Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 23.10.2011.
14:20
Vestionline A

Srednjoškolci: Brak je svetinja, a abortus greh

Većina srednjoškolaca u Srbiji veruje da su porodica i brak svetinja, a polovina njih smatra da je abortus greh.

Većina protiv abortusa, neki misle da se o tome i muškarac pita, a čak 10 odsto bi ponekad tuklo ženu

Nešto više od 60 odsto učenika ne podržava brak između osoba istog pola, rezultati su istraživanja Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Stavovi srednjoškolaca prema porodici, braku i nasilju svedoče da je među njima 33,9 odsto ekstremno tradicionalnih, ali da su devojke skoro pet puta manje tradicionalne od muškaraca.

Stav tipičan za ispitivanje tradicionalizma, "porodica i brak su svetinja", podržalo je 77 odsto srednjoškolaca, a visok nivo tradicionalizma pokazuje i to što 30 odsto učenika podržava stav "žena je ispunjena jedino kada postane majka", ali se ipak, 80 odsto ispitanih slaže da muškarac treba da se uključi u roditeljstvo. Abortus je osudila polovina upitanih učenika, a neki smatraju da je samo muškarac taj koji može da odlučuje o abortusu. 

Da "žene povremeno zaslužuju batine" ocenilo je 10 odsto ispitanika, ali ipak 60 odsto njih svesno je da je nasilje u prodici veliki problem i bilo je spremno da takav slučaj prijavi.

Srednjoškolci mahom tvrde da ne razumeju osobe koje pripadaju LGBT populaciji, pa tako 41 odsto misli da su to bolesne osobe, a oko 62 odsto se ne slaže da osobama istog pola treba dozvoliti da stupe u bračnu zajednicu i usvajaju decu.

Što se tiče stavova prema pripadnicima romske populacije, 40 odsto đaka smatra da "Romi neće da uče", a nešto veći procenat podržao je tvrdnju da "Romi rađaju puno dece da bi ih zloupotrebljavali za prosjačenje".

Srednjoškolci su bili u prilici i da odrede i stavove na skali nacionalnih prijatelja i neprijatelja, pa su među neprijatelje svrstali najpre Albance, Hrvate i Rome, pa zatim Amerikance, dok na skali prijateljstva ubedljivo vode Rusi i Grci, a slede ih Bošnjaci.

Na kraju, polovina ispitanika izjavila je da je, na neki način, bila suočena sa nasiljem u školi, dok je 37 odsto njih tvrdilo sa su i sami bili žrtve nasilja. 

Istraživanje je sprovedeno od aprila do juna ove godine, među učenicima srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kruševcu, Nišu i Novom Pazaru.

Nedelja 23.10.2011. 16:29
Да брак се светиња а са 12-14 година ступају у сексуалне односе. Е ЈАДНА НАМ МАЈКА
Nedelja 23.10.2011. 15:25
Licno poznajem mnogo devojaka koje su ostale trudne i udale se jako mlade,sa 19,20 godina... I sada,posle godinu - dve dana,muzevi su im dosadili,a i one muzevima,krisom gledaju neke druge momke dok i ne znaju gde su muzevi.A deca rastu i traze sve vise paznje.
Nedelja 23.10.2011. 16:48
После Британије, у Србији је највећи број абортуса годишње у Европи! Тако да овај текст везе са везом нема. Ако погледате, клинке како се облаче и како су "лаке", крешу се где стигну и са било ким. Плус, повећан је број развода у Србији, тачније више је развода него бракова.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online