Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 29.10.2011.
05:19
Vestionline A

Vehabije - pretnja za stabilnost na Balkanu

Napadač na ambasadu SAD u Sarajevu, 23-godišnji Novopazarac Mevlid Jašarević je pripadnik radikalnog vehabijskog pokreta koji, kako tvrde stručnjaci, predstavlja najveću pretnju stabilnosti Balkana.

Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade
 

Na opasnost od tog pokreta je još prošle godine ukazao šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman, koji je rekao da Al Kaida i druge islamističke ekstremne grupe pokušavaju da uspostave baze na Balkanu.

Neposredno nakon izjave Libermana, bečki dnevnik “Prese” objavio je da se uporište radikalnog vehabizma preselilo u Sandžak, a akcija “Svetlost” sprovedena početkom prošle godine u selu Gornja Maoča, u BiH, u kada je uhapšeno nekoliko osoba, pokazala je da su radikalni islamisti aktivni i u Bosni i Hercegovini.

Gornja Maoča je potpuno izolovano mesto u kome do tada nisu važili zakoni BiH, a deca su učila po nastavnom planu i programu Jordana.

Ipak, prema proceni poznavaoca prilika, njihov najveći džemat na Balkanu se nalazi u Prištini i u njemu je oko 20.000 punoletnih Albanaca i svi oni zajedno predstavljaju veliku pretnju ne samo za Srbiju, već i za ceo Balkan.

Selo Gornja Maoča nalazi se na granici između Tuzlanskog kantona i distrikta Brčko i to selo je u potpunosti naseljeno pripadnicima vehabijskog pokreta u BiH. Selo je odavno pod nadzorom domaćih i stranih obaveštajnih agencija, zbog operativnih saznanja da se u njemu sprovode aktivnosti koje mogu ugroziti bezbednost BiH.

Mere, koje je doneo Sud BiH posle akcije policije u Gornjoj Maoči, uključuju zabranu napuštanja mesta boravka, kontaktiranje sa ostalim osumnjičenima, ili razgovor o predmetu bilo s kim izuzev sa advokatima, međusobnu komunikaciju, kao i zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima.

Poslednja akcija hapšenja vehabija u Sandžaku izvedena je 2007. godine u blizini Novog Pazara kada je uhapšena grupa od 14 pripadnika tog pokreta i svi oni su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog podrivanja ustavnog poretka Srbija.

Ko su vehabije?

Vehabije se prepoznaju po tome što nose duge brade, široke pantalone do članaka i ne rukuju se sa ženama.

Osnivač vehabizma je Muhamed bin Abdul Vehab, koji je živeo u 18. veku i delovao na području Saudijske Arabije, Irana, Iraka, Sirije i Indije. Propovedao je radikalno pridržavanje islama. Analitičari tvrde da su upravo članovi ovog pokreta objavili sveti verski rat - džihad, s ciljem da protivnike silom nateraju da se pridruže vehabizmu.

Suština vehabizma se uglavnom sastoji u "iskorenjivanju svih novotarija koje su se vremenom odomaćile među muslimanima".

Vehabije su u Srbiji najbrojnije na području Novog Pazara i Priboja, ali ih ima i u Sjenici, južnom delu Kosovske Mitrovice, a u Crnoj Gori u Rožaju i Plavu. Prema operativnim podacima Vojno-bezbednosne agencije, objavljivanim u medijma, na području raško-polimske oblasti i na severu Crne Gore deluju "islamske ekstremističke organizacije Vehabija, Tarikat i Crvena ruža".

Tačan broj pripadnika tog pokreta nije poznat. Oni često prave probleme u džamijama, ometaju verske obrede i pokušavaju da nametnu svoj način molitve.

Početkom novembra 2007. godine u takvom incidentu u Arab džamiji u centru Novog Pazara tri osobe su ranjene, a početkom juna iste godine pripadnici vehabijskog pokreta prekinuli su koncert beogradske muzičke grupe "Balkanika".

Sredinom marta te godine, policijskom akcijom je u selu Žabren na planini Ninaji kod Novog Pazara, otkriven teroristički kamp sa većom količinom oružja, sanitetskim materijalom i hranom. Policija je tada saopštila da je reč o terorističkom kampu za obuku vehabija.

POVEZANE VESTI

Subota 29.10.2011. 07:07
Није проблем што се они организују, њихова снага је насупрот наше слабости, код нас сваки новинарчић ноже да руши уставно правни поредак српске државе, а камо ли ови терористи.
Subota 29.10.2011. 07:58
A jesu li ovi mundzosi isto ,,Hrvatsko cvijece,, kao i Bosanski? Ili su Bosanski Ljiljani a ovi nasi Zumbuli??Gljive Muhare?? Molim ako ima neki botanicar da objasni....
Subota 29.10.2011. 09:53
Највећа претња за Балкан су радикални исламисти. Са свима је могуће наћи заједнички језик, али са овим фанатицима није. Све их треба депортовати у Авганистан или Иран, да се боре против Амера, а нама да не сметају.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online