara o internet stranici, ali je on u avgustu odgovorio Tribunalu da poštuje samo naloge svog oca.

Tribunal je Šešelja 31. oktobra osudio na 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda koje je počinio obelodanjivanjem identiteta 10 zaštićenih svedoka.

Tokom suđenja, početkom jula, većina tih svedoka izjavila je da su sami otkrili svoje identitete u medijima.

Zbog obelodanjivanja identiteta zaštićenih svedoka iz glavnog procesa, Tribunal je Šešelja ranije, u odvojenom procesu, pravosnažno osudio na 15 meseci zatvora.

Šešelj je više puta pred Tribunalom najavio da će "izazvati deset procesa za nepoštovanje suda", kako bi rad suda učinio apsurdnim.

U trećoj optužnici zbog nepoštovanja suda piše da je Šešelju nizom odluka Tribunal naložio da sa svoje internet stranice ukloni više dokumenata, uključujući tri njegove knjige, "koji sadrže informacije koje otkrivaju identitet više svedoka" iz glavnog procesa koji se protiv vođe radikala vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini I BiH, 1991-93.

Premda su i Šešelj i njegov sin Nikola Šešelj, na koga je internet stranica registrovana, potvrdili da su te naloge dobili, oni nisu postupili po nalogu Tribunala i nisu uklonili dokumente, piše u optužnici.

"Svojim postupcima i propustima, Šešelj je počinio delo nepoštovanja suda tako što je tako što je svesno i namerno ometao sprovođenje pravde propuštajući da ukloni poverljive dokumente sa svoje intenet stranice, uprkos nalozima Tribunala", piše u jedinoj tački optužnice.

U glavnom postupku protiv Šešelja, po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, završne reči zakazane su za 5. mart iduće godine. U pritvoru Tribunala u Sheveningenu, Šešelj je od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je sud obelodanio optužnicu protiv njega. Posle jednog neuspelog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu, suđenje je počelo u novembru 2007.

POVEZANE VESTI

Petak 04.11.2011. 18:26
ma, teraj ih u PM. dokle, bre. sve je to maslo dedinjskog staba na celu sa NVO-SANU i deca komunista. blizi se konacan obracun. vojo, docices u oslobodjenu srbiju...
Petak 04.11.2011. 19:20
G. Seselju, ja sam snimio sve knjige sa vase stranice i citam ih uveliko. I ne samo to: dijelim ih sa svim zainteresovanim. A vas cilj i jeste bio da se istina sto vise prosiri, tako sto ce se narod informisati kroz vase knjige. Mislim i nadam se da nisam jedini sto tako radi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online