Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 31.10.2011.
12:23
Vestionline A

"Srbija na meti sistematske krađe indentiteta"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je u Parizu, na zasedanju Generalne skupštine UNESKO, da svetinje Srpske pravoslavne crkve (SPC) ne mogu pripadati "takozvanoj Republici Kosovo" i ocenio da je Srbija meta sistematske kampanje krađe identiteta.

Ministar inostranih poslova: Vuk Jeremić
 

Jeremić je naglasio da svi znaju da se Srbi i Albanci ne slažu oko konačnog statusa Kosova.


"Želim, ipak, da budem vrlo jasan. UNESKO nije forum za politička neslaganja, neposredno ili preko punomoćnika", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da ojača napore za očuvanje baštine koja je ugrožena, jer je na Kosovu i Metohiji direktno pogođena takvim problemom. Ova teritorija, koja je pod administracijom Ujedinjenih nacija od 1999. godine, podsetio je Jeremić, dom je četiri spomenika kulturne baštine sa UNESKO liste ugroženih spomenika.

Srbija je, kao zainteresovana strana, odgovorna za njihovu zaštitu, naglasio je Jeremić, koji smatra da bi UNESKO trebalo da štiti i neguje kulturne identitete, a ne da bude saučesnik politizovanih pokušaja da se kreiraju novi.

U postkonfliktnim sredinama, poštovanjeg svačijeg identiteta preduslov je pomirenja, naglasio je Jeremić, dok negiranje nečijeg identiteta to onemogućava.

Na zasedanju Generalne skupštine UNESKO Jeremić je objavio kandidaturu Srbije, kao multikulturalne i multikonfesionalne demokratije, za članstvo u Komitetu UNESKO za svetsko nasleđe.

Izbor Srbije ojačao bi našu sposobnost da pomognemo zemljama u razvoju da modernizuju svoju politiku u oblasti zaštite baštine, kroz različite programe treninga u konzervaciji i restauraciji nasleđa, obrazložio je Jeremić.

Srbija bi, dodao je Jeremić, snažno zagovarala kredibilnu, reprezentativnu i izbalansiranu Listu svetske kulturne baštine, što bi nadalje ojačalo integritet UNESKO.


Jeremić je istakao da bi to ojačalo i napore da se podele najbolja iskustva i prakse u procesu pomirenja, u korist brojnih postkonfliktnih područja širom sveta.

U ime Srbije, dozvolite mi da zatražim od država članica podršku našoj kandidaturi za mesto u Komitetu UNESKO za svetsko nasleđe, zaključio je Jeremić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 12:44
Милан Ракић На Гази Местану Силни оклопници, без мане и страха, Хладни ко ваш оклоп и погледа мрка, Ви јурнусте тада у облаку праха, И настаде тресак и крвава трка. Заљуљано царство сурвало се с вама... Кад олуја прође врх Косова равна, Косово постаде непрегледна јама, Костурница страшна и поразом славна. Косовски јунаци заслуга је ваша Што последњи бесте. У крвавој страви, Када труло царство оружја се маша, Сваки леш је свесна жртва, јунак прави. Данас нама кажу, деци овог века, Да смо недостојни историје наше, Да нас захватила западњачка река, И да нам се душе опасности плаше. Добра земљо моја, лажу! Ко те воли Данас, тај те воли, јер зна да си мати, Јер пре нас ни поља ни кршеви голи
Ponedeljak 31.10.2011. 13:35
Господине Јеремићу нисте више у ситуацији да било шта захтевате или коментаришете, јер не можете очекивати да "Република Косово" направи око наших светиња територију на којој ће писати Република Србија... Много шта смо ми изгубили лошом политиком на Косову... скоро целу историју српског народа сте "бацили у воду"! А сада тражите неко поштовање!? Ко ће да Вас поштује у свету када сте показали да свој народ и културу не поштујете?
Ponedeljak 31.10.2011. 14:04
jeremija prica , karavani prolaze ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online