Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Ponedeljak 24.10.2011.
12:38
N. Jokić, D. Dekić - Vesti A

Evropa sprema novo cepanje Srbije?

"Preporučuje se da se dobra praksa koja proizilazi iz statusa autonomije Vojvodine proširi i na druge lokalne administracije (u Srbiji) kako bi lokalne vlasti uspešnije izašle u susret specifičnim potrebama za raznolikošću i zaštitom manjinskih jezika...".

Rešenje ili problemi: Savet Evrope
 

Ovo je deo tačke 6. teksta Preporuke koja je u četvrtak jednoglasno usvojena u Kongresu lokalnih o regionalnih vlasti Saveta Evrope u kome dva puta godišnje zasedaju predsednici opština i poslanici iz opštinskih i regionalnih Skupština 47 država - članica Saveta Evrope.

(Ne)zvanično

U vreme pisanja ovog teksta na sajtu Saveta Evrope još nije bio objavljen konačni zvanični tekst u četvrtak usvojene preporuke za Srbiju Kongresa lokalnih vlasti Saveta Evrope. Sve ostale, istog dana usvojene preporuke i rezolucije već od jutra bile su istaknute na sajtu.

Deluje neobično da su učesnici Kongresa, među kojima i članovi delegacije Srbije, usvojili jednoglasno dokument Preporuke na osnovu izveštaja Oda Arilda Kvlaoja, norveškog člana Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti u Savetu Evrope.


U prvobitnoj verziji predloga Preporuke o Srbiji nije bilo ovog pasusa. On je unesen tek nakon što ga je kao usmeni amandman predložila predsednica rumunske delegacije Ludmila Sfirloaga posle čega su svi prisutni u sali Kongresa u Strazburu glasali "za".


Po proceduri ovaj usmeni amandman bio je najavljen na jutarnjim sastancima odbora, ali su, kako smo naknadno saznali, svi bili iznenađeni uključujući i srpske diplomatske izvore. Uprkos tome što su po dužnosti pratili rad Kongresa, ništa određeno nisu mogli da nam kažu osim da nisu znali da će amandman biti predložen.


I bez dopune Ludmile Sfriloage, tekst Preporuke je kritičan prema vlastima Srbije: uz načelnu pohvalu ističe se da je Srbija prilično kasnila sa donošenjem Zakona o restituciji javnih dobara lokalnim vlastima koji je usvoje u septembru ove godine. Pozdravlja se proglašavanje novog Statuta Vojvodine ali se naglašava da treba još ojačati "decentralizaciju autonomnih provincija". Takođe se pozdravlja što je u julu ove godine usvojen Zakon o lokalnom finansiranju kojim su izmenjene metode obračunavanja dela poreza na prihode koji pripada lokalnim zajednicama.


Kongres preporučuje da Srbija revidira ustavnu odredbu koja omogućava "centralnoj vlasti da opozove lokalne skupštine i imenuje privremene organe umesto njih, a u cilju onemogućavanja ekstremne upotrebe te ustavne odredbe koja bi mogla da se shvati kao oblik administrativne kontrole".


Konačno, preporučeno je srpskim vlastima odgovornim za lokalnu automnomiju da odrede jednog ministarskog predstavnika "na visokom nivou" koji bi na jednom od narednih zasedanja Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti država članica Saveta Evrope objasnio kako napreduju reforme u Srbiji.  

Da je dobro, prihvatila bi Francuska

Decentralizacija autonomnih provincija, odnosno širenje vojvođanskog modela na druge lokalne administracije u Srbiji, prema oceni pravnog eksperta dr Koste Čavoškog, nije dobro rešenje. Čavoški smatra da je reč o pokušaju regionalizacije za rasparčavanje Srbije na tri do četiri Vojvodine koji traje sedam godina.
 

Smatra da je u pitanju podvala Brisela: Kosta Čavoški

- Da je to dobro rešenje prva bi ga prihvatila Francuska koja za razliku od Srbije sa blizu osam miliona stanovnika, ima 58 miliona žitelja, a vidimo da je ta država išla na centralizovane departmane i administrativno izvršila decentralizaciju - objasnio je za "Vesti" Čavoški.


On je obrazložio da bi primena takvog modela regionalizacije u Srbiji podrazumevala promenu Ustava.


- Nije isključeno da pod vidom decentralizacije iz preambule bude izbačen deo koji kaže da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije - rekao je Čavoški.


S druge strane, neki učesnici sastanka u Strazburu veoma pozitivno ocenjuju usvojeni dokument. Radi se, prema rečima, predsednika opštine Surdulice Novice Tončeva, o tipu regionalizacije po kojem je sačinjena Evropska unija.


- Naš region teži standardu građana kakav ima Beograd, kao najrazvijeniji deo Srbije, pa je normalno da se republički poslanici iz Pčinjskog okruga, bez obzira na partijsku pripadnost, zalažu u parlamentu i bore za sveukupni boljitak svog regiona. Zato je i usvojen zakon, prema kojem je poslanik vlasnik svog mandata - kaže Tončev i dodaje da je srpska delegacija na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti SE u Strazburu upravo iz tih razloga, pozdravila ovaj dokument.


On ističe da deluje sa pozicije na kojoj zdušno zalaže za svoj region.


Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović kaže da je na Kongresu izveštaj o Srbiji ocenjen kao pozitivan, jer je monitoring pokazao da lokalna i regionalna demokratija idu uzlaznom linijom.


- Na ovako ozbiljnom evropskom telu naša država je pohvaljena za usvajanje zakona o finansiranju lokalnih samouprava, javnoj svojini i izboru narodnih poslanika kojima se ukidaju blanko ostavke, što su ranije bile primedbe. Ocenjeno je da je Srbija čvrsto namerena da nastavi putem ka EU- objašnjava Mahmutović koji je ohrabren ovakvom ocenom jednog od četiri tela Saveta Evrope, dodajući da se na kongresu, kada je reč o Srbiji, išlo samo u tom pravcu.

Ministarstvo nema pojma

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kako je navedeno u ovom resoru za "Vesti", nema predstavnike u delegaciji Republike Srbije, koju čine predstavnici lokalnih samouprava i AP Vojvodine, u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti SE.
- Takođe, Ministarstvo nije dobilo zvaničan dokument o onome što je predmet vašeg interesovanja - odgovorili su "Vestima" iz ovog Ministarstva.


Tončev: Vojvodina je u pravu

Vojvodina je u pravu kada traži novac za sebe. U tom smislu ja činim i činiću sve za svoj region kako bih pomogao da život građana bude bolji - objasnio je Tončev. On je objasnio da je izveštajem u Strazburu izrečeno savetodavno mišljenje koje ide na Savet ministara, posle čega će svaki ministar to preneti svojoj državi.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 13:04
Izgleda sad kad završe sa Kosovom, prelaze na Vojvodinu... Strasno...
Ponedeljak 24.10.2011. 13:25
Evropa ne odustaje od rasparcavanja Srbije i vodi licemjernu politiku prema nama vec 1300 godina.Ako smo tamo nezeljeni zar je sramota povezati se sa Rusima,u nepravednom svijetu mali moraju imati zastitnike.Zasto se oni ujedinjuju ,a nas bi da rasparcavaju.Zasto Hrvati,Bosnjaci,Albanci i ostala boranija imaju pravo na samoopredeljenje,a mi u RS nemamo,a RS ima 2,5 puta vise stanovnika nego Crna Gora,a da nije bilo genocida u 1.i 2. svj.ratu bilo bi nas preko 3 miliona.Srbe podhitno trebaju voditi Srbi patriote,ovo vise nikud ne vodi.Sloboda Srbima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online