Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 26.10.2011.
13:06
Lj. Ivanović - Vesti A

Bojkot popisa: Beograd ne sme da kazni Albance!

Iako se država upinje da dokaže kako bojkot popisa stanovništva među Albancima na jugu Srbije i delu Bošnjaka na Sandžaku nije uspeo, preliminarni podaci ukazuju suprotno.

Popisano samo 44 odsto stanovnika: Bujanovac
 

U početku su državni službenici apelovali na građane da se odazovu popisu, kao što je to činio ministar za lokalnu upravu Milan Marković, zatim su malo i pretili, poput Slobodana Homena, državnog sekretara u Ministarstvu pravosuđa, koji je poručio da niko neće izbeći prekršajne kazne zbog bojkota.


Da li će oni koji su odbili da ih se popiše zaista, shodno zakonu, da plate novčane kazne?
- U ovom trenutku Zavod za statistiku nema podatak o broju ljudi koji su bojkotovali popis. Međutim, Zavod ne podnosi prekršajne prijave. To je, prema zakonu, posao lokalnih popisnih komisija, organizovanih na nivou opština i gradova. Procedura nalaže da kad građanin odbije popisivača, drugi put na teren izlazi instruktor, pa ako se situacija ponovi, popisna komisija će sačiniti zapisnik i podneti prekršajnu prijavu nadležnom sudu - objasnila je za "Vesti" Snežana Lakčević, načelnica popisnog odeljenja Republičkog zavoda za statistiku.

Po diktatu Prištine

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković ocenio je da je bojkot popisa stanovništva u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa diktiran iz Prištine.
- Imao sam više razgovara sa Rizom Halimijem, Ragmijem Mustafom i drugim albanskim liderima. Nemaju nikavo uverljivo objašnjenje zašto se ovo čini. Potpuno je jasno da je bojkot diktiran iz Prištine i da nema mnogo veze sa stanjem u Preševu i Bujanovcu, niti sa politikom vlade - kaže Marković.

Tragajući za onima koji bi trebalo da pokrenu proceduru kažnjavanja neodgovornih građana, "Vesti" su kontaktirale šefa popisne komisije opštine Bujanovac Slobodana Pavlovića.


- Prema popisu iz 2002, Bujanovac je imao 43.000 stanovnika, a ove godine smo popisali nešto manje od 19.000, odnosno 44 odsto. U popisnoj komisiji smo razgovarali o proceduri, ali je ovde ipak reč o čitavoj zajednici koja se nije odazvala popisu - kaže Pavlović.


Na naše pitanje da li će primeniti zakon i podneti prijave protiv onih koji su bojkotovali popis, Pavlović kaže da je ta odluka na republičkom Zavodu, ali je, suočen sa zakonskom odredbom, ipak priznao da od toga nema ništa.


- Nećemo podnositi prijave - rekao je Pavlović.


Prema preliminarnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u opštini Preševo je popisano manje od 10 odsto stanovnika, dok je u Medveđi popisano oko dve trećine stanovnika, a lokalna vlast je procenila da je većina Albanaca bojkotovala popis. Sva je prilika da je broj onih koji su bojkotovali toliki da država ipak ne sme da posegne za novčanim kažnjavanjem od 20.000 do 50.000 dinara uprkos što joj to zakon nalaže. S te strane gledano, bojkot popisa je uspeo.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 13:14
a ako bojkotuje neko u ostatku Srbije otkidaju mu glavu....lepa pravda....lepi zakoni...mi drzavu nemamo....imamo samo birokrate koji rade za gazde....nadam se da ova konstatacija ne smeta cenzorskom timu vesti on line koji nekada nije bio cenzorski tim......
Sreda 26.10.2011. 13:15
mene ne zanima po cijem diktatu je bojkot realizovan.. ja hocu kao gradjanin ove drzave da vidim da DRZAVA POSTOJI! Svako ko je bojkotovao popis, nema pasos ili gradjevinsku dozvolu dole IMA DA SNOSI POSLEDICE !
Sreda 26.10.2011. 15:34
Ukinuti Opstinu Presevo, svesti je na nivo mesne zajednice i prema broju stanovnika odrediti budzet za sledecu godinu. To je legalno pravo drzave prema prikazanom popisu. Ministre Markovicu pokazite da drzava Srbija ima autoritet u protivnom vi ste saucesnik u bojkotu siptara sa juga Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online