Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 19.10.2011.
13:13
Vestionline A

Dačić: Država neće tolerisati nasilje

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas na odustajanje od nasilničkog ponašanja i poručio da država neće tolerisati nasilje i napade po bilo kom osnovu.

"Država mora da pošalje jasnu poruku da niko ne sme da napada druge, bez obzira na nacionalne, verske, ideološke, seksualne i ostale razlike", rekao je Dačić novinarima u Urgentnom centru posle posete devojci koju je maloletni napadač teško povredio jer je nosila majicu sa LGBT oznakom.

Protest je sasvim opravdan: Ivica Dačić

On je ocenio da je današnji protest Gej strejt alijanse u Beogradu zbog napada kojima su poslednjih dana bili izloženi pripadnici LGBT populacije opravdan, jer predstavlja generalno protivljenje nasilju i tolerisanju nasilja koje postoji u društvu.

Dačić nije mogao da kaže koliko policajaca obezbeđuje skup, ali je kazao da će učesnici biti zaštićeni i da bi bio "bezobrazluk" pokušaj napada na njih. Ministar unutrašnjih poslova Srbije ocenio je da je otkazivanje Parade ponosa bilo neophodno, što potvrđuju učestali napadi na pripadnike LGBT populacije, jer
pokazuju da bi do sličnog nasilja u većim razmerama došlo i tog dana.

On je ocenio da napad na povređenu devojku nije posledica otkazivanja Parade ponosa, nego da je taj skup otkazan zbog toga što su bezbednosne službe procenile da bi moglo doći do napada i incidenata većih razmera.

Dačić je rekao da očekuje oštrije kazne za učesnike u incidentima i napadima i zatražio da se preispita kažnjavanje maloletnih osoba, jer je napadač oslobođen pritvora zbog toga što ima 17 godina, iako je devojci naneo teške povrede nožem i gotovo pokušao da je ubije.

"To nije dobra poruka za nasilnike. To nije dobro za atmosferu u Srbiji. Pojedinačni incidenti ne smeju da postanu uobičajeni i zaslužuju osudu najšire javnosti, političkih stranaka, kao i roditelji mladića koji je napao devojku", poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se preispita da li je to bio pojedinačni akt ili napad ima veze s desničarskim organizacijama i dodao da to što je Parada ponosa bila zabranjena, ne znači da bilo ko ima pravo da povređuje građane Srbije. Kako je Dačić rekao novinarima, identitet devojke neće biti objavljen na njen lični zahtev. Njoj je u napadu nožem presečena tetiva šake, pošto je rukom uhvatila sečivo da bi zaustavila napadača i lekari se bore da sačuvaju funkciju te ruke.

Prema njegovim rečima, devojka je najpre oterala mladića kada je fizički nasrnuo na nju. On se zatim vratio sa štanglom, da bi u trećem nasrtaju doneo nož. U samoodbrani devojka je zadobila i modrice i druge lakše telesne povrede.

"To je zaista tragičan događaj, napad na ženu bez obzira koje je ona seksualne orijentacije nešto je najnemoralnije u društvu", kazao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 14:48
eh, da se tako obratio siptarima...ali nije kukavicka pi...
Sreda 19.10.2011. 13:29
Osudjuje mali Sloba napad na lezbejke, pedere i sve ostale ugrozene stanovnike. A sta je sa KosMetom tu nesmete da prdnete. Cekamo samo izbore i tu osudjujemo vas.
Sreda 19.10.2011. 14:50
Pa sprovedi to u delo mangupe pa kreni od okupatora euleksa,kfora i kps.Lako ti je da se ovde cinično sprdaš sa narodom i policijom,idi na Kosmet pa zavedi red.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online