Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 03.11.2011.
11:20 >> 15:29h
Blic, Beta A

Fakultet unajmio obezbeđenje da izbaci studente

Uprava Filozofskog fakulteta počela je jutros sa akcijom u kojoj će radnici obezbeđenja i zaposleni tokom današnjeg dana obezbediti uslove kako bi nastava od sutra počela da se odvija u punom obimu, saopšteno je sa Filozofskog fakulteta. Uprava se saopštenjem obratila studentima i naložila im da prekinu blokadu i napuste prostorije fakulteta. Dekanka Filofoskog fakulteta je izjavila da je zbog protesta dovedena u pitanje cela školska godina.

Studenti i novinari juče ispred Filozofskog fakulteta

Na Filozofski fakultet jutros oko 7.15 sati ušlo je šestoro ljudi u civilnim odelima koji su, kako kažu studenti koji su noć proveli na fakultetu, tvrdili da rade za Upravu fakulteta kao obezbeđenje. Oni su odbili da pokažu legitimacije, ali je kasnije jedan od njih, ironično, rekao "da su članovi Vatrogasnog društva Vračara".


"Oni su stali na stepenište između prvog i drugog sprata i jedan, za koga mislimo da je nadređeni, rekao je ostalima da nas puštaju samo da siđemo na prvi sprat, ali ne i da se vratimo. Kada smo pokušali da prođemo pored njih, gurali su nas. Ipak, uspeli smo da prođemo sa podignutim rukama", rekli su studenti za "Blic".

Akademci kažu da su ponovo pokušali da odu na drugi sprat, ali da je obezbeđenje stalo u "živi zid" i nije im dozvolilo. Situacija je sada takva da se jedna grupa studenata koja je prenoćila na fakultetu nalazi na drugom spratu, ali u tim prostorijama ne mogu da im se pridruže druge kolege jer im je onemogućen prolaz.

Oni napominju da prema njima nije primenjena sila i da su ceo događaj snimali kamerama, a da im je rečeno da će obezbeđenje na fakultetu biti do 19 sati.

Takođe, studenti koji su prenoćili na fakultetu tvrde da su tokom noći pomereni svi satovi za pola sata unazad, zaključani svi toaleti osim na prvom spratu, kao i požarne stepenice.

Studenti Filozofskog fakulteta već 15. dan blokiraju fakultet, a noćas je njih 50 tu i prenoćilo, dok im se veći broj kolega pridružio tokom jutra.

Pre dva dana izbio je incident na Filozofskom fakultetu kada se nekolicina kolega zajedno sa profesorom Milošem Antonovićem sukobila sa protestantima. Do sukoba između ove dve grupe došlo je kada je profesor Antonović, na čelu sa članovima Studentskog parlamenta pokušao da uđe u slušaonicu koju su protestanti blokirali.

Dekanka: Dovedena u pitanje čitava školska godina

Dekanka Filozofskog fakulteta Vesna Dimitrijević novinarima je rekla da je dekanski kolegijum odlučio da nastava na tom fakultetu, posle dvonedeljne blokade, sutra bude normalizovana, jer je dovedena u pitanje čitava školska godina, a velikom broju studenata uskraćeno pravo na studiranje.
 

Vesna Dimitrijević je kazala da je angažovano privatno obezbeđenje koje i inače obezbeđuje fakultet, ali u većem broju od uobičajenog i da je odlučeno da se prvi put od početka blokade nastave na ulazu u zgradu studentima traži da pokažu indekse.


Ona je rekla da je obezbeđenje jutros preprečilo prolaz sa prvog ka višim spratovima, na kojima se nalaze učionice, biblioteke i čitaonice, a da je studentima koji žele da nastave protest na raspolaganje stavljena jedna učionica na prvom spratu. Takođe je rekla da nije upoznata sa navodima studenata da je jedan njihov kolega povređen u fizičkom sukobu sa obezbeđenjem i istakla da pripadnici obezbeđenja nemaju ovlašćenje da koriste fizičku silu.


"Niko neće biti izbacivan. Ako bude fizičkih napada na obezbeđenje, obezbeđenje će se povući", naglasila je dekanka Filozofskog fakulteta.


Ona je kazala da je, kada je došla da vidi šta se dešava na stepeništu, čula verbalne napade na obezbeđenje, kao i da joj je rečeno da su pripadnici obezbeđenja pljuvani i gađani flašama.


Dekanka je kazala i da su se studenti oglušili na pozive za razgovor, kao i da su predali novi zahtev, da bude ukinuto rangiranje studenata koji imaju više od 48 bodova.

Novi Sad: Studenti levičari protiv studenata desničara

 

 

Studenti na novosadskom Filozofskom fakultetu se slažu oko ciljeva, ali im je ideološka osnova različita

 

Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu i studenti okupljeni oko Plenuma razmenili su putem saopštenja oštre međusobne optužbe za "politizaciju" univerziteta.

 

Savez studenata je podržao zahteve studenata okupljenih oko Plenuma koji se tiču rešavanja problema prilikom upisa i rangiranja, nepostojanja apsolventskog statusa i rokova, visine školarina i ostalih troškova tokom studiranja.

 

Međutim, taj savez je oštro osudio "nelegitimno i nezakonito okupljanje takozvanog plenuma". Optužili su pristalice Plenuma da vređaju i psuju profesore i studente, ugrožavaju proces nastave i da iznose klevete na račun studentskih predstavnika koje optužuju za strančarenje i za korupciju.

 

"Političarenju nije mesto na univerzitetu a kamoli ideološkim sukobima. Svako ima pravo na svoj stav ali ne i da ga na silu nameće", naveo je Savez studenata i ocenio da su oko Plenuma okupljeni "ekstremni levičari".

 

Pristalice Plenuma su u saopštenju optužili pristalice studenstkih parlamenata, čiji je član i savez studenata, da vrše hajku protiv studenata, kao i da im u tome pomažu ekstremni desničari.

 

Pristalice Plenuma naveli su da su dobijali i fizičke pretnje od pristalica studentskog parlamenta.

 

"Nalazimo se u apsurdnoj situaciji da se izvestan broj studenata, pod pritiskom parlamenta, bori protiv svojih zahteva", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2011. 13:18
studenti, PSSST. pitajte svoje roditelje sta su radili dvehiljadite petog oktobra. i odkud ministar prosvete iz ozlaglosene stranke SPS.
Četvrtak 03.11.2011. 13:18
Gde je sada Ceda da stane na stranu studenata??!!!!
Četvrtak 03.11.2011. 12:04
Da su gledali malo vise ratne filmove znali bi da su trebali da obezbede ulaz i straza celu noc!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online