Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 29.10.2011.
11:51 >> 15:06h
Beta, B92 A

"Srbiji preti opasnost od terorizma"

Profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu Darko Trifunović ocenio je da Srbiji preti opasnost od terorizma, pre svega od radikalne forme islama odnosno vehabijskih organizacija.

Pretnja dolazi pre svega od radikalne forme islama odnosno vehabijskih organizacija: Darko Trifunović
 

"Svetska i regionala pretnja po bezbednost su Al Kaida i njoj srodne organizacije. U srcu tih organizacije se nalaze Vehabije kojih u Srbiji ima sve više i više", rekao je Trifunović u intervjuu za specijalizovani magazin iz oblasti bezbednosti Sekjuriti obzerver.

Trifunović je ocenio da državni organi Srbije ne bi bili u stanju da se izbore sa eventualnim terorističkim napadom jer je koncept za borbu protiv te opasnosti, prema njegovim rečima, potpuno pogrešan.

"Duboko je usađeno mišljenje da jake protiv-terorističke jedinice mogu da reše problem. U praksi to nije tako. Nažalost, u Srbiji ne postoje, osim nekoliko izuzetaka, stručnjaci koji mogu da odgovore na ključna pitanja kada je u pitanju teroristička pretnja’’, ocenio je on.

Profesor Fakulteta bezbednosti smatra da represija ne može biti rešenje već je ključ u, kako se izrazio, deradikalizaciji muslimanskog stanovništva.

Represija nije rešenje već "deradikalizacija muslimanskog stanovništva"

"Tim procesom se niko ne bavi već se građanima uliva lažna sigurnost brojem i kapacitetom takozvanih specijalnih jedinica. Situacija je još teža ako se uzme u obzir stanje i osposobljenost naših službi bezbednosti. Loša kadrovska rešenja godinama
otežavaju rad tih službi", rekao je on.

Trifunović je ocenio da bi teroristička pretnja po Srbiju bila još veća ukoliko bi državni vrh odlučio da pošalje pripadnike Vojske Srbije u borbene misije u Avganistanu ili Iraku.

"Uzmite na primer slučaj Španije i Velike Britanije koje su poslale svoje snage u Avganistan. Setite se terorističkih napada u tim zemljama. Španija je nakon terorističkog napada u Madridu povukla svoje snage iz Avganistana. Nekoliko pokušaja terorističkih napada desila su se i u Italiji", naveo je Trifunović.

Tri moguća izvora vehabijskog terorizma na Srbiju

Zoran Dragišić

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da opasnost od terorizma u Srbiji nije velika, ali da svakako postoji.

"Vehabijske organizacije mogu delovati ili zbog rešavanja pitanja u Sandžaku ili kao deo globalne islamističke mreže, što se desilo juče u Sarajevu", rekao je profesor.

Prema njegovom mišljenju, drugi mogući izvor terorizma na Srbiju je vezan za pitanje statusa Kosova, ali kako je kazao, ta mogućnost je trenutno mala, "zbog odgovarajućih političkih okolnosti" za albanske ekstremiste.

Profesor je naveo da su organizovane kriminalne grupe treći mogući nosioci terorizma, jer su one u zemlji i regionu dostigle značajnu političku snagu pošto imaju mnogo novca.

"Uvek kad imate mnogo novca, imate političke ciljeve i onda terorizam može biti način da se oni postignu", rekao je Dragišić.

Sandžak: Bez opasnosti od terorizma


Nema bojazni od jačanja vehabijskog pokreta u Sandžaku i Raškoj oblasti, tvrde lokalni političari. Oni su uvereni da policija drži situaciju pod kontrolom. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mehmetović, međutim, nije želeo da komentariše jučerašnji napad na zgradu ambasade SAD u Sarajevu i hapšenje 15 pripadnika vehabijskog pokreta "jer nema zvaničan izveštaj o tome već samo saznanja iz medija".

Munir Poturak, narodni poslanik Sandžačke demokratske partije čiji je osnivač ministar Rasim Ljajić, smatra da jučerašnji dogadjaj u Sarajevu i jutrošnje hapšenje 15 vehabija ne mora da znači da je u pitanju jačanje vehabisjkog ili bilo kog drugog ekstremističkog pokreta. On tvrdi da je vehabijski pokret u Novom Pazartu oslabio u odnosu na pre nekoliko godina, ne uzima većeg maha i nema bojazni od njegovog proširenja.

"U Novom Pazaru nema organizovanog oblika vehabija ili drugih ekstremističkih grupa, ali su pojedinačni ispadi uvek mogući iz različitih razloga i povoda, čak i to da mogu biti ljudi koji imaju problema sa psihom ili nisu svesnih svojih postupaka", rekao je Poturak.

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2011. 20:43
Ne funkcionisu tajne sluzbe, koje bi sprecavali na pravom mestu i u pravo vreme.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online