Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 24.10.2011.
05:53
Alo! A

Svaki deseti srednjoškolac smatra da žene treba tući!

Da žene povremeno zaslužuju batine, smatra čak 10 odsto srednjoškolaca u Srbiji! Veliki procenat mladih uzrasta od 14 do 18 godina takođe veruje da prebijanje zaslužuju i pripadnici LGBT populacije, kao i da su Romi mentalno manje sposobni za učenje, pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava!

Srednjoškolci smatraju da je nasilje u porodici veliki problem, ali...
 

Istraživanje sprovedeno od aprila do juna 2011. među učenicima srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru pokazalo je da je čak 33,9 odsto omladine ekstremno tradicionalno, pri čemu su devojke skoro pet puta manje tradicionalne od muškaraca.


Stav tipičan za ispitivanje tradicionalizma - “Porodica i brak su svetinja“ - podržalo je 77 odsto srednjoškolaca, a visok nivo tradicionalizma pokazuje i to što 30 odsto učenika podržava stav “Žena je ispunjena jedino kad postane majka“. Ipak, 80 odsto ispitanih slaže se da muškarac treba da se uključi u roditeljstvo.
 

“Svi da se angažujemo!“

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko u razgovoru za “Alo!“ ističe da se stav mladih i društva prema manjinama i ugroženim grupama nije menjao godinama.
- Najviše zabrinjava odnos mladih prema drugima. Taj agresivni sindrom karakterističan je već godinama. Cela država, Ministarstvo prosvete, ali i pojedinci treba da se udruže u stvaranju novih liberalnih vrednosti - kaže ona.

 

Polovina ispitanika smatra da je abortus greh, a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu. Da “žene povremeno zaslužuju batine“, ocenilo je 10 odsto ispitanika, ali ipak 60 odsto njih svesno je da je nasilje u porodici veliki problem i bilo je spremno da takav slučaj prijavi.


Srednjoškolci mahom tvrde da ne razumeju osobe koje pripadaju LGBT populaciji, pa tako 41 odsto misli da su to bolesne osobe, a oko 62 odsto se ne slaže da osobama istog pola treba dozvoliti da stupe u bračnu zajednicu i usvajaju decu.


Čak 36,7 ispitanika ima ekstremno šovinističke stavove prema Romima. Oko 20 odsto ubeđeno je da su Romi mentalno manje sposobni za učenje, a više od 40 odsto đaka veruje da “Romi rađaju mnogo dece da bi ih zloupotrebljavali za prosjačenje“. Srednjoškolci su bili u prilici i da odrede i stavove na skali nacionalnih prijatelja i neprijatelja, pa su među neprijatelje svrstali najpre Albance, Hrvate i Rome, pa zatim Amerikance, dok na skali prijateljstva ubedljivo vode Rusi i Grci, a slede ih Bošnjaci.

   STAVOVI ĐAKA
  O ROMIMA O LGBT POPULACIJI
   Negativni
* Treba ih ubiti  * Pobiti! Bolest!
* Smrt Ciganima * Pede*e treba tući!
* Hitler je za njih * Zaslužuju batine ako se javno izlažu
* Treba ih istrebiti * Čekamo ih
Pozitivni
* Ne posvećuje im se dovoljno pažnje * Svako ima pravo na svoj život
* Deca su vaspitana da mrze Rome * U našoj školi je to teško javno reći
* Stop rasizmu i nacizmu * Imam druga koji je gej
* Sistem je kriv * Ni po čemu se ne razlikuju od ostalih

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 24.10.2011. 07:38
Zenu ako zelite da vam bude dobra i da vas slusa pozeljno je lemati barem 3x dnevno a neki put i vise puta zena je obicno drsko stvorenje i ima dugacak jezik i zato svakom toplo preporucujem lemajte je ako zelite da imate duzi brak sa doticnom
Ponedeljak 24.10.2011. 07:56
Знам за један случај када је муж тукао своју жену она му је одговорила:"удри,удри,али врага у мени нећеш убити".Вероватно је био изазван.Договор кућу гради,али и односе унутар породице. Младим људима је на неки начин наметнута тема и мислим да је то мишљење некаква жеља да се истакну у друштву. Stav tipičan za ispitivanje tradicionalizma - “Porodica i brak su svetinja“ - podržalo je 77 odsto srednjoškolaca.Зар је овај став неприхватљив,а овде управо то желе да покажу они који су вршили то испитивање.Па ваљда је то смисао живљења.Ипак мислим да млади нису много погрешили и моја подршка младима увек је безрезервна.
Ponedeljak 24.10.2011. 07:04
Biti ekstremno tradicionalan a mlad čovek, loše je? Nikako. Iz divne milujuće parolice tući ženu. Pa i Branko Ćopić u priči kako veli njegov junak zapeva:"Vplim vola koji dobro vuče i čoveka koji ženu tuče". Materinstvo je odnos muškarca koji se gradi hiljadama godine a najbolje i duševnije podignuta žena majka trudnica u svetootačkoj literaturi. LGBT popluacija da li ili nije bolset ne može se zakonima niti odlukama pa sa ma kojeg nivoa od iste osloboditi. Manjine kada se u većini prema predstavniku srpskog naroda itekako su vulgarni nasilni i primitivni , srpsk odgovor je samo reaktivni, razumem mlade ljude.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online