Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 03.11.2011.
12:01
Lj. Ivanović - N. S. Preradović - Vesti A

Srbija neće biti evropska deponija

Srbija neće postati centar za evropski nuklearni otpad kako se to u prvih mah učinilo posle informacija da se u Vinči gradi najveće evropsko skladište radioaktivnog otpada.

Novo skladište u Vinči služiće za odlaganje radioaktivnog otpada koji nastaje u Srbiji, a kroz kapije Vinče neće proći otpad iz drugih država, izjavio je za "Vesti" Jagoš Raičević, predstavnik Nuklearnih objekata Srbije.


- Trenutno imamo dva stara hangara iz kojih će biti premešten niskoaktivni i srednjoaktivni otpad u novo savremeno skladište. Nakon toga stari hangari će biti demontirani. Sav visokoaktivni otpad koji smo imali i koji je poreklom iz Rusije, je pre godinu dana vraćen u zemlju porekla - kaže Raičević i dodaje da je visokoaktivni otpad transportovan preko Mađarske i Slovenije po najvišim standardima.


On ističe da je gradnja novog skladišta započela još 2007. godine, da je posao koštao 2,5 miliona evra, te da je sve finansirano iz budžeta, dok je samo deo opreme stigao kroz stranu donaciju.


Konfuziju su zapravo izazvala dva podatka, prvi da je skladište najveće u Evropi i drugi da se ono uopšte gradi, iako je lane iz Srbije otišlo poslednjih 13 kilograma visoko radioaktivnog uranijuma u Rusiju, kao zemlju porekla. Postavilo se pitanje - čemu onda takvo skladište uopšte?


- Nema govora da je u Vinči najveće skladište u Evropi. U Holandiji postoje tri puta veći hangari, baš kao i u Francuskoj i Nemačkoj - dodaje Raičević.

Bezbedno skladištenje

 

Kapacitet vinčanskog skladišta je 8.500 buradi od 200 litara i 100 transportnih kontejnera u okviru bezbednog skladištenja radioaktivnog izvora, a u njemu će se decenijama skladištiti industrijski otpad. Nuklearnog otpada nema samo u nuklearnim centralama, već on dolazi i iz medicinskih centara, naučnih instituta, elektronske industrije, čak i iz rudnika uglja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.11.2011. 12:15
Fino...jos nam samo treba ovo smece, pored vec postojeceg koje imamo i na vlasti.
Četvrtak 03.11.2011. 13:17
nesto ne verujem u to, s obzirom ko valda ovom drzavom, mislim da cemo prihvatiti taj radioaktivni otpad samo da udjemo u Eu
Četvrtak 03.11.2011. 13:51
To je nastavak od 1999 godine kada smo zagađeni uranijumom bravo ministre Duliću!Hvala na uništavanju svoje nacije ,ovo sam napisao ironično jer sam ljut .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online