Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2011.
11:32
M. Filipović - Vesti A

Ujedinile se Srpkinje iz domovine i Amerike

U okviru projekta "Srpsko-američka mreža žena lidera" u zvaničnoj poseti Americi boravi delegacija žena iz Srbije, koje su posetile važne institcije u Njujorku i Vašingtonu. Projekat je realizovan u organizaciji Kongresa srpskog ujedinjnja, uz saradnju i finansijsku podršku USAIDa, sa ciljem da se uspostave bolje veze između žena-lidera iz Srbije sa njihovim koleginicama iz Amerike, u različitim oblastima.

Delegacija žena iz Srbije posetila koleginice i saradnice u Americi
 


"Izabrano je 20 žena lidera iz različitih oblasti, od politike, nauke, do biznisa i medija, a izbor je vršio Komitet za selekciju, u kome je i Suzan Friz, šef misije USAID u Srbiji, uz poštovanje visokih kriterijuma prema kojima su ove žene postigle važna dostignuća u oblastima iz kojih dolaze. One su takođe predstavnice i različitih etničkih i nacionalnih grupa, pa su u timu i dve Romkinje, jedna Slovakinja i jedna Mađarica, što je takođe bilo važno obuhvatiti ovim projektom. Najvažnij je da uspostavimo kontakte sa nihovim koleginicama u Americi, što će činiti početak nastanka ove mreže lidera, a onda će se ona širiti, na različite oblasti i sa sve više članova, sa obe strane okeana. "- kaze za "Vesti" Mirjana Samardžija,

predsednica KSU.

U Generalnom konzulatu u Njujorku generalni konzul, Mirjana Živković i Mirjana Samardžija
 

U delegaciji žena lidera su Marija Aleksandrović, direktor Projekta za uključenje Roma u sredsnje škole u Vojvodini, Donka Banović, iz Skupštie Srbije, Jadranka Beljan Balaban iz Skupštine Vojvodine, An rea Brbaklic iz Erste Banke, Milica Delević, direktor Kancelarije za Evropske integracije, Aleksandra Drecun, direktor Centra za promociju nauke, Hedvig Morvai Horvat, direktor Evropskog fonda za Balkan, Vera Kurtic, direktor centra "Ženski prostor", Ana Malešević iz Citi banke, Zorana Marković, direktor Agencije protiv
korupcije, Jovana Mehandžić iz Skupštine grada Beograda, Marija Nikolić, direktor Fonda akademije za bankarstvo, Katarina Petrović, savetnik u kabinetu Božidara Đelića,

Ana Tomanova iz Izvršnog veća Vojvodine, Jelena Trivan iz Skupštine Srbije,Suzana Vasiljević iz "Srbijašuma", Nataša Vučković iz Skupštine Srbije i Dijana Vukomanović, iz SPS-a.

Tokom posete organizovani su brojni susreti u poltickckim, poslovnim, medijskim, obrazovnim i kulturnim institucijama u Njujorku i Vašingtonu.


"Posetili smo našu Misiju u Un, Savet za međunarodne odnose, Žensku mrežu, a u našem generaalnom konzulatu je u petak za nas priređen prijem. Razgovarale smo is a bivšom kongresmenkom, Melisom Luburić Bin, a naša delegacija joj je uputila poziv da bude gost Skupštine Srbije i obrati se našem Parlamentu. Bili smo gosti Kolumbija univerziteta, Hariman Instituta i Odeljenja za ekonomske i socijalne odnose UN, kao i naše crkve "Sveti Sava".

Sve te posete bile su u Njujorku, a potom je grupa vozom otputovala za Vašington, gde smo posetili Lincoln Memorial, Woodrow Wilson Center, Ligu žena glasača. Bile smo i gosti Odeljenja za epidemiologiju Asocijacije za hranu i lekove, Nacionalne asocijacije profesora nauke, Kancelarije gradonačelnika Vašingtona, Biroa za populaciju, izbeglice i migraciju, Svetske banke... Trudili smo se da posetama i sastancima obuhvatimo institucije obe političke partije, pa smo bile gosti Nacionalne federacije žena republikanaca, posetile kongresmenke iz obe partije, bile gosti Srpsko-američkog kokusa u Kongresu.

Poseta je brižljivo planirana i čini se da je ovoliko aktivnosti za 7 dana, previše, ali mislimo da je veoma važno da se iskoristi svaki važan trenutak za kontakte i uspostavljanje saradnje. Predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović, takođe u ovo vreme boravi u Vašingtonu, ona je i pokrovitelj ovog projekta, pa je i prisustvovala na nekoliko sastanaka. U Ambasadi Srbije u Vašingtonu za delegaciju je takođe priređen prijem"- dodaje Mirjana Samardžija.

U delegciji su 4 žene-poslanici, 2 -naučnici, ali je plan i da ubuduće više budu zastupljene žene iz poslovnog sveta i uspešnih kompanija. Nadamo se da ćemo na proleće organizovati slicnu delegaciju žena iz Amerike, koje će biti gošće naših žena lidera, a ta mreža će rasti, razvijati i svojim kontaktima unapređivati odnose dve zemlje, ali i razvoj demokratije, biznisa, medija, obrazovanja i kulture u našoj zemlji. Ovo je novi put kojim ide KSU, napravili smo tu važnu transformaciju naše organizacije, sada je Kancelarija KSU u Beogradu naša sestrinska organizacija, takođe u mogućnosti da se bori za fondove i sredstva vladinih i nevladinih organizacija za važne projekte. Mi smo formirali i radnu grupu pri srpskom Parlamentu, pa će tako u Ameriku stizati različite delegacije, zu našu podršku i pomoć. Već sledećeg vikenda imaćemo posetu delegacije Ministarstva policije i
Ministarstva dijaspore i vera Klivlendu i Čikagu, a planiramo i posete Kaliforniji."- kaže Mirjana Samardžija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online