Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 29.10.2011.
12:00 >> 12:07h
Blic, Beta A

Srbi postavili barikadu kod Brnjaka

Srbi su danas na magistralnom putu Ribariće – Zubin Potok, na administrativnoj liniji kod prelaza Brnjak, postavili barikade od zemlje i drva.

Barikade postavljene nakon što je Kfor odatle uklonio teretne kamione koji su bili prepreka na ovom putnom pravcu
 

Barikade su postavljene nakon što je Kfor u jučerašnjoj akciji odatle uklonio teretne kamione koji su bili prepreka na ovom putnom pravcu.

Pre nego što su postavili barikadu Srbi su iz provalije sa dva skipera izvukli kamion koji je Kfor u jučerašnjoj akciji uklanjanja barikada odgurao prema jezeru Gazivode.

Nasipanje zemlje na putu posmatrali su nemački vojnici Kfora koji su danas sa dva vozila izašli na administrativnu liniju razgraničenja između Srbije i Kosova kod Brnjaka.


Iako pripadnici Kfora ističu da je administrativni prelaz funkcionalan i otvoren, saobraćaj prema Ribarićima i obrnuto odvija se putem koji zaobilazi administrativni prelaz Brnjak, na kojem kontrolu vrše pripadnici francuskog Kfora.


Srbi i danas dežuraju na svim barikadama koje su postavljene na putevima na severu Kosova – Jagnjenica, Zupče, Kosovska Mitrovica, Leposavić i na drugim manjim barikadama.


Saobraćaj se ne odvija ni preko drugog administrativnog prelaza Jarinje, već se koriste zaobilazni putevi kako bi se stiglo do Raške i Novog Pazara, odnosno došlo do severa Kosova iz ovih gradova.


Na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova od pre nekoliko dana Srbi su otvorili jednu saobraćajnu traku kako bi Kfor mogao da snabdeva svoje jedinice.
Nakon odluke Srba da oslobode jednu saobraćajnu traku za prolazak jedinica Kfora komandant ove vojne misije Erhard Drevs izjavio je da Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja.


On je, juče tokom peseta Štrpcu, rekao da je obećanje koje su dala odgovorna lica na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kforu „dobar prvi korak“.


„Međutim, nećemo koristiti to pravo jer ne važi i za Euleks, zbog čega ne možemo proveriti da li postoji puna sloboda kretanja“, poručio je Drevs.


On je ponovio da je njegov zahtev ostao isti, a to je da je potrebno obezbediti bezuslovnu i trajnu slobodnu kretanja za sve međunarodne misije, kako Kforu, tako i Euleksu i ostalim organizacijama i svim građanima.

Spavali u automobilima i oko vatre


Tokom protekle noći na severu Kosova i Metohije nije zabeleženo kretanje Kfora a jedan broj Srba i ovu noć je proveo na barikadama koje su postavljene na putevima na severu pokrajine.

Srbi su prethodnu noć zbog hladnoće u nešto manjem broju nego obično proveli u automobilima, šatorima i oko vatre upaljene ispred barikada postavljenih u Zupču, Jagnjenici, Kosovskoj MItrovici i na još nekoliko lokacija gde se dežura na barikadama.

Tahiri : Srpska strana pravi smetnje za slobodu kretanja

Zamenica premijera i šefica delegacije samoproklamovane republike Kosovo u razgovorima o tehničkim pitanjima Kosova i Srbije, Edita Tahiri, smatra da srpska strana stvara nepotrebne probleme u ostvarivanju sporazuma o slobodi kretanja koji bi trebalo da počne da se primenjuje od 1. novembra.

 

"Srpska strana stvara prepreke. Umesto da se vodi konceptom ostvarivanja slobode kretanja, srpska strana stvara vrlo komplikovanu logistiku koju smo mi odbili da prihvatimo, što je učila i Evropska unija", kazala je Tahiri za sajt SETimes.

Ona kaže da oni koji pokazuju lične karte takođe treba da pokažu i dokument koji važi za ulazak i izlazak iz zemlje. Međutim, prema njoj sadržaj dokumenta je problematićan.

 

"Srpska strana insistira na elementima koji nisu u skladu sa evropskim načelima, oni zahtevaju mnogo podataka i stvaraju neprihvatljive komplikacije", kaže Tahiri.

 

Njen politički savetnik i član pregovaračke ekipe, Dren Zeka objašnjava da " kada se traži utvrđivanje identiteta osobe koja ulazi odnosno izlazi, pismo ulaska, odnosno izlaska se zajedno pokazuje. Pismo ulaska odnosno izlaska nema fotografiju i jezik na njoj je samo procedutralne prirode. Ako se pismo izgubi onda se odlazi u prvu policijsku stanicu kako bi dobilo uverenje da je izgubljeno
pismo potvrda o ulasku i izlasku".

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2011. 13:38
Srušili barikade, postavili smo barikade, srušiće barikade, postavićemo barikade. I opet će i opet će robovati neće!
Subota 29.10.2011. 12:49
Svaka odluka, svaka akcija koju vi samostalno preduzmete je ispravna. Verujte samo sebi. Hrabro do pobede.
Subota 29.10.2011. 14:34
Samo budite uporni,kad vec ova vlast ne cini nista,bar vase odluke niko ne moze osporiti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online