Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 27.10.2011.
17:52
Blic A

Svađa u redu za svetu vodicu

Srpska pravoslavna crkva danas slavi praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka. Redovi su se na Kalemegdanu, gde se nalazi kapela posvećena ovoj svetiteljki, formirali još od sinoć, a želja da svako zagrabi malo svete lekovite vode sa čuvenog izvora dovela je i do komešanja i svađa među vernicima.

Bez guranja, molim 

Sveta Petka je u srpskom narodu veoma poštovana i važi za zaštitnicu žena. Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru vode za koju se veruje da isceljuje očne bolesti i u njoj se, kao velika svetinja, čuva mali prst svetiteljke.

Kako bi osetili deo ovog velikog praznika, na stotine vernika strpljivo je satima čekalo u redu da uzme svetu vodu i uđe u kapelu kako bi čuli bar delić liturgije koju je služio patrijarh Irinej.

"Više od tri sata je prošlo od kako sam stala u red, a kako liturgija još traje, očekujem da ću bar još sat vremena da čekam da se približim kapeli. Dolazim već trideset godina i verujem da ona prava zaštitnica žena, pa mi nije problem da stojim u mestu na ovom vetru", rekla je sugrađanka Milica Jovanović.

Dok je veliki broj vernika pravio kolonu preko celog Kalemegdana, pojedinci su čučali u travi ispred crkve Ružice pokušavajući da nađu žito koje su sveštenici ranije bacili.

"Ako ste pravi vernik onda u crkvu idete redovno i ne morate da čekate satima, dovoljno vam je samo da ste u blizini kapele, pa da osetite svetost koju ima ovaj praznik i ovo mesto, pa makar i ne ušli unutra. Dok ostali čekaju, mi pokušavamo da nađemo tri zrna žita koje ćemo cele godine nositi u novčaniku i koja će nam obezbediti sreću i blagostanje", ispričala je Stana Milutinović.

Ipak, pored kapele Svete Petke, nagurani jedan do drugog kako bi došli do bočice svete vode, vernici nisu pokazali baš hrišćanski duh, pa su uz psovke i viku pokušali da se se proguraju preko reda. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 17:57
....Srbi breeee.....kad se tuku za japansku treshnju de da se ne posvadjaju oko svete vode....tradicija je to....ali bar se svadjaju oko necheg shto vredi.....
Četvrtak 27.10.2011. 19:10
Haha! jeste sigurno tradicija kada 90% stanovnistva ima oko 100kg a kuka da nema da jede... ili postim,ali jedam 2kg hleba i lonac pasulja za rucak...
Četvrtak 27.10.2011. 18:23
Srbi su kao rogovi u vreći!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online