Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 20.10.2011.
22:35
Mondo A

Izložba poruka streljanih civila u Kragujevcu

Dragoljub Jovanović, jedini preživeli streljanja u Kragujevcu 1941, pojavio se večeras na izložbi sačuvanih pisanih poruka žrtava tog nacističkog zločina.

Spomenik žrtvama Drugog svetskog rata u Šumaricama
 

Izložba "Sećajte se moji mene, jer me više nema", posvećena obeležavanju 70. godišnjice od streljanja civila u kragujevačkim Šumaricama, otvorena je danas u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu.

Izložbu je otvorio ministar rada i socijane politike Rasim Ljajić, navodeći da su utvrđena imena 2.381 civila koja su streljani u Kragujevcu 20. i 21. oktobra 1941. godine.

Ističući da je na izložbi prikazano oko 40 sačuvanih pisanih poruka žrtava tog masovnog streljanja, Ljajić je kazao da je Kragujevac stao u "beskrajni red zločina koji su izvršeni nad civilima".

Ove reči, istakao je Ljajić, danas imaju višedimenzionalno značenje, jer nas podesećaju i, izazivajući neizmerno poštovanje, opominju šaljući poruku svim narodima koji su u svojoj istoriji podneli velike žrtve.

Ministar je naglasio da su kragujevačke žrtve večni deo našeg ličnog i kolektivnog identiteta, velika istorijska opomena i nauk.

Na tragu poruka kragujevačkih žrtava, Vlada je donela odluku da se 21. oktobar proglasi za Dan sećanja na srpske žrtve u II svetskom ratu, koja će se uputiti Skupštini Srbije na razmatranje, rekao je Ljajić.

Ljajić je predstavio i Dragoljuba Jovanovića - jedinog preživelog svedoka streljanja u Kragujevcu, i naveo da je danas usvojen predlog da 21. oktobar bude proglašen za Dan sećanja na sve srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Jovanoviću, koji se posle tri decenije pojavio u javnosti, uručena je Zlatna medalja za zasluge.

"Za mene ova nagrada predstavlja mnogo, jer se neko posle 30 godina setio da postojim", izjavio je FoNetu Jovanović, prisećajući se strahota kragujevačkog streljanja, a zbog posledica ovog zločina nikada nije mogao da osnuje porodicu.

"Nemci su nas postrojili u polukrug, a jedan folksdojčer nam se obratio rečima: Vi, koji ometate velike ciljeve Trećeg rajha...", rekao je Jovanović, sećajući se na dan streljanja 19. oktobra, koji je tada imao 17 godina.

"U tom trenutku ja sam poklopio oči, od rafala sam zadobio 12 rana, posle čega me ilegalno lečio doktor Milorad Glišić, a glavna medicinska sestra je bila moja majka", rekao je osamdesetsedmogodišnji Dragoslav Jovanović o zločinu, koji mu je "svakog dana pred očima".

Autori izložbe su Miroslav Perišić i Dejan Ristić, koji su u uvodnom tekstu kataloga napisali da je poruka "Sećajte se moji mene, jer me više nema" - jedna od mnogih sačuvanih koje su žrtve masakra napisale.

"Snaga tih reči, ispisanih na komadiću papira u časovima kada je već bila izvesna sudbina ogromnog broja nevinih ljudi zatvorenih u barake pred streljanje, nađačala je svaku drugu ideju za naziv izložbe posvećene jednom od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu", naveli su autori izložbe.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i autor spomenika u Šumaricama "V/3" (peto tri) Miodrag Živković, obeležja koje je podignuto u spomen na streljane đake.

Izložba "Sećajte se moji mene, jer me više nema", koja će biti otvorena do 20. novembra, realizovana je pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 22:49
Krvava bajka Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta djaka u jednom danu. Iste su godine svi bili rodjeni, isti su im tekli skolski dani, na iste svecanosti zajedno su vodjeni, od istih bolesti svi pelcovani, i svi umrli u istom danu. Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta djaka u jednom danu.
Četvrtak 20.10.2011. 22:41
Veliki pozdrav za Kragujevac!!!
Četvrtak 20.10.2011. 22:47
Вјечна слава свим српским жртвама.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online