Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 02.11.2011.
12:09
B92 A

"Ukidanje srpskih institucija samo silom"

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da za Srbiju nije prihvatljivo uslovljavanje Evropske unije ukidanjem srpskih struktura na severu Kosova i Metohije.

Borislav Stefanović: Ništa bez volje Srba

On je za nemački list "Tagescajtung" rekao i da očekuje da će dijalog s Prištinom, koji se vodi pod okriljem Brisela, uskoro biti nastavljen.


Na pitanje šta ako se protiv volje Srbije desi da se srpske institucije na severu Kosova i Metohije ukinu, on kaže da bi to moglo da se dogodi samo upotrebom sile i da je ono što se nasiljem želi iznuditi dugoročno gledano neodrživo.


"To (nas) uči istorija Kosova. I međunarodna zajednica, takođe, zna da se volja Srba, koji većinski žive u opštinama na severu Kosova, ne može jednostavno ignorisati", rekao je Stefanović "Tagescajtungu" i dodao da sve strukture vlasti na severu Kosmeta, i izvršna i pravosudna, treba da budu državni organi Republike Srbije ili lokalnih Srba i da se o tome mora pregovarati.

Stefanović je na pitanje da li Beograd ima uopšte još uticaja na političke predstavnike lokalnih Srba, rekao da narod tamo sluša to šta mu njegova matica zemlja kaže.

"Pojedine političke srpske vođe na Kosovu su ipak, očito, izgubili smisao za realnost i postavljaju nerealne uslove", rekao je Stefanović.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Stefanović očekuje da bi to moglo ubrzo da se dogodi.

"Očekujem da dijalog ubrzo bude nastavljen. Mi razgovaramo s predstavnicima Amerike i EU o kompromisu koji bi trebalo da na spornim prelazima Brnjak i Jarinje reguliše teretni i putnički saobraćaj. Čim se rešenje nazre, mi nastavljamo dijalog", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li kosovski carinici mogu da ostanu na graničnim prelazima, Stefanović je rekao da su oni već tamo. "Naš zadatak je da da se za tu situaciju pronađe rešenje", kaže Stefanović i navodi da problem za koji je odgovorna vlada u Prištini nije samo u tome što su doveli carinike na prelaze, "već i što su nametnuli jednostrano rešenje i što se ne žele upustiti u pregovore".

Na pitanje lista da li je to bilo s podrškom Kfora i Euleksa, Stefanović je odovorio da jeste. "Mi, međutim, moramo naći bolje rešenje. Naš cilj je da se specifičnost i posebnosti ta dva prelaza potvrde i održe. Sever Kosova je dugo već dokazao svoju specifičnost - tamo živi jedna kompaktna srpska zajednica. Ona ne priznaje nezavisnost Kosova i ne želi da se potičini kosovskim institucijama. Zadatak srpske države je da podržava legitimne interese te zajednice u okviru mirnog, demokratskog procesa", rekao je i upozorio da "crno-bela" rešenja nisu moguća.

Sreda 02.11.2011. 12:20
Narodu zamazuje oci neistinama u domacim novinama,a o ukidanju svih srpskih institucija na KiM vlast je davno potpisala i EU trazi da se dogovor ispostuje,a to sto ga nisu smeli podpisati izgleda vise nikome u Srbiji nije ni vazno,ni opoziciji koja ceka da se KiM potpuno odvoji i kaze,mi nismo krivi,i tu se nista ne moze. Moze se itekako uraditi jer vlast je preksila Ustav Srbije,sve odluke koje je donosila protivustavno ponistiti,a prekrsioce u zatvor.
Sreda 02.11.2011. 14:57
Sta seje više ovaj , šta seje ?! Narušiš mi se gnjurca više Stefanoviću ! I ti i Borhan zajedno u paketu
Sreda 02.11.2011. 13:34
Ljudi moji pa ovaj otvoreno nudi da pnovo ratujemo pa zar nije dosta sto su Kosovo ispustili iz ruku i sto su ostavili narod da se sam muci vec hoce da ih potamane do poslednjeg izazovom na rat ...pa ja ne mogu da verujem sta se ovde desava sta mi dozvoljavamo da nam vlast radi i kako manipulise nama...Menjajmo bre ove pobice nas do poslednjeg!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online