Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2009.
21:47
Tanjug A

Uskoro prijave zbog lošeg trošenja budžeta

Predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je da još nije urađena konačna analiza rada ministarstava u trošenju budžeta za 2008. godinu i dodao da ukoliko u naredna četiri dana ne budu podnete prijave zbog zloupotreba, to će biti učinjeno početkom naredne godine.

Radoslav Sretenović

"Samo nam dozvolite malo strpljenja da do kraja godine uradimo svoj posao", poručio je Sretenović domaćim medijima, koji ga, kako je kazao, svakodnevno zovu interesujući se kada će biti podnete prekršajne prijave, koje je najavljivao proteklih dana.


Komentarišući izjave nekih ministara da su oni radili dobro, a da su DRI i njeni revizori pogrešili u sačinjavanju izveštaja o trošenju budžeta za 2008. godinu, Sretenović za Televiziju B92 rekao da su ministri mogli da daju primedbe u toku rada revizorskog izveštaja i kasnije na dostavljen predlog izveštaja, što oni nisu učinili.

Više od 20 prijava

 

Sretenović je pre dva dana najavio da će DRI podneti više od 20 prekršajnih prijava protiv korisnika budžeta koji su u 2008. kršili zakone. On je rekao da će se najviše prijava odnositi na kršenje Zakona o budžetskom sistemu i javnim nabavkama. Prema njegovim rečima, ne postoji mogućnost da, zbog zastarelosti predmeta, odgovorni za prekršaje ne budu sudski gonjeni.

Državna revizija proveravala je trošenje novca kod 18 institucija ali samo za službenike Ministarstva infrastrukture, Uprave carina i Poresku upravu neće biti prekršajnih prijava.

"Ni jednog trenutka ja nisam dobio nove dokaze, koji bi me uverili da je došlo do greške... Dakle, nema greške", naglasio je Sretenović.

Upitan da li će izbeći odgovornost bivši ministri, jer je revizorski izveštaj obuhvatio 2008. godinu, kada je kabinet Vojislava Koštunice nasladila vlada Mirka Cvetkovića, Sretenović je istakao da je zakonska obaveza DRI da ustanovi odgovornost i pređašnjih i sadašnjih ministara.


"Dakle, moramo da utvrdimo ko je odgovorno lice u tom periodu", rekao je državni revizor.


Na pitanje da li je bilo pritisaka političara na DRI da ublaži stavove u svom izveštaju, Sretenović je odgovorio da toga nije bilo, ukazujući da "nema privilegovanih".

Pošto je u budžetu za 2010. godini planirano više sredstava za DRI nego u tekućoj godini i u nadležnosti državnog revizora je 8.953 korisnika sredstava državne kase, Sretenović je rekao da je tačno da je povećan iznos sredstava za rad DRI u narednoj godini, zbog planiranog povećanja broja kadrova, ali nije namenjen za povećanja plata zaposlenih u toj instituciji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online