Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 24.10.2011.
10:27 >> 12:45h
B92 A

Putari nastavljaju protest

Oko 500 radnika pet preduzeća Nibens grupe blokirali su danas oko 11.00 saobraćaj u Nemanjinoj ulici, kod zgrade Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući isplatu zaostalih zarada i rešenje finasijskih problema tih firmi.

Putari ne odustaju od svojih zahteva
 

Radnici su blokirali tramvajski saobraćaj i obe kolovozne trake ispod raskrsnice sa Ulicom kneza Miloša. Ispred radnika koji puštaju rep muziku i duvaju u pištaljke nalazi se kordon žandarmerije.
 

Putari su razapeli i zastavu Samostalnog sidikata putara Srbije. Kako su radnici kazali agenciji Beta, pred Vladom Srbije čekaju rezultate sastanka sidnikalnih predstavnika sa predstavnicima Ministarstva za infrastrukturu Srbije, koji je počeo oko 10.00.

Generalni sekretar sindikata u Preduzeću za puteve (PZP) "Beograd" Dejan Pantić ranije je kazao agenciji Beta da radnici očekuju da im se isplati bar jedna zarada da bi mogli da se vrate na posao. Pantić je kazao da se pred zgradom Vlade okupili radnika preduzeća za puteve "Beograd", "Kragujevac", "Vranje", i "Niš" i "Vojvodinaput Bačkaput".

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od 180 miliona evra, od čega 130 miliona evra bankama. Zbog toga je sa bankama postignut dogovor o restrukturiranju preduzeća kroz stečaj.

Početak restrukturiranja odložen je do kraja oktobra, a prema informacijama sindikata, radnicima se duguje između dve i četiri plate.

Sindikati pet putarskih preduzeća iz Nibens grupe protestovali su prošle sedmice pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu, zahtevajući rešavanje problema dugovanja tih firmi, i da im se omogući rad.

Nakon protesta postignut je dogovor o isplati zarada sa predstavnicima Vlade, ali je, kako su kazali radnici, propao zbog neslaganja AIK banke, najvećeg poverioca Nibens grupe.

Preduzeća grupe Nibens imaju više od 5.000 zaposlenih. Putari te grupe održavaju više od 40 odsto puteva u Srbiji i učestvovali su u izgradnji auto-puta na "Evropskom koridoru 10" kroz Srbiju, a PZP "Beograd" je angažovano na izgradnji autoputa Beograd - juži Jadran. Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i za 32 miliona evra oštetio Fabriku maziva iz Kruševca, koju je kupio u privatizaciji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 10:59
proci ce kao i malinari. prodace ih sindikat.
Ponedeljak 24.10.2011. 14:53
Докле ће више да траје ова сага??? Како није срамота министра Мркоњића и сву ту његово екипу да на основу ових радника причају како се у Србији граде путеви, коридори... А људи не могу да добију ни једну једину плату... Докле ћете више да их понижавате???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online