Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Utorak 01.11.2011.
07:13
Srna A

Lavrov: Srbi, držite se Rezolucije 1244

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je da bi Srbi, braneći svoju teritoriju i dalje trebalo da se drže međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN u kojoj je jasno zapisano da je Kosovo i Metohija deo teritorije Srbije.

Sergej Lavrov

"To je, a trebalo bi i ubuduće da bude, ključni dokument za Srbe. Rusija će i dalje zadržati svoj stav o Kosovu i ne namerava da ga menja. Ni u budućnosti neće priznati samoproglašenu državu Kosovo", rekao je Lavrov za "Večernje novosti".

On je naveo da je Rusija mnogo puta i na različitim nivoima upozoravala na opasnosti od jednostranih aktivnosti, čiji je cilj da stave pod kontrolu Prištine administrativnu liniju sa Srbijom.

"Govorili smo da je neophodno da se poštuje statusna neutralnost međunarodnih snaga prisutnih u pokrajini.

O tome se govorilo i na poslednjem zasedanju Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Nažalost, naša upozorenja nisu poslušali. To je i stvorilo eksplozivnu situaciju u regionu", ukazao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u tim uslovima posebno je važno ne samo sačuvati ulogu UN i Saveta bezbednosti u pregovaračkom procesu, već i aktivirati delatnost Misije UN na Kosovu, koja je u skladu sa Rezolucijom 1244 dužna da u punoj meri ispuni svoju funkciju u regulisanju kosovskog problema.

"Normalizacija se mora sprovoditi u strogom skladu sa Rezolucijom 1244. Pokušaji da se zaobiđe ta rezolucija su grubo kršenje međunarodnog prava i vode destabilizaciji situacije na Balkanu.

Kao što je poznato, mi ne priznajemo samoproglašenu nezavisnost takozvane republike Kosovo. Pricipi međunarodnog prava i ubuduće će biti u osnovi stavova i pravca Rusije kako da se reguliše kosovski problem", istakao je ruski šef diplomatije.

On smatra da je teško očekivati pomirenje na Kosovu i normalizaciju u balkanskom regionu bez marljive i nepristrasne istrage vezane sa nezakonitu trgovinu ljudskim organima na Kosovu.

"Moraju se kazniti krivci bez obzira na to kako visoke položaje oni zauzimali. Rusija je bez kolebanja podržala predlog Srbije da Savet bezbednosti formira specijalni međunarodni mehanizam istrage. Nameravamo da i ubuduće podržavamo razvoj odgovarajućih inicijativa i pažljivo ćemo pratiti da se pravovremeno i bezuslovno realizuju prihvaćena rešenja", naglasio je Lavrov.

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Srbije zaista su dobri, ali postoje još velike rezerve da se oni unaprede u više oblasti.

"Rusija i Srbija su bile i jesu, a uveren sam da će tako biti uvek, države bliske jedna drugoj. Narode naših zemalja vežu mnogovekovne istorijske, kulturne i duhovne veze. To je čvrsta osnova za građenje i stalni rast obostranih odnosa", kaže Lavrov.

On je dodao da se visoke ocene mogu dati ne samo političkom dijalogu, nego i rusko-srpskoj ekonomskoj i humanitarnoj zajedničkoj aktivnosti.

"Već se realizuje niz velikih zajedničkih projekata u oblasti energetike, aktivno se širi investiciona saradnja, postoje dobri planovi međusobne saradnje u transportu i infrastrukturi, poljoprivredi, a raste i međusobna trgovinska razmena", konstatovao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

Utorak 01.11.2011. 07:24
Na istoku zora sviće i rađa se novi dan! Na zapadu Sunce zađe i pada nam opet mrak! Takav nam je i politički život. Sve je ciklično i sve se menja, tako i "zapadni mrak" odlazi, Sunce će ga sa istoka rasterati! Naravno da i mi moramo na sunce izaći, ako hoćemo da nas ogreje. Sa zapadom je drugarčije. Ovi koji za njih rade, a ima ih i ovde, uopšte ne moraju ulaziti u mrak. Njihovi "zakleti prijatelji" će ih u mrak uterati, valjda je Sunce, pa još istočno, opasno?!
Utorak 01.11.2011. 07:31
Batalimo evrointegracije, 11 godina nas uvode u EU i nisu nas uveli, a hoće da nam uzmu Kosovo i udružiti se sa braćom rusima koji brane interese srba, i pravo Srbije na Kosovo.
Utorak 01.11.2011. 08:57
jedino uz pomoc rusije se mozemo resiti antisrpskih idiota koji ne samo da rade protiv nase drzave vec pokusavaju da nas odvoje od majke rusije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online