Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 28.10.2011.
13:50
B92 A

Kfor neće da se kreće bez Euleksa

Kfor neće koristiti pravo na slobodu kretanja na severu Kosova dok sve međunarodne organizacije ne budu imale tu mogućnost, kaže komandant Kfora Erhard Drevs.

Treba obezbediti bezuslovnu i trajnu slobodnu kretanja za sve međunarodne misije, izričit je Erhard Drevs
 

On je tokom posete opštini Štrpce rekao da je obećanje koje su dala odgovorna lica na severu Kosova o punoj slobodi kretanja Kforu „dobar prvi korak“.

„Međutim, nećemo koristiti to pravo jer ne važi i za Euleks, zbog čega ne možemo proveriti da li postoji puna sloboda kretanja“, poručio je Drevs i ponovio da je njegov zahtev ostao isti, a to je da je potrebno obezbediti bezuslovnu i trajnu slobodnu kretanja za sve međunarodne misije, kako Kforu, tako i Euleksu i ostalim organizacijama i svim građanima.

„Sve dok se to ne obezbedi, Kfor će odustati od korišćenja date slobode kretanja. Neće biti podele između Kfora i naših medjunarodnih partnera na Kosovu“, poručio je Drevs.

Upitan da li slobodu kretanja treba da dobije i kosovska policija, on je kazao da veruje da postoji policija na severu Kosova koja treba da obavlja svoj posao.

„Na drugoj strani imam poverenje da će vlada Kosova pametno delovati i ophoditi se u skladu sa situacijom“, naglasio je on.

 

Moguće je mirno rešenje

Na pitanje novinara da li očekuje rešenje putem dogovora, ili će Kfor primeniti silu u uspostavljanju pune slobode kretanja za sve međunarodne misije, Drevs je odgovorio da je proteklih dana bilo više vojnih operacija, koje su protekle bez teških incidenata i koji su vodile ka pozitivnom pokretanju.

„Uveren sam da će se taj pozitivni pomak nastaviti i da ćemo moći naći mirno rešenje“, dodao je on, osvrnuvši se i na jutrošnju akciju uklanjanja barikade na ulazu na administrativni prelaz Brnjak iz pravca Ribarića.

„Mi smo juče pre podne zatražili da se uklone kamioni kako bi put bio prohodan. Ti kamioni su bili poslednja prepreka za slobodu kretanja od Ksoovske Mitrovice, preko prelaza Brnjak do Novog Pazara. Pošto su se oglušili na naš zahtev moje jedinice su noćas te kamione sklonili na stranu da bi uspostavili slobodu kretanja za sve“, naglasio je on. 

"Ne investirajte svoju imovinu u barikade"

S tim u vezi on je poručio građanima da „ne treba da svoju imovinu investiraju u barikade“. Građani bi trebalo da budu svesni da svaka vojna operacija Kfor u cilju uspostavljanja slobode kretanja i obezbeđivanja sigurnosti može izazvati štete, upozorio je general.

„Rezolucijom UN 1244 je utvrđeno da nema kompenzacije za takve štete i gubitke. Nijedan od mojih vojnika a ni ja ne želimo da oštetimo imovinu građana. Međutim ako moramo da delujemo da bi ispunili naš zadatak to se neće moći uvek izbeći i želim da svako zna šta to znači po njegovu imovinu ako je koristi u postavljanju prepreka na putu“, objasnio je Drevs.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 14:04
E Tadicu zapamticemo ti sto si nam za grbacu zakacio EULEX i sto si potpisao sporazum sa Albanskim vlastima na Kosovu o Carinskom Pecatu i sto si potpisao ukidanje Srpskih Tablica sa oznakama Kosovsko-Metohijskih gradova .... zapamticemo ti to dobro ! Zbog toga se mesecija jadni ljudi mrznu po barikadama po sumama i planinama !
Petak 28.10.2011. 14:01
Kao pre 70 godina i ovaj vise voli da ubija srbe
Petak 28.10.2011. 14:11
A ti fasisticki okupatoru, prvo obezbedi slobodu kretanja za sve Srbe na KiM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online