Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 26.10.2011.
21:33
Beta A

Hag: Šešelj laže da smo pretili svedocima

Istraga koju je sproveo Haški tribunal odbacila je kao neosnovane tvrdnje optuženog Vojislava Šešelja da su tužioci zastrašivali i podvrgavali pritisku svedoke u glavnom postupku koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Tribunal je večeras objavio izveštaj nezavisnog "prijatelja suda" u kojem se zaključuje da je neosnovan Šešeljev zahtev da se protiv bivše glavne tužiteljke Karle Del Ponte i njenih saradnika pokrene postupak zbog nepoštovanja suda zbog navodnog pritiska na svedoke.

Optužio Hag da vrši pritisak na svedoke: Vojislav Šešelj

"Prijatelj suda", čiji identitet Tribunal nikada nije objavio, utvrdio je da su neki od svedoka dali lažne izjave o navodnim pritiscima; da su izjave drugih bile preterivanje koje ne zadovoljava standarde za pokretanje postupka za nepoštovanje suda; da dobar deo svedoka navedenih u Šešeljevom zahtevu nikada nije intervjuisan u tom predmetu, a da sa nekima istražitelji haškog tužilaštvo nikada nisu ni razgovarali.

Istraga je trajala od 18. avgusta prošle godine, a "prijatelj suda" sačinio je izveštaj na više od 250 stranica. Istragu je naredilo pretresno veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija.

Više svedoka, nekadašnjih bliskih saradnika Vojislava Šešelja, poput Aleksandra Stefanovića i Ljubiše Petkovića, tvrdilo je tokom suđenja da su im istražitelji tužilaštva ili sami tužioci "pretili" ili ih ucenjivali i pokušavali da ih podmite. Ti

Šešelj: Tužilaštvo obelodanilo identitet zaštićenog svedoka

 

Vojislav Šešelj podneo je Haškom tribunalu krivičnu prijavu protiv dvojice visokih zvaničnika haškog Tužilaštva, tužioca Darila Madisa i zamenika šefa pretpresnog odeljenja Tužilaštva, Boba Rida zbog obelodanjivanja identiteta zaštićenog svedoka iz procesa protiv lidera radikala.

svedoci prvobitno su bili najavljeni kao svedoci optužbe, ali su zatim odbili da svedoče protiv Šešelja i izrazili želju da budu svedoci odbrane.

Na obavezujući poziv Tribunala, oni su na kraju iskaze dali kao svedoci sudskog veća, poričući u sudnici ključne delove iz ranije datih izjava tužilaštvu. Tužioci Tribunala su u sudnici više puta negirali optužbe o zastrašivanju i uznemiravanju tih svedoka, dokazujući da su oni dobrovoljno dali izjave protiv Šeselja, koje su kasnije opovrgavali.

Glavni postupak protiv Šešelja uskoro bi mogao biti okončan završnim rečima odbrane i optužbe, budući da je Šešelj, koji se brani sam, odlučio da ne izvodi dokaze odbrane. Idućeg ponedeljka, Tribunal će Šešelju izreći presudu po drugoj
optužnici za nepoštovanje suda zbog odavanja identiteta nekih od zaštićenih svedoka.

Šešelj je već osuđen na 15 meseci zatvora zbog istog prekršaja. Glavno suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007, a lider Srpske radikalne stranke je u pritvoru Tribunala od kraja februara 2003. kada se dobrovoljno predao.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 21:36
He..he...a sta je mogao da utvrdi prijatelj Haskog suda, uz to jos i "neidentifikovan"??? Ovo je stvarno silovanje zdravog razuma....
Sreda 26.10.2011. 22:34
Пустите доктора!
Sreda 26.10.2011. 23:01
Hagu nista ne verujem !! Vojo je mnogo puta dokazao na kojim se sve lazima zasniva njihova optuznica!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online