Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 25.10.2011.
00:41
Večernje novosti A

Od Srbije gora samo Gvineja Bisao

Prema takozvanom odlivu mozgova, od Srbije je u celom svetu gora samo Gvineja Bisao, pokazalo je poslednje istraživanje USAID. Ništa se bolje ne kotiramo ni na listi Svetskog ekonomskog foruma, gde mladi i pametni samo iz BiH, Kirgizije i Svazilenda beže više nego iz Srbije.

Srpske mozgove ne koristi samo Srbija: Samo 15,3 odsto studenata reklo je da nikad ne bi napustilo našu zemlju...
 

Do sada je država, prema nekim akademskim procenama, izgubila više od deset milijardi evra školujući kadrove za inostranstvo. Zabrinjavajuću statistiku, ipak, makar malo popravljaju naučnici koji su odlučili da se vrate iz inostranstva i nastave da rade na domaćim institutima i fakultetima.


- Do sada se vratilo 50 doktora nauka, što možda u apsolutnim brojkama nije mnogo, ali je njihov povratak veoma značajan za srpsku nauku - rekao je za “Večernje novosti“ prof. dr Tibor Sabo, pomoćnik ministra nauke i prosvete.


- U pregovorima smo sa nekim renomiranim profesorima koji su zainteresovani da nastave rad u Srbiji. Jeste da mnogi odlaze, ali treba se baviti i onima koji ostaju. U novom projektnom ciklusu prvi posao dobilo je 3.500 mladih naučnika.
 

Čak 27,7 % studenata hoće da beži

Istraživanje Studentske unije Srbije, sprovedeno na 3.000 akademaca sa 49 državnih fakulteta, pokazalo je da 27,7 odsto studenata posle diplomiranja planira zauvek da napusti Srbiju. Ukupno 22,1 procenat bi se usavršavao u inostranstvu, a onda se vratio u zemlju. Više od trećine ne zna da li bi ostalo ili ne razmišlja o odlasku. Tek 15,3 odsto studenata reklo je da nikada ne bi napustilo Srbiju.

Osim malog broja onih koji bi zaista da se vrate, tu je i nešto više istraživača iz sveta koji bi da, živeći u inostranstvu, sarađuju sa kolegama iz Srbije. Zbog buduće saradnje nekadašnje Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja formiralo je i registar, u koji je do sada upisano 600 srpskih naučnika koji sada rade na prestižnim univerzitetima i institutima.


- Čak 250 ovih ljudi uključeno je u naše istraživačke projekte - objašnjava prof. dr Nada Dragović, pomoćnik ministra nauke i prosvete. - Najviše naših stručnjaka, koji su se upisali u registar, radi u Americi i Kanadi. Uglavnom se bave tehničkim i prirodnim naukama. A među onima koji su u Evropu, najveći broj je u Velikoj Britaniji.


Ona objašnjava da se najviše srpskih istraživača iz dijaspore javljalo Ministarstvu kada je registar tek oformljen i u vreme pisanja strategije naučnog razvoja.

Utorak 25.10.2011. 00:48
I ja sam jedan od potencijalnih, da zavrsim kod mojih u Nemackoj, ako ova nasa politicka elita nastavi da laze.
Utorak 25.10.2011. 06:20
Nismo mi otisli,nego smo oterani! Cetiri godine sam jurio posao po Srbiji,kao Elektro inzinjer.Speman sam bio i da prihvatim bilo kakav posao,pa ni to nisam dobio.Roditelji su mi skupili pare za kartu i otisao sam u Australiju,gde sam posao odmah nasao.Danas imam svoju firmu i odlicno zaradjujem za ove prilike u Australiji i priznat sam strucnjak.U dubini duse uvek sam zeleo da to ostvarim u svojoj zemlji,i da sluzim svom narodu.
Utorak 25.10.2011. 00:50
Ova Gvineja nam pokvari rang poziciju, da budemo prvi pa da se vlast pohvali uspehom na predstojecim izborima i da svi ponovo glasaju za nju. Inace ovi profesori sto se vracaju, samo obrazuju buduce emigrante. Treba da im predaje neki politicar koji ce im objasniti kako se postaje politicki podoban, a samim tim i zaposlen bez obzira na rezultate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online