Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.10.2011.
12:12
Vestionline A

Bojkot popisa diktiran iz Prištine

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković ocenio je bojkot popisa stanovništva u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa kao neopravdan i "radikalan potez", diktiran iz Prištine.

"Imao sam više razgovara sa Rizom Halimijem i Ragmijem Mustafom i drugim albanskim liderima. Nemaju nikavo uverljivo objašnjenje zašto se ovo čini što je potpuno jasno da je diktirano iz Prištine i da nema mnogo veze sa stanjem u Preševu i Bujanovcu niti sa politikom Vlade Srbije u tim opštinama", kazao je Marković.

Bojkot je potpuno deplasiran: Milan Marković

Prema njegovim rečima, Koordinaciono telo je u prethodne tri godine uradilo više nego što je urađeno za prethodnih 10 ili čak 20 godina za prava Albanaca i rešavanje mnogih pitanja.

"Taj bojkot je potpuno deplasiran i samo je narušio našu politiku, poziciju i međusobne odnose. Nije to prvi put. Naši odnosi sa albanskim političarima nijednog momenta nisu bili nešto sjajni", kazao je Marković.

Ministar je rekao da postoje statistički modeli na osnovu kojih se procenjuje broj stanovnika, tako da bojkot nije problem u statističkom smislu, nego po političkoj poruci.

"Važno je samo da naš odgovor na to ne bude emotivan i ishitren, nego da nastavimo ono što smo i do sada radili, a to je da rešavamo probleme", poručio je Marković.

Ministar je naveo da su i OEBS i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer jasno stavili do znanja albanskim liderima u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa da bojkot popisa nema nikakvog opravdanja. Popis stanovništva u Srbiji je sproveden od 1. do 15 oktobra, a u pojedinim mestima je bio produžen.

Kako je ranije rečeno u Republičkom zavodu za statistiku, u opštini Preševo je popisano manje od 10 odsto stanovnika. U opštini Bujanovac je popisano oko 42 odsto broja stanovnika popisanih 2002. kada su u popisu učestvovali i Albanci, rečeno je ranije u opštinskoj komisiji za popis.

Preliminarni podaci iz Medveđe, pre završetka popisa, ukazivali su da je popisano oko dve trećine stanovnika, a lokalna vlast je procenila da je većina Albanaca bojkotovala popis.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.10.2011. 13:10
Da vas vidim sada "demokrate". Za ne odazivanje je predvidjena zakonska mera, odnosno kazna. Sta se ceka da se primeni zakon? Nije valjda da je samo vazilo za Srbe? Posto su slusali Pristinu, sada kada im odredite maksimalno predvidjene kazne neka Pristina plati, pa neka ih opet slusaju. Postupi po naredjenju ( Pocivsi Gospodin Slobodan Milosevic)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online