Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 21.10.2011.
19:24
Beta A

"Uzdržati se od primene sile"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je neophodno obezbediti mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i pozvao Kfor i Euleks da se uzdrže od jednostranih akcija i primene sile na severu Kosova.

Treba omogućiti nesmetano kretanje Euleksa po severu Kosova, pod uslovom da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija, smatra Boris Tadić
 

"Svaki nasilan korak u pravcu uklanjanja barikada vodi u dalje zaoštravanje krize i udaljava nas od postizanja rešenja na severu KiM. Pozivam građane da se uzdrže od bilo kakvih akata nasilja i reakcija na moguće provokacije, koje bi opravdale upotrebu sile protiv njih", naveo je Tadić u saopštenju koje prenosi njegova pres služba. On je rekao da je potrebno u najkraćem roku omogućiti normalno snabdevanje jedinicama Kfora i u tu svrhu i njihovo nesmetano kretanje.

Predsednik Tadić je istakao da Srbija smatra da je potrebno omogućiti nesmetano kretanje Euleksa po putevima na severu Kosova, pod uslovom da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija.

"Snabdevanje Kfora i kretanje Kfora je obaveza na osnovu Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, koji je naša država prihvatila, kao i Rezolucije 1244 SB UN. Kretanje Euleksa je omogućeno Planom od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, koji je odobrio SB UN", izjavio je Tadić i podvukao da politički predstavnici Srba sa severa Kosova treba da deluju u pravcu mogućih i održivih rešenja koja su na dobrobit građana.

Kfor i Euleks ne smeju da primenjuju silu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Kfor i Euleks ne treba i

Gubitak jedne barikade ne znači gubitak cele borbe:Ivica Dačić

ne smeju da primenjuju silu prema Srbima na severu Kosova jer barikade
nisu odraz njihovog kriminalnog duha, već način političke borbe.

"Međunarodna zajednica ima obavezu da uvažava princip demokratije i ljudskih prava Srba, jer su isto takve akcije Albanaca tolerisali tokom vladavine Beograda nad Prištinom", rekao je Dačić za RTS.

On je poručio Srbima na severu Kosova da se ne sukobljavaju jer to nije "racionalno", navodeći da gubitak jedne barikade ne znači gubitak cele borbe, koja će, kako je istakao, biti duga i mirnim putem. Prema njegovim rečima, Srbija je spremna na dogovor i dijalog do rešenja, a jedino što je nerealno jeste da će Srbi ikada biti deo nezavisne države Kosovo.

"Kfor i Euleks i predstavnici Srba na Kosovu nemaju drugi izbor osim da se dogovore jer su i jedni i drugi žrtve nepromišljene politike (kosovskog premijera) Hašima Tačija", ocenio je Dačić.

Krasić: Amerika, EU i NATO su neprijatelji srpskog naroda

Potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić pozvao je danas Srbe na barikadama na severu Kosova da budu jedinstveni, i ocenio da su SAD, EU i NATO "neprijatelji srpskog naroda" jer Srbiji "otimaju" Kosovo.

 

"Evropska unija ima alternativu, ali srpski narod i Srbija nemaju", rekao je Krasić. U saopštenju se navodi da delegacija SRS, koju, uz Krasića, čine pojedini poslanici i predsednik Skupštine opštine Zvečan Dobrosav Dobrić, obilazi Srbe na severu Kosova na barikadama kod administrativnih prelaza. Delegacija je posetila Srbe kod sela Zupče, a potom se uputila ka barikadi kod sela Jagnjenica.

 

"Delegacija SRS će duže ostati sa Srbima kod Jagnjenice jer se očekuje da će KFOR uskoro početi da razbija tu barikadu. KFOR je svoje snage na ovom mestu, oko stotinu transportera i oklopnih vozila, ojačao dodatnim oklopnim vozilima i vodenim topovima", tvrdi SRS.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 19:29
Ovakvim izjavama on jos vise podstice tacija da deluje po Srpskom narodu...izgleda da ce dkziveti sudbinu nikolaje causeskua...ovo nece moci dugo da se trpi
Petak 21.10.2011. 19:30
Pa uz njega nama neprijatelji i ne trebaju
Petak 21.10.2011. 19:34
Mazohisto, ako ti uzivas u maltretiranju, ovaj napaceni narod nije ! Jednostavno zeli da zivi u svojoj drzavi sa ostalom bracom, zar je to toliko tesko da shvatis i da preneses svojim gazdama, kojima si ti omogucio da odlucuju o nasoj sudbini ! U buduce mozes da budes presjednik parade ponosa...!!! I odgovori nam sta uopce Kfor i Euleks rade na KiM, koji im je mandat i zasto se oni brinu za " teritorijalni integritet " KiM.????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online