Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 28.10.2011.
02:41
Danas A

Merkel hoće saveznu republiku Kosovo?

Nemačka kancelarka Angela Merkel, kao jedno od mogućih rešenja za kosovsko pitanje, predložila je zvaničnicima u Beogradu federalizaciju Kosova, kao u Nemačkoj, pišu beogradski mediji.

Kakvo je rešenje Angela Merkel smislila za Kosovo?
 

Kako su rekli neki od prisutnih na ručku, koji je predsednik Boris Tadić priredio za gošću iz Berlina prilikom njene posete Beogradu, Merkelova je navela svojim sagovornicima neke od, prema njenom mišljenju, realističnih opcija za Kosovo, među kojima svaka podrazumeva nezavisnost te teritorije, piše "Danas".

Jedno od njih je i federalno uređenje Kosova po uzoru na Saveznu Republiku Nemačku, što bi, smatra kancelarka, moglo da odgovara Srbima na severu Kosova, kao i Srbiji.

Ognjen Pribićević, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj, objašnjava da je 16 nemačkih pokrajina izuzetno samostalno u praktično svim domenima, osim u oblastima spoljnih poslova, finansija i vojske, i da uz to postoje i samostalni gradovi poput Berlina i Hamburga.

Pribićević nije želeo da komentariše da li bi federalizacija bila primenjiva na Kosovu, jer je to samo jedan od modela za moguće rešenje kosovskog pitanja.

"Nemam nikakvu informaciju da je Merkelova to rekla. Koliko je meni poznato, Nemačka je do sada kroz Išingerov plan predlagala takozvani model dve Nemačke. Koliko znam, Angela Merkel je govorila o nekom kreativnom rešenju", navodi Pribićević.

"Neozbiljna prepričavanja Dačića"

 

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, ističe da poštuje stavove svih država, posebno Nemačke, jer je ta zemlja, uz Francusku, oslonac Evropske unije.

 

"Volela bih da je kancelarka Merkel promovisala to rešenje za kosovsko pitanje, ali tako nešto nije ponuđeno iz EU, niti je bilo najava da je napravljen kompromis s Vašingtonom u vezi s tim", navodi Trajkovićeva.

 

Trajkovićeva ukazuje na to da su "neozbiljna prepričavanja" Ivice Dačića i dodaje da je postalo "dosadno" to što lider SPS stalno nudi različita rešenja za Kosovo, "više u predizborne svrhe nego suštinski".

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je medijima da je Merkelova na ručku kod Tadića rekla: "Zašto Kosovo ne bi bilo i federacija?" i dodao da je to "interesantna tema koju niko dosad nije pominjao".

Dušan Janjić, politički analitičar, ističe da strani državnici, kada borave u Srbiji, navedu primer kako su oni nešto uradili, "pa nas savetuju da i mi slično postupimo".

"To bih shvatio kao potpuno neprimenjivu poruku i ne verujem da je Merkelova išla baš u toliku stupidariju. Nemačka ima takozvane države koje vekovima postoje i koje su tako konstituisane. I pored postojanja tih država, to je centralizovana zemlja, koja ima par desetina miliona stanovnika. Kosovo ima dva miliona stanovnika. Prema savremenom evropskom standardu, jedna regija ima oko dva miliona stanovnika, što znači da Kosovo teško da može da bude dodatno regionalizovano. S druge strane, ne postoji primer države koja je federalizovana, a da u njoj 98 odsto ljudi čini jedna nacionalnost", ocenjuje Janjić.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 03:40
Osim ova Tri prsta nista mi se vise nedopade.
Petak 28.10.2011. 07:15
Да хоће рак да је поједе па нека буде у гробу независна.Крава напаћена
Petak 28.10.2011. 09:07
Gospodjo Merkel, KiM nije u Njemackoj, pa da vi hocete ili necete, vec u Srbiji, gdje bi trebalo da se Srpski narod sta hoce i sta nece !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online