Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.11.2011.
15:05
Đ. Janković - Vesti A

Loznica u strahu od azilanata

Zbog sve većih problema sa azilantima iz Avganistana i Somalije van Centra za azil u Banji Koviljači, kojih je prema policijskim podacima više od 2.500, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i odbornici iz ovog mesta ponovo su pozvali državne organe da se uključe u rešavanje problema jer preti eskaliranje situacije.

Kada se lokalna samouprava u aprilu obratila državi, bilo je oko 500 azilanata, ali se ta brojka do danas enormno uvećala u mestu koje ima oko 6.000 stanovnika.

Na svakom koraku: Azilanti iz Avganistana u Loznici

Gradonačelnik Petrović rekao je da su se nedavnim slučajem silovanja državljanke Velike Britanije, u kome je učestvovala grupa Avganistanaca, a jedan je do sada uhapšen, nažalost pokazala opravdana strahovanja da tako veliki broj stranih državljana na jednom mestu može ozbiljno ugroziti bezbednosnu situaciju.


- Tražili smo više puta da država konačno reši taj problem, ali, nažalost, ona uglavnom ćuti, a tenzije se iz dana u dan podižu i bojimo se da su najave građana na nekakav vid samoorganizovanja samo pokazatelj da se ne osećaju sigurnim i bezbednim u svojoj sredini. Imamo situaciju koja preti da eskalira i ovo je još jedan u nizu apela nadležnim ministarstvima i Vladi da se ovaj problem konačno reši.

Građani Koviljače i Loznice saosećaju sa tim ljudima i uvek su imali razumevanja. Međutim, sada se zbog incidenata koji su učestali među meštane, roditelje i decu uselio strah i svi smo zabrinuti.

Vidoje Petrović

Želimo da se ovo pitanje konačno reši, da država uzme učešće u svemu tome, a mi smo spremni da pomognemo u iznalaženju rešenja.

Ovo je problem koji mora da reši država. Da li treba da se dogodi još nešto pa da se neko oseti odgovornim i preduzme odgovarajuće mere - rekao je Petrović.


On je kazao da je tolerantnost građana dovedena u iskušenje i da ovakva situacija ugrožava i turizam koji trpi veliku štetu pošto ljudi sve češće zaobilaze ovaj kraj.

Zdravstveno stanje

 

Odbornik u Skupštini Loznice dr Ljiljana Dražić, ukazala je i na zdravstveni aspekt ovog problema jer nema uvida u zdravstveno stanje azilanata van Centra, koji slobodno šetaju gradom.


Prema njenim rečima do sada je u Centru registrovano nekoliko slučajeva tuberkuloze, kožnih i polnih infekcija.


Radosav Jošić, odbornik i predsednik Saveta za bezbednost Skupštine grada, ocenio je neshvatljivim da načelnik granične policije kaže da je azilanata u Koviljači deset puta manje, a ne više od 2.500 kao što saopštava loznička policija.


On se osvrnuo na izjavu Radoša Đurovića, izvršnog direktora Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila iz Beograda, da je broj od 2.500 "azilanata" potpuno netačan i da su to dve Banje Koviljače.


Ipak, Miroslav Vukosavljević, predsednik MZ Banja Koviljača, pozvao je meštane da narednih dana budu maksimalno tolerantni i da iz ove priče izađu dostojanstveno, uz pomoć državnih organa Srbije.

 

Protest i blokade

 

Zbog sve napetije situacije u centru Koviljače, u nedelju će biti održan protest meštana koji će tražiti da država konačno preduzme nešto. Ukoliko reakcija izostane, meštani najavljuju moguće blokade puteva, a ima predloga i da od ponedeljka ne puštaju decu u školu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online